Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Jak jsme na tom se zdravím
Dokumentace k zajištění BOZP
Nástroje územního plánování
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Ostrava
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ing.Miroslava Rýparová
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Legislativa.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Dokumentace k zajištění BOZP
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Činnost orgánů ochrany veřejného zdraví v roce 2012 MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
MGR. JANA FIALOVÁ, PH.D. ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ LF MU 2015/2016 HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Informace pro starosty obcí
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odbor životního prostředí MHMP
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Rutinní zdravotnická statistika
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ)
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ)
Transkript prezentace:

Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Činnost KHS MSK po transformaci Nový Jičín, 26. 10. 2005 MUDr. Helena Šebáková ředitelka 595 138 200 helena.sebakova@khsova.cz Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz

Zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vznik k 1.1.2003 Zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Zákon č.320/2002 Sb., o změně a zrušení některých souvisejících zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů Zrušen dosavadní systém hygienické služby (OHS, KHS , OH, KH) a nahrazen novým 2 složky: Krajské hygienické stanice (výkon SZD) Zdravotní ústavy (laboratorní a jiné služby)

Územní pracoviště KHS MSK Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava

Hlavní okruhy činnosti KHS výkon státního zdravotního dozoru dle zákona č. 258/2000 Sb., a zákona č. 392/2005 Sb. spolupráce se správními úřady a s orgány samosprávy hodnocení a řízení zdravotních rizik spolupráce na plnění úkolů integrovaného záchranného systému podíl na monitorování zdravotního stavu obyvatel ve vztahu k životním a pracovním podmínkám

Výkon státního zdravotního dozoru Pitná voda, předměty a látky přicházející do styku s pitnou vodou Koupaliště letní, celoroční, sauny Povrchové vody využívané ke koupání Hluk, vibrace, neionizující záření Služby péče o tělo Holičství, kadeřnictví Manikúra, pedikúra, tetováž Kosmetika, masáže, rekondice atd.

Výkon státního zdravotního dozoru Stravovací služby restaurace, závodní jídelny, kantýny, bufety výrobny potravin, prodejny, sklady Předměty běžného užívání hračky a výrobky pro děti do 3 let výrobky přicházející do styku s potravinami kosmetika

Výkon státního zdravotního dozoru Předškolní a školní zařízení Školy v přírodě a dětské tábory Vnitřní prostředí staveb pro výchovu a vzdělávání zdravotnická zařízení, ústavy sociální péče ubytovací zařízení pro veřejnost Venkovní hrací plochy určené pro hry a sport dětí nebo mladistvých

Výkon státního zdravotního dozoru Pracovní prostředí, pracovní podmínky - kategorizace prací osvětlení, tepelná zátěž, chlad, ochranné nápoje větrání a klimatizace fyzická zátěž, vnucené tempo, monotónie psychická zátěž, ruční manipulace s břemeny zobrazovací jednotky chemické faktory a prach expozice karcinogenním, mutagenním látkám asbest, biologičtí činitelé sanitární zařízení

Výkon státního zdravotního dozoru Předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění Očkování Ochranná DDD Protiepidemická opatření u fyzických a právnických osob Opatření v ohnisku nákazy Opatření před zavlečením inf. onemocnění ze zahraničí Mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku Provoz zdravotnických zařízení a ústavů soc.péče

Pro výkon SZD zpracovány pro každý rok kontrolní plány s vytýčením priorit.

Kontrolní činnost v roce 2004 provedeno 29 750 kontrol a šetření vydáno 2 800 rozhodnutí k zajištění OVZ vydáno 9 880 stanovisek pro jiné orgány státní správy prošetřeno více než 500 stížností odebráno téměř 6 000 vzorků sankční činnost pokuty ve správním řízení - 2 360 000 Kč blokové pokuty – 1 860 000 Kč

Činnost HDD Rok Počet provedených kontrol v zařízeních pro výchovu a vzdělávání Počet provedených kontrol zotavovacích akcí 2003 1357 183 2004 2666 181 2005 1949 145 Sankce Rok Počet blokových pokut Výše [Kč] 2003 206 74.600,- 2004 300 116.600,- 2005 53 15.200,- Epidemie Rok Počet výskytů 2003 1 2004 6 2005 5

Moravskoslezský kraj vybrané ukazatele zdravotního stavu Střední délka života u mužů i žen nižší než v ČR Vyšší novorozenecká i kojenecká úmrtnost Celková standardizovaná úmrtnost vyšší než v ČR Vyšší prevalence diabetiků (muži i ženy) než v ČR Vyšší incidence novotvarů celkově u mužů významně Vysoká míra pracovní neschopnosti pro nemoc i úrazy

Program Zdraví 21 51. Světové zdravotnické shromáždění WHO – deklarace „Zdraví pro všechny ve 21. století – Zdraví 21!“ Vymezuje 21 cílů s hlavním záměrem snížit rozdíly ve zdravotním stavu uvnitř států i mezi státy

Zdraví 21 v MS kraji navrženy priority, pracovní skupiny sociálně zdravotní výbor zastupitelstva MS kraje návrhy projednal a doporučil schválení zastupitelstvo MS kraje v dubnu 2004 návrhy přijalo

Těšíme se na další spolupráci…