Global Business Incubation Day 2008,  Inovační centrum a podnikatelský inkubátor ve Vysočanech 8. prosince 2008 Program Prosperita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Dotační příležitosti pro podnikatele v roce 2013
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Dotační program ŠKOLICÍ STŘEDISKA
Václav Lukeš Seminář RVŠ k třetí roli VŠ „Centra transferu technologií na vysokých školách“ Ostrava
Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Ing. Blanka Miksová Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
RIS ve Zlínském kraji Možnosti nových operačních programů pro inovační aktivity firem Martin Kobzáň 8.března 2007.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Operační program Podnikání a inovace
ČSOB a dotace pro podnikatele
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Možnosti a zdroje financování inovací z OPPI Agentura CzechInvest Ing. Petr Bernát.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Klastry a klastrové iniciativy Rozvoj klastrů v podmínkách ČR , Zlín.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno 20.dubna 2005 Podpora inovací a technologií Operační program průmysl a podnikání Program Prosperita a Inovace.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE - OPPI Program Prosperita.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Global Business Incubation Day 2008,  Inovační centrum a podnikatelský inkubátor ve Vysočanech 8. prosince 2008 Program Prosperita

Obsah -- Shrnutí výsledků programu Prosperita OPPP 2004 - 2006 -- Program Prosperita OPPI 2007- 2013 Podporované aktivity Režimy podpory Podmínky přijatelnosti projektu Závazné a monitorovací ukazatelé Investiční a provozní výdaje Podpora MSP v inkubátoru

Program Prosperita Zhodnocení programu Prosperita OPPP 2004 – 2006 Cíl programu: -- infrastruktura pro posilování vazeb výzkumu na průmysl -- technologický rozvoj a inovace -- zakládání podnikatelských inkubátorů, vědeckotechnických parků a center pro transfer technologií -- 69 předložených projektů -- 32 projektů podpořeno -- celková dotace 1,6 mld.Kč

Program Prosperita Zhodnocení Programu Prosperita OPPP 2004 – 2006 Počty podaných projektů dle krajů ČR

Program Prosperita Zhodnocení Programu Prosperita OPPP 2004 – 2006 Počet podpořených firem v přijatých projektech VTP, PI, CTT Pozn.: u CTT se jedná o počet transferů technologií do firem

Program Prosperita Kdo se podílí převažujícím způsobem na financování projektu

Program Prosperita Zhodnocení programu Prosperita OPPP 2004 – 2006 Přínosy programu -- podpora inovačně orientovaných firem -- rozvoj regionu -- spolupráce VŠ s průmyslem a službami -- příznivější podnikatelské prostředí -- udržení kvalifikovaných lidí v regionu

Program Prosperita OPPI 2007 – 2013 Jaké aktivity program podporuje? -- zakládání a další rozvoj subjektů infrastruktury pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace -- podpora -- podnikatelské inkubátory (PI) -- vědeckotechnické parky (VTP) -- centra pro transfer technologií (CTT) -- sítí Business Angels

Program Prosperita OPPI 2007 – 2013 Podporované aktivity -- nákup nemovitostí -- výstavba či rekonstrukce nemovitostí -- pořízení a technické zhodnocení dlouhodobého hmotného i nehmotného majetku -- poskytování zvýhodněných služeb -- úhrada mzdových a cestovních nákladů -- poskytování zvýhodněného nájmu Nákup nemovitostí pro související dopravní a technickou infrastrukturu Výstavba či rekonstrukce nemovitostí v přímé souvislosti s realizací projektu Pořízení a technické zhodnocení dlouhodobého hmot. i nehmotného majetku včetně ICT Poskytování zvýhodněných služeb v rámci činnosti VTP nebo PI Úhrada mzdových a cestovních nákladů zaměstnanců v souvislosti s realizací projektu Poskytování zvýhodněného nájmu inovačním firmám umístěným v inkubátoru

Forma podpory Kdo může žádat o dotaci? A -- režim veřejné podpory dle regionální mapy intenzity: Region NUTS II Malý podnik Střední podnik Velký podnik Střední Morava, Severozápad, Střední Čechy, Moravskoslezsko, Severovýchod, Jihovýchod 60% 50% 40% Jihozápad (1.1.07-31.12.10 56% 46% 36% Jihozápad (1.1.11-31.12.13) 30% -- právnické osoby – podnikatelské subjekty, sdružení podnikatelů

Forma podpory Kdo může žádat o dotaci? B -- režim podpory nezakládající veřejnou podporu (75% dotace) -- vysoké školy -- veřejné výzkumné instituce -- územní samosprávné celky -- právnické osoby

Program Prosperita OPPI 2007 – 2013 Podmínky přijatelnosti projektu -- projekt musí být realizován na území ČR mimo region Praha -- prokázat vlastnická práva k nemovitostem a pozemkům -- prokázat vazbu na vědecko-technický park nebo podnikatelský inkubátor -- prokázat vazbu na institucí terciárního vzdělávání nebo výzkumný ústav -- zajistit spolufinancování nákladů projektu

Program Prosperita OPPI 2007 – 2013 Závazné a monitorovací ukazatelé Závazné ukazatelé: -- nově vybudovaná plocha pro účely inkubátoru, VTP, CTT (v m2) -- renovovaná plocha pro účely inkubátoru, VTP, CTT (v m2) -- plocha pro účely inkubátoru, VTP, CTT celkem (v m2) Podporovaná aktivita - Business Angels Network (BAN): -- počet zaregistrovaných investorů v síti Business Angels Network a počet zaregistrovaných profilů firem (číslo)

Program Prosperita OPPI 2007 – 2013 Závazné a monitorovací ukazatelé -- nově vytvořená pracovní místa PI, VTP, CTT -- pronajímatelná plocha PI, VTP, CTT -- míra obsazenosti podlahové plochy PI, VTP, CTT -- počet firem v inkubátoru, VTP a CTT -- počet realizovaných transferů technologií -- počet realizovaných projektů vedoucích k ochraně duševního vlastnictví -- počet zainvestovaných podnikatelských záměrů -- počet realizovaných setkání investorů a malých a středních podniků

Program Prosperita OPPI 2007 - 2013 Forma podpory DOTACE Max. výše ze způsobilých výdajů (veřejná podpora a podpora nezakládající veřejnou podporu) 75 % (36 % – 60 %) Projekty obsahující stavební práce 5 – 300 mil. Kč Projekty neobsahující stavební práce 1 – 30 mil. Kč Severozápad a Střední Morava 49% Jihovýchod a Severovýchod 48% Jihozápad 46% celkových uznatelných nákladů. Alokace: 12 mld. Kč (cca 1,7 mld.Kč/rok)

Prosperita OPPI -- příjem r.ž. : 9.9.2008 – 31.7.2009 -- příjem p.ž : 10.12.2008 – 31.12.2009 -- systém sběru žádostí: kontinuální -- alokace na výzvu: 4 mld. Kč

Program Prosperita OPPI 2007 - 2013 Jaké výdaje lze podpořit Investiční Provozní (de minimis – do 200.000 euro za 3 roky) -- nákup a úprava pozemků/staveb -- služby poradců, expertů -- Sítě a komunikace ke stavbám -- školení, rekvalifikace -- projektová dokumentace -- nájem -- HW/SW, licence, know-how -- mzdy -- stroje -- pojistné -- cestovné

Program Prosperita OPPI 2007 – 2013 Podpora MSP v inkubátoru Kdo může vstoupit do inkubátoru? -- kdokoli s dobrým nápadem na nový výrobek, technologii či služby Zvýhodněný nájem Konzultantské služby Inovativní nově založený MSP Inkubace podniku uvnitř inkubátoru Školení a rekvalifikace Podpora je firmám v podnikatelském inkubátoru poskytována dle pravidla de minimis Tato podpora se projeví v uznatelných nákladech žadatele programu Prosperita Kontakty, spolupráce… Proč začít podnikat v inkubátoru? -- zvýhodněný nájem kancelářských, laboratorních prostor (max. 50, 40, 30 % ZV) -- cenově výhodné konzultantské služby (max. 50 % ZV), školení a rekvalifikace (max. 45 % ZV) poskytované externími školiteli -- navázání a zprostředkování nových kontaktů s VŠ, VVI …

Důležité odkazy -- inovační podnikání - http://www.aipcr.cz/ -- podnikatelský portál – www.ekoinfo.cz -- veřejná podpora – www.businessinfo.cz www.mpo.cz, www.czechinvest.org www.cmzrb.cz

Děkuji za pozornost! Kontakt: PhDr. Ondřej Kočandrle Oddělení programů pro výzkum a vývoj Ministerstvo průmyslu a obchodu Politických vězňů 20 112 49 Praha 1 kocandrle@mpo.cz www.mpo.cz