MS Windows.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Základní pojmy v informatice –II.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
NázevOperační systém Windows Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Základní operace v OS 2011.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se složkami Složky slouží k přehlednému uspořádání dat Můžeme do nich ukládat různé programy, hudbu, fotky… Lze jich vytvořit libovolné množství.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
T1: Základy práce s počítačem
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Popis a ovládání Plocha I
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Práce s textem (Word 2010)-kopírování
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní prostředí počítače
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Malování-kopírování.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Spuštění programu ve windows
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Informační a komunikační technologie
OKNa/ práce s oknem ve windows
Pracovní prostředí počítače
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
(nabídka kreslících nástrojů)
Operační systém Windows
Malování - uložení a otevření obrázku
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

MS Windows

Co je to? operační systém je to plocha na které pracujeme, ikony, okna i grafická značky myši. Windows – anglicky okna, programy se spouští v oknech

Základní pomocníci pro práci ve Windows 1) Ikony – zástupci programů, dokumentů 2)Hlavní nabídka: Start, ikony snadného spuštění, ikony pomocných programů, čas 3)Nabídka START: programy, které jsme naposledy pustili, všechny ostatní programy, ovládací panely k nastavení PC, nápověda, hledání souboru. 4)Příslušenství: START-PROGRAMY- PŘÍSLUŠENSTVÍ (Malování, poznámkový blok, WordPad, Kalkulačka, Záznam zvuku, Průzkumník Windows)

Ve Windows pracujeme s: Program: předpis podle kterého počítač pracuje Dokument, soubor: jsou vytvořeny v nějakém programu např. obrázek. Soubor spouští programy Složka = Adresář: slouží k rozdělení dokumentů a programů v počítači, abychom se v nich vyznali. Nemá žádnou velikost.

Práce se složkami Vytvoření složky – pravé tl. myši – nový – složka Přejmenování složky – pravé tl. myši – přejmenovat Změna velikosti a posouvání oken pomocí ikon v levé části otevřeného okna

Úkol 1: 1. úkol: Zjisti jak smažeme složku napiš: 2. úkol: Na ploše vytvoř složku: Pán prstenů, v této složce vytvoř další tři složky: Frodo, Gandalf, Legolas. Pak otevři všechny tři složky a upravte všechna tři okna tak, aby byla vidět všechna naráz. Nakonec všechna okna zavřete a všechny složky vymažte. 3. úkol: Zjisti co to je zástupce.

Zástupce: má na ikoně šipku, je to ukazatel, který pomáhá s otvíráním programů a složek. Vytvoření pravým tlačítkem myši na daný program/složku + vytvořit zástupce.

Úkol 2: Na pracovní ploše vytvoř složku: Složka1 v ní další složku Složka2 v ní ještě další Složka3, nakonec poslední složku Složka4. Na ploše udělejte zástupce Složky4.

Přesouvání a kopírování použij pravé tlačítko myši vyber si možnost přesunutí kopírování. pak si otevři složku kam chceš daný objekt přesunout s zkopírovat pak pravé tl.+vložit Další možností je použít klávesové zkratky: CTRL+C (kopírovat), CTRL+X(vyjmout), CTRL+V(vložit) Můžu přesouvat i tažením myši. Kopírujeme tažením myši a držením klávesy CTRL.

Koš Slouží k uchování smazaných souborů. Pokud se souborů chceme úplně zbavit zvolíme – Vysypat koš.

Úkol 3: 1. Úkol: Start- programy- příslušenství – průzkumník Windows – prozkoumej soubory v počítači 2. Úkol: Vytvoř na ploše nový adresář - s názvem 123. Do něj zkopíruj několik odkazů, které jsou na ploše. Celý adresář následně vyhoď do koše. Zachraň adresář z koše a přesuň ho do Plocha – Dokumenty.Vysyp koš

Pracovní plocha Změna pozadí plochy: pravé tl. kdekoliv na plochu – vlastnosti – Plocha

Úkol 4: 1. Úkol:Změň pozadí pracovní plochy 2. Úkol: pravé tl. myši kdekoliv na plochu – vlastnosti – spořič obrazovky vyber si jiný, prohlédni si nabídku 3. Úkol: pravé tl. myši kdekoliv na plochu – vlastnosti – Vzhled plochy – změň i další grafické prvky systému Windows

Další pojmy Spořič obrazovky=screensaver – šetří monitor. Velikost složky a dokumentu – pravé tlačítko + vlastnosti

Vytvořila: Mgr. Zuzana Stodůlková Pinďurová ZŠ Bouzov