Opava – pravé místo pro život i v roce 2020

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zkušenosti Ústí nad Labem s implementací IPRM. Jak města plánují v kontextu svých aglomeračních vazeb? •Plánování prostřednictvím Strategie rozvoje města.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Volnočasové projekty a EU financování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Místní akční skupina Rakovnicko
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Spolupráce obcí a krajů v nastávajícím programovacím období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Opava – pravé místo pro život i v roce 2020

Opava – pravé místo pro život i v roce 2020 60.000 obyvatel ve městě a 8 městských částech 102.000 obyvatel v rámci ORP univerzitní slezské město hlavní zaměření na sport, kulturu a volný čas široké zázemí pro všechny stupně vzdělávání širší portfolio průmyslových odvětví (zaměstnanost lépe odolává výkyvům v jednotlivých odvětvích) NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

PLÁNOVÁNÍ A AGLOMERAČNÍ VAZBY Základní strategie města: Strategický plán rozvoje města Územní plán Obě strategie se dotýkají bezprostředních potřeb obyvatel města (jinak by to byly špatné strategie) Obě strategie zohledňují fakt, že Opava je servisním městem v rámci ORP (územní plánování, stavební úřad, elektronizace veřejné správy) NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

PLÁNOVÁNÍ A AGLOMERAČNÍ VAZBY Strategický plán rozvoje města před zpracováním náměty od široké veřejnosti zpracování díky klíčovým osobám z rozhodujících oborů v Opavě (kultura, sociální služby, podnikání, veřejná správa) brán v potaz vliv na okolní obce (dojezdnost - MHD, zaměstnanost, komunální služby, sport, kultura…) Územní plán velký vliv na okolní katastry – např. jižní obchvat vede přes katastr jiné obce úzká spolupráce s dotčenými obcemi na klíčových projektech, které územní plán obsahuje ostatní spolupráce dle zákona NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

REALIZACE STRATEGIÍ DÍKY IPRM Realizace dvou IPRM v Opavě ROP – IPRM Přitažlivé město (infrastruktura pro kulturu, sport, volný čas); tématický přístup; 420 mil.Kč na dotacích IOP – IPRM pro sídliště Kateřinky (veřejná prostranství, revitalizace domů); územní přístup; 180 mil.Kč na dotacích do veřejných prostranství brán v potaz vliv na okolní obce (dojezdnost - MHD, zaměstnanost, komunální služby, sport, kultura…) Kombinace územního a tematického přístupu (vy)řešena jedna celá oblast strategického plánu (vy)řešena kvalita bydlení v problémovější oblasti sídliště Kateřinky IPRM v Opavě je zkratkou od plánu k fyzické realizaci NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

REALIZACE STRATEGIÍ DÍKY IPRM ROP – IPRM: strategie: 4 velké projekty doprovázené menšími = velice rychlé čerpání rekonstrukce Obecního domu (130 mil.Kč; oživení společenského života, nová funkce opuštěné historické budově banky) investice do hlavní městské galerie (128 mil.Kč; reprezentativní budova pro výstavy, škola umění, prestižní prostředí kostela např. pro koncerty) rekonstrukce technického zázemí divadla (105 mil.Kč; klimatizace; jevištní technika, sedadla) rekonstrukce kulturního domu (149 mil.Kč; rekonstruovaná historická budova, prostor pro plesy, menší koncerty) NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

REALIZACE STRATEGIÍ DÍKY IPRM IOP – IPRM: strategie: postupné a plynulé vylepšování prostoru sídliště pomocí komplexních projektů pro vnitrobloky i dílčích projektů pro celé území 180 mil.Kč do zeleně, chodníků, parkovišť, dětských hřišť a mobiliáře Omezení v rámci IPRM ? administrativní náročnost získání dotací na projekty, které se v IPRM nacházejí (i u těch, které jsou zde od počátku a jsou indikativně jmenovány) jednou nebudou – proto je nutné klást stále větší důraz na rozvojový potenciál jednotlivých projektů, tj. připravovat silné rozvojové projekty atraktivní pro investory a partnery NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

PŘÍKLAD DOBRÉ PŘÍLEŽITOSTI Projekt s velkým rozvojovým potenciálem ? není lehké vůbec nějaký mít ještě těžší je správně takový projekt využít co nejvýhodněji pro město a jeho obyvatele pro město samotné není možné realizovat rozvojový projekt bez stabilních a silných partnerů (ať už je partnerem např. developer, veřejnoprávní subjekt nebo veřejnost) v Opavě chceme, aby rozvojový projekt zvýšil konkurenceschopnost města a jeho obyvatel Rozvojový projekt v Opavě: Dukelské kasárny 10ha území bývalých kasáren v blízkosti centra s budovami z 19.století i s garážemi ke stržení největší rozvojový projekt v Opavě náročný na vysokou míru spolupráce cíl: věnovat toto území pro vzdělávání NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

PŘÍKLAD DOBRÉ PŘÍLEŽITOSTI Hlavní myšlenkové varianty pro využití Dukelských kasáren: spolupráce se Slezskou univerzitou: vytvořit univerzitní kampus a umístit existující nebo novou fakultu spolupráce s více vzdělávacími institucemi: umístit zde všechny stupně celoživotního vzdělávání (alternativní základní školy, kvalitní střední školy s obory, které Opavě chybí, menší forma vysokého školství, U3V) spolupráce se středními školami a podniky: vzdělávací centrum s finanční i profesionální podporou opavských podniků, které tím získají kvalifikované zaměstnance; studenti získávají praxi přímo v podnicích, profesionálové se přímo účastní výuky) pro město samotné není možné realizovat rozvojový projekt bez stabilních a silných partnerů Která varianta je a BUDE pro Opavu nejvýhodnější ? NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

OBDOBÍ 2014-2020 2014 – 2020: Období bez dotací stav bez dotací je ekonomicky normálnější stav s dotacemi: nyní je příležitost se připravit (např. na realizaci projektu Dukelské kasárny) větší důraz na spolupráci s investory a místními skupinami: mohou investovat nejen peníze, ale i znalosti změna role města: z příjemce dotací, realizátora a investora v tahouna rozvoje města založeného na spolupráci větší důraz na výběr projektů pro realizaci: pro úspěšnou spolupráci musí město nabídnout pro investory atraktivní projekty a kvalitní partnerství (jedině tak zbudou finanční prostředky pro méně „atraktivní“ projekty – např. v sociální oblasti) NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

OBDOBÍ 2014-2020 2014 – 2020: Fond rozvoje měst rozjíždí se v Moravskoslezském kraji za podpory finančního nástroje Jessica podpora nespočívá v dotacích, ale v poskytování revolvingových úvěrů a ve vstupech do projektů v podobě equity přínosy ? Zprostředkování spolupráce se soukromým sektorem, zjednodušení přístupu k soukromému kapitálu, větší atraktivita vybraných městských projektů pro investory díky lepšímu přístupu k vlastnímu financování 2014 – 2020: Opava klade důraz na kvalitní partnerství investoři umisťují své investice do projektů i podle síly a kvality partnerství, které jim město nabízí Opava chce být kvalitním partnerem nejen díky vedení města, ale i díky kvalitnímu týmu pracovníků (např. projektovým manažerům) NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

SHRNUTÍ 2007 – 2013: velmi dobré využití dotací v Opavě realizovány projekty ze všech důležitých oblastí života Opavy – i díky IPRM 2014 – 2020: období bez dotací v Opavě důraz na rozvoj, vzdělanost, konkurenceschopnost Opava je a bude kvalitním partnerem při realizaci rozvojových projektů Cíl 2020: Bílá Opava – pravé místo pro život zdroj: Petr Bezruč, motto Strategického plánu rozvoje NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010

Statutární město Opava DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Zbyněk Stanjura primátor Statutární město Opava www.opava-city.cz NÁRODNÍ KONFERENCE MĚSTA 2020, BRNO 30.9.2010