Počítačové viry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce na Internetu
Advertisements

Viry, trojské koně a červi
Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Antivirové programy Josef Toth.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Softwarové zabezpečení serveru
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
CO TO JE … Počítačový virus???.
Počítačová bezpečnost
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Jak na to : Počítačový Virus.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Obrana proti virům Antiviry atd.. Co dělat, když je PC infikován  Antivirové techniky programů nejsou všemocné.  Může se stát, že přes zvýšenou opatrnost.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
Počítačová bezpečnost Je obor, který se zabývá zabezpečením počítače.
Počítačová bezpečnost
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Uživatel počítačové sítě b) Vyučující tým: Daniel KLIMEŠ Ivo ŠNÁBL.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
SOFTWARE IV Viry.
Počítačová bezpečnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Počítačové viry Matěj Navrátil
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Viry a antivirové programy
Autor: Dominika Vycpálková
Transkript prezentace:

Počítačové viry

POČÍTAČOVÉ VIRY Jako virus se v oblasti počítačové bezpečnosti označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. Zatímco některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory na disku), mnoho jiných virů je relativně neškodných popřípadě pouze obtěžujících. Nejdůležitějším negativním důsledkem šíření virů je však samotný fakt jejich reprodukce, která zatěžuje počítačové systémy a plýtvá jejich zdroji. Někdy procesu šíření viru říká nakažení či infekce a napadenému souboru hostitel.

Důvody vzniku virů. Vytvářejí je (většinou mladí) programátoři, kteří si chtějí vyzkoušet své schopnosti. Pokud se takové viry rozšíří, může to být důsledek chyby nebo neuvědomění si celkového dopadu svojí činnosti. Viry vytvářejí programátoři softwarových firem, které vytvářejí antivirové programy, za účelem zvýšení prodeje svých výrobků. Viry jsou jednou z cest, jak ovládnout a řídit větší množství počítačů a využívat je např. k rozesílání spamu.

MALWARE – (malicious software) zákeřný software Obecně hovoříme o Malware – je to program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému. Viry jsou jen jednou podskupinou. Další jsou: Trojské koně -je uživateli skrytá část programu nebo aplikace s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí (typicky je to činnost škodlivá) Spyware -je program, který využívá internetu k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele Adware - je označení pro produkty znepříjemňující práci nějakou reklamní aplikací.

Jaké jsou příznaky, že jsme napadeni? Pomalý start počítače a dlouhé nabíhání programů Padající Windows (častý restart, chyby, apod.) Nové ikony na ploše, které se záhadně objevují Častá chybová hlášení a nesprávná funkčnost programů Při surfování na internetu ve zvýšené míře vyskakují reklamy - Pop-up okna Nežádoucí domovská stránka (Přesměrování na jinou webovou stránku)

Jak se bránit? aneb Antivirové programy Jsou programy, které slouží nejen k vyhledávání škodlivého software, ale také k jeho odstranění. Při práci antivirový program prohledává soubory a odhaluje programy, které mohou být počítači škodlivé. Není dobré mít nainstalováno více antivirů, protože se vzájemně ke své „práci“ nepustí. Důležitá je také aktualizace – doplňuje se tak funkce antiviru a také se aktualizuje virová databáze.

Když najde vir: Zkouší opravit „zavirovaný“ soubor Uloží ho do karantény (aby nemohl dále škodit) Smaže poškozený soubor i s virem

Co bych měl mít na svém PC? Antivirový program - může být i zdarma a v češtině – např. Avast Free , Microsoft Essentials - antivir mít pouze JEDEN! (jinak vidí navzájem své knihovny jako viry) - měl by být často aktualizovaný (zpravidla automaticky), aby stahoval vzorky nových virů a uměl je tedy rozpoznávat - často s ním kontrolovat počítač (ideálně antiviru zadat, kdy má provádět automatické kontroly) 2) Pomocný program proti Spyware a červům – např. SPYBOT -ne všechny antiviry dokáží správně rozpoznat, můžeme si tedy pomoci dalšími specializovanými programy - programy Spybot nebo Windows Defender jsou zdarma a česky 3) Zapnutou bránu FIREWALL -která blokuje nežádoucí příchozí a odchozí připojení k síti -obvykle stačí Brána Firewall, která je k windows zdarma

VIDEO http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/101213 59557-port/208572241900033/obsah/70350- pocitacove-viry-a-jina-havet/