Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační a komunikační technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační a komunikační technologie"— Transkript prezentace:

1 Informační a komunikační technologie
13. Soubory a složky Autor : RNDr. Zdeněk Bláha

2

3 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. nebo 2.ročník všech studijních maturitních i učebních oborů předmětu INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE jako úvod do výuky práce s počítačem. Poskytuje základní informace potřebné pro další části výuky práce s počítačem Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s obrázky a textem. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší přehlednost a atraktivnost v této podobě. Zároveň jej mohou využívat žáci jako podklad pro domácí přípravu na výuku.

4 …. o tom něco už víme …… Co je to soubor a co vše o něm víme?
Soubory a složky …. o tom něco už víme …… Co je to soubor a co vše o něm víme?

5 Soubory a složky Soubor je seskupení informací, které spolu nějak souvisí (např. dopis, tabulka, obrázek, program, atd…) Pojmenování souboru se skládá z názvu (ve Windows až 254 znaků včetně cesty - písmena, čísla, písmena s diakritikou, ….) a z přípony (jen 3 znaky, oddělena tečkou, určuje typ) Značení ikonou – např.:

6 A co je to složka? A co víme o složce?
Soubory a složky A co je to složka? A co víme o složce?

7 Soubory a složky Složka, též adresář, je „jakási přihrádka či obálka“, do kterých si ukládáme soubory pro lepší přehlednost. Složka uvnitř složky se nazývá podsložka nebo podadresář. Systém složek tvoří stromovou strukturu.

8 Procházení obsahem disku – prohlížení stromové struktury
Soubory a složky Procházení obsahem disku – prohlížení stromové struktury Z pracovní plochy – ikona tento počítač Pomocí průzkumníka (W 7 – ikona na hlavním panelu – „liště“) Přes tlačítko START – položka počítač Pomocí souborových manažerů

9 Soubory a složky Otevře se okno s přístupnými disky, např.:
Dvojklikem na ikonu žádaného disku se otevře další okno, např.: Obdobně pokračujeme na další (nižší) úrovně….

10 Soubory a složky Vytvoření nové složky
Složku lze vytvořit kdekoliv (na pracovní ploše, v jakékoliv složce či kdekoliv ve stromové struktuře) Kliknutí pravým tlačítkem myši na místě, kde chceme novou složku Položka „Nový“ – klik Položka „Složka“ – klik Objeví se ikona : Složku pojmenujeme !!!

11 Soubory a složky Tímto způsobem lze vytvářet i nové soubory Úkol č.1 : Na svém disku R vytvořte nový textový soubor s názvem „Text 1“ a excelovský soubor s názvem „Tabulka 1“ aniž byste je otevřeli, či do něj něco psali!

12 (složky, souboru, programu)
Soubory a složky Přejmenování objektu (složky, souboru, programu) Klikněte jednou pravým tlačítkem na objekt, který chcete přejmenovat Objekt zmodrá a objeví se menu Vyberte „Přejmenovat“ Zmodrá popisek objektu a lze provést změnu názvu Totéž lze provést tlačítkem F2

13 Soubory a složky Úkol č.2 : Soubor „Text 1“ přejmenujte na „Zpráva“ a soubor „Tabulka 1“ na „Přehled“

14 Soubory a složky Mazání objektu Mazání = přesun objektu do „koše“
Objekt „uchopíme“ myší (klikneme na něj levým tlačítkem a držíme) a tažením přesuneme do koše Rychlejší provedení – tlačítko „Delete“ Smazaný objekt lze z koše „zachránit“ Mazáním složky smažeme též veškerý její obsah !!!

15 Obnova smazaného objektu
Soubory a složky Obnova smazaného objektu Lze provést pouze tehdy, nedošlo-li k „vysypání“ koše Na pracovní ploše najdeme ikonu „koš“ Otevřeme dvojím kliknutím levého tlačítka myši Vybereme požadovaný objekt Klikneme pravým tlačítkem Objeví se menu Vybereme „obnovit“ Soubor se objeví na původním místě

16 Soubory a složky Úkol č.3 Na svém disku R:
Smažte jeden ze cvičných souborů a pak jej obnovte! Smažte oba cvičné soubory a pak je obnovte!

17 Soubory a složky Poznámka : Vysypáním koše (viz panel nástrojů v okně koš) dojde k definitivní ztrátě smazaných souborů !!!

18 Soubory a složky Přesun a kopírování Přesun – objekt se objeví pouze na novém místě, na původním umístění zmizí Kopírování – objekt zůstane na původním místě a zároveň se objeví i na novém Lze provádět i s více objekty současně

19 Soubory a složky Připravíme „cestu“ – otevřeme okna, odkud a kam chceme kopírovat nebo přesouvat Označíme všechny objekty (viz dále), které chceme přesunout či kopírovat „Uchopíme“ myší (kliknutí levým tlačítkem myši a držíme) jeden z vybraných objektů a „táhneme“ do cílové oblasti Z disku na disk – kopírování Z adresáře do adresáře v rámci disku - přesun

20 Soubory a složky Chceme-li dosáhnout opačného efektu :
( z disku na disk – přesun, z adresáře do adresáře v rámci disku – kopírování), držíme současně klávesu Ctrl Provedeme-li akci tažením nikoliv levým, ale pravým tlačítkem myši, v cílové oblasti se po akci objeví nabídka, jakou akci chceme provést!!!

21 Soubory a složky Označení objektů Jeden objekt – klikneme na něj
Více objektů souvisle za sebou – klikneme levým tlačítkem myši na první objekt a pak na poslední objekt současně s klávesou Shift – označí se všechny mezi nimi Více objektů nesouvisle za sebou – klikáme na ně současně s klávesou Ctrl – stejně je i „odznačíme“ Oba způsoby lze kombinovat

22 Soubory a složky Úkol č.4: Na svém disku si vytvořte dvě složky s názvy „Pracovní 1“ a „Pracovní 2“ a v nich vytvořte několik cvičných souborů („cvičný“ , „pokus“ , „experiment“ , „dokument 1“, „dokument 2“ atd.) a procvičte si v rámci svého disku R různé způsoby přesunování, kopírování jednoho či více souborů, jejich přejmenování, mazaní a obnovování !!!

23 Soubory a složky Schránka Virtuální prostor ve Windows
„Šuplík“, kam lze dočasně uložit „věci“ Data ve schránce lze vyjímat opakovaně Klávesové zkratky - Ctrl + C (kopírování do schránky) - Ctrl + X (přesun do schránky) - Ctrl + V (vložení ze schránky)

24 Soubory a složky

25 Soubory a složky Poznámky ke schránce Může obsahovat libovolná data
(text, graf, obrázek, soubor,…..) Může v ní být jen jedna informace, ke které nelze později přidávat další, obsah schránky nelze editovat Některé verze Windows umožňují až 12 schránek Data ve schránce lze přenášet z jednoho programu do jiného Data setrvají ve schránce až do přepsání obsahu nebo restartování či vypnutí počítače

26 Soubory a složky Úkol č.5: Na svém disku R si vytvořte stromovou strukturu pro svou další práci s počítačem ve škole:

27 Soubory a složky Děkuji za pozornost !

28 Soubory a složky Použité materiály
Pavel Navrátil : S počítačem nejen k maturitě, 1.díl Použité obrázky : Kliparty MS Office: autor


Stáhnout ppt "Informační a komunikační technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google