Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.

SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Bytové družstvo U Arény
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Solární systémy pro aktivní topení
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Elektrárna Dětmarovice
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Zkušenosti s bypassem plynů pecní linky. Českomoravský cement a. s
Závod 12 - Vysoké Pece Říjen 2013 Aglomerace Vysoké pece
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vývoj emisí TZL (prachu) z AMO
ArcelorMittal Ostrava V souladu s nejpřísnějšími normami EU – a co dál? Ostrava, 2. dubna 2012.
10. října 2013 Může být šedesátiletý provoz moderní a ekologický?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Využívání druhotných zdrojů energie
Statutární město Ostrava
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE KOSMONOSY Zkušenosti s projekty EPC
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Krajský úřad Zlínského kraje
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový zákon o ochraně ovzduší
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Teplárny Brno, a.s. – EKOLOGICKÉ TEPLO PRO BRNO
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Ing. Petr Baranek, ArcelorMittal Ostrava, 28. 8. 2012

Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí 2010 without AMEO – (116 tonn)

Do projektů na ochranu životního prostředí jsme v období 2003 – 2011 investovali 3,7 miliardy Kč

Do ekologie budeme investovat i nadále, letos jsme zahájili projekty za 733 mil. Kč Odsíření Koksovny: 211 mil. Kč projekt na snížení sulfanu v surovém koksárenském plynu rozsah prací: další zařízení pro optimalizaci procesu odsíření – lepší zpracování surového koksárenského plynu limit sulfanu v čistém koksárenském plynu: 500 mg/m3 → 300 mg/m3 realizace: 2012 - 2014 3 3

Do ekologie budeme investovat i nadále, letos jsme zahájili projekty za 733 mil. Kč Odsíření Energetiky: 532 mil. Kč projekt zaměřený na snížení emisí rozsah prací: odsíření kotlů K8 - K11 snížení emisí do ovzduší: SO2: 1700 mg/Nm3 → 200 mg/Nm3 4 000 t/rok → max. 2 000 t/rok prach: 50 mg/Nm3 → max. 30 mg/Nm3 realizace: 2012 - 2014 4 4

Na všech provozech dodržujeme přísnější limity, než udává legislativa

Aglomerace odprašujeme elektrostatickými i textilními filtry

Vysoké pece odprašujeme elektrostatickými i textilními filtry

Na ocelárně funguje primární i sekundární odprášení

Na koksovně používáme technologii v souladu s BAT

Plníme Akční plán na vysokých pecích Snížení koncentrace emisí TZL ze spékacích pásů na 20 až 50 mg/m3 Snížení ročních emisí TZL z Aglomerace Sever a Jih na max. 450 t/r Snížení emisí v době smogu Pravidelný úklid komunikací Snížení emisí TZL z chladících pásů a tg. uzlů P Modernizace ESP a výstavba tkaninových filtrů Podpis Deklarace porozumění s KÚMSK zavazující k regulaci již v době vyhlášení signálu „Upozornění“ Pravidelný úklid stanovených komunikací byl zaveden od roku 2010 Modernizace ESP odprašujících tg uzly, zpracování studie proveditelnosti pro snížení emisí chladicích pásů Snížení emisí TZL o cca 50 % (viz. sl. 2) SO2 o 500 t/rok. Snížení emisí TZL o cca 400 t/rok Dle počtu nepříznivých situací v roce Snížení fugitivních emisí prachu Snížení emisí TZL o 40 % (tg. uzly)

Plníme Akční plán na ocelárně Snížení emisí TZL z haly ocelárny Pravidelný úklid komunikací P Modernizace a intenzifikace odsávání haly ocelárny Pravidelný úklid stanovených komunikací byl zaveden od roku 2010 Snížení doby vypouštění emisí otevřenou střechou z 2393,78 hod (2008) na 53,33 hod (2011), tj. o 98 % Snížení fugitivních emisí prachu

Plníme Akční plán na koksovně Snížení emisí z hasících věží Snížení počtu operací na koksovací a strojní straně komor Snížení průsaků do topného sytému Snížení celkových emisí TZL pod 320 t/rok Pravidelný úklid komunikací P Pravidelnou údržbou a rekonstrukcí HV1 dosažena hodnota emisí TZL pod 50 g/tcks na HV1 i HV6 Trvalým odstavením bloku C VKB11 byl snížen počet operací na koksovně o 20 % Zaveden a uplatňován systém oprav v souladu s Dobrovolnou dohodou uzavřenou s MŽP Splněno, emisní strop pro koksovnu je 295 t/r Pravidelný úklid stanovených komunikací byl zaveden od roku 2010 Snížení emisí TZL o 50 % Snížení emisí TZL o 25 t/r, SO2 o 40 t/r, Nox 60 t/r. ostatních o 20 % Snížení fugitivních emisí prachu Snížení emisí TZL (viz. sl.9)

AMEO plní Akční plán Realizace opatření na dosažení emisního stropu 4000 t/rok pro SO2 Realizace opatření na dosažení emisního stropu 3585 t/rok pro NOx Realizace opatření na dosažení emisního stropu 140 t/rok pro TZL P Spalování nízkosirného uhlí Realizace primárních opatření Modernizace filtračního zařízení O 1209 t/rok O 365 t/rok O 35 t/rok

Emise B(a)P z koksoven vs. emise B(a)P z rodinných domků 7,5 g/r 37,3g/r 15,1g/r 8,5 g/r ČHMÚ Ing. Jiří Horák, PhD. 3 532 RD 2 261 RD 151 60,6 * Zdroj: stanovená hodnota BaP dle ČHMÚ, na průměrnou spotřebu RD 5 tun černého uhlí/ rok ** Zdroj: stanovená hodnota dle Ing. Jiřího Horáka PhD., článek Ochrana ovzduší 3/2011, na průměrnou spotřebu RD 5 tun černého uhlí/rok kg

Emise B(a)P z koksoven vs. emise B(a)P z rodinných domků Rodinné domky 16 až 40 koksoven * Zdroj: stanovená hodnota BaP dle ČHMÚ, na průměrnou spotřebu RD 5 tun černého uhlí/ rok ** Zdroj: stanovená hodnota dle Ing. Jiřího Horáka PhD., článek Ochrana ovzduší 3/2011, na průměrnou spotřebu RD 5 tun černého uhlí/rok

Náklady na snížení 1 tuny TZL v tis Náklady na snížení 1 tuny TZL v tis. Kč – efektivita investic do průmyslu a lokálních topenišť Zdroj: VŠE, Ing. Ondřej Vojáček, Ph.D., Ekonomické zhodnocení opatření ke zlepšení kvality ovzduší v MSK. Konference v Hustopečích 8. - 10. 11. 2011

Přestože dlouhodobě snižujeme emise, ovzduší se nelepší Imise v Radvanicích Emise AMO

Děkuji za pozornost June 2008 18