P Ů S T Klubí č ko 11. b ř ezna 2011. P Ú S T Prázdná Ústa, Slabé T ě lo Jak byste definovali p ů st? Jaký je rozdíl mezi p ů stem a hladovkou? Jakou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Advertisements

DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Výuka biologie Tomáš Klinger, Sp, b ř ezen  Co je to biologie?  U č ebny  Profesorky  Po č ty hodin v týdnu  U č ivo.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Bezobratlí.
Automatická presentace se zvukem
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
Oční vady Milan Suchý X33BMI.
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
MZŠ Dymokury Ing. Martina Š ť astná. 1. Kde hledat hotové aplikace a jak je vyu ž ít ve výuce 2. Práce se Smart Tools 3. Jak si upravit procvi.
Denní údržba traktoru Zetor
Projekt:OP VK Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena P ř ibíková Č íslo DUM:P ě Datum ov ěř ení ve výuce:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ R. Téma: FG_OSOBNÍ ROZPOČET Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Rozvíjení systémů a aternativní systémy Ing. Pavel Jirman.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
PEXESO.
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Právo sociálního zabezpečení
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Diferencované stravování
Letní pozdrav.
Když vás potká vyhoření
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Božská lékárna.
Transkript prezentace:

P Ů S T Klubí č ko 11. b ř ezna 2011

P Ú S T Prázdná Ústa, Slabé T ě lo Jak byste definovali p ů st? Jaký je rozdíl mezi p ů stem a hladovkou? Jakou máte zkušenost s p ů stem? Pro č se postit? Pro č se nepostit?

Co je to p ů st… Zdravotní •Pravidelný •Vegetariánský • Č istící •Reduk č ní Nábo ž enský •„normální“ •„ č áste č ný“ •„úplný“ •„nadp ř irozený“

Další formy p ů stu PráceHobby Rozvoj Volný č as

Detoxikace  Po ur č ité dob ě dochází k hromad ě ní toxin ů v d ů sledku vdechování i orální konzumace zne č is ť ujících látek a chemikálií. Organizmus se t ě chto ne č istot periodicky pokouší zbavovat a uvol ň ovat je ze tkání. Toxiny pak vstupují do krevního ř e č išt ě, č ím ž zp ů sobují cyklické potí ž e. B ě hem takového cyklu m ůž e posti ž ená osoba trp ě t bolestmi hlavy, pr ů jmy nebo depresemi. P ů st je ú č inná a bezpe č ná metoda k detoxikaci organizmu a urychlení tohoto cyklu za sou č asného zmírn ě ní potí ž í.

Detoxikace  Nejlépe reagují na p ů st akutní onemocn ě ní, jako jsou poruchy tra č níku, alergie a respira č ní choroby, kde ž to onemocn ě ní chronická reagují nejh ůř e. Tím, ž e p ů st umo ž ní t ě lu ulevit si od namáhavého trávení p ř ijaté potravy, mu usnad ň uje č ist ě ní organizmu a umo žň uje rychlejší hojení.  Prost ř ednictvím pravidelného dodr ž ování p ů stu poskytujete t ě lu odpo č inek, a tak pomáháte zvrátit proces stárnutí a zajiš ť ujete si delší a zdrav ě jší ž ivot.

Jak na to  Je t ř eba si uv ě domit, ž e trvá léta, ne ž se organizmus poškodí, a stejn ě tak dlouho potrvá, ne ž se vám poda ř í jej dostat do p ů vodního stavu. V ěř te však, ž e toho lze docílit. Pokud se proto budete cítit nep ř íjemn ě, dodr ž ujte p ů st a v ěř te ve výsledek!

Úskalí Úskalí  Vhodné je b ě hem dvoudenního p ů stu, zalo ž eného pouze na syrovém ovoci a zelenin ě p ř ijímat š ť ávy, vodu a č aj. Po ž adované ú č inky p ů stu mohou být zma ř eny, pokud ihned po jeho ukon č ení za č nete konzumovat tepeln ě upravená jídla. Proto ž e se b ě hem p ů stu sní ž ila kapacita ž aludku i mno ž ství produkovaných trávicích š ť áv, je t ř eba po ukon č ení p ů stu jíst č ast ě ji a v malých porcích.

Doporu č ení p ř i p ů stu  • U ž ívejte mátový č aj pro jeho zklid ň ující a posilující ú č inky na nervovou soustavu a pro tlumení ž alude č ních potí ž í, zvracení a nadýmání.  P ř ed p ů stem a po p ů stu denn ě u ž ívejte dopl ň kovou vlákninu. Vhodným zdrojem vlákniny jsou otruby, p ř edevším otruby ovesné. Sna ž te se vyhýbat dopl ň k ů m s obsahem pšeni č ných otrub, které mohou drá ž dit st ě nu tra č níku.  I lisované ln ě né semeno je vhodným zdrojem vlákniny..

Hypoglikemici  Pokud trpíte hypoglykemií, nikdy nedodr ž ujte p ů st bez sou č asného p ř íjmu bílkovinných dopl ň k ů. Spirulina je vhodným zdrojem bílkovin, pokud je laboratorn ě otestována a p ř ed zpracováním na dopl ň kový preparát vy č išt ě na.  P ř ed zahájením p ů stu sv ů j zám ě r konzultujte s odborníkem.

Nep ř íjemnosti Nep ř íjemnosti  B ě hem p ů stu, kdy se z vašeho t ě la uvol ň ují toxické látky, m ůž ete poci ť ovat únavu, nebo m ůž ete mít potí ž e s t ě lesným pachem, suchou šupinkovitou k ůž í, ko ž ními prasklinami, bolestmi hlavy, závratí, podrá ž d ě ností, úzkostnými stavy, zmateností, zvracením, kašlem, pr ů jmem, tmavou mo č í, tmavou a nezvykle páchnoucí stolicí, nespavostí, výtokem pr ů duškového hlenu a hlenu z vedlejších dutin nosních, a se zhoršením zraku, p ř ípadn ě sluchu. Tyto symptomy však nejsou ni č ím vá ž ným a rychle odezní.

Dopln ě k ke š ť ávám  Pro p ř ípravu vynikající š ť ávy vhodné pro lé č bu mnoha nemocí vyma č kejte 3 mrkve, 3 listy kapusty, 2 celerové stonky, 2 ř epy, 1 tu ř ín, 10 dkg špenátu, 1/2 zelné hlávky, 1/4 petr ž ele, 1/4 cibule a 1/2 strou ž ku č esneku. Pokud nemáte odš ť av ň ova č, vlo ž te zeleninu do č istého zeleninového bujonu a mírn ě ji pova ř te bez p ř ídavk ů ko ř ení. B ě hem p ů stu m ůž ete šálkem této š ť ávy nahradit kteroukoliv z u ž ívaných š ť áv. Zeleninu pou ž itou k p ř íprav ě vývaru uschovejte ke konzumaci po ukon č ení p ů stu. Pamatujte, ž e b ě hem p ů stu není dovoleno konzumovat ž ádnou pevnou stravu.

Kartá č ování Kartá č ování  P ř ed p ů stem, b ě hem n ě j, i po n ě m provád ě jte masá ž e k ůž e suchým kartá č em, abyste podpo ř ili odstran ě ní toxin ů i odum ř elých ko ž ních bun ě k. Masá ž provád ě jte p ř írodním kartá č em na dlouhé násad ě, abyste dosáhli na záda. V ž dy masírujte sm ě rem k srdci - od záp ě stí k lokti, od lokte k rameni, od kotník ů ke kolen ů m, od kolen ke ky č lím a tak dále. Touto masá ž í odstraníte mno ž ství odum ř elých ko ž ních bun ě k, č ím ž umo ž níte pór ů m dýchat a vylu č ovat nahromad ě né toxiny. Výrazn ě rovn ěž podpo ř íte krevní ob ě h. Tuto techniku neu ž ívejte na místech posti ž ených akné, ekzémem nebo lupénkou. Vyhn ě te se rovn ěž kartá č ování míst, kde se nacházejí zlomeniny, č erstvé jizvy a vystupující k ř e č ové ž íly.

Jak p ř edejít problém ů m Jaká jsou reálná nebezpe č í? Jak se jim vyvarovat? Kdy se vyhnout p ů stu? Kdy se obrátit na léka ř e?

 Ke konci p ů stu m ůž ete trp ě t pocity slabosti a budete citliv ě jší na chlad.  Rychlost reakce je sní ž ená. P ř i ř ízení auta si dávejte velký pozor!  Budete si v ě ci h ůř e zapamatovávat. Všechna duševní č innost  se odehrává pomaleji.  Budete citliv ě jší a vnímav ě jší ne ž jindy – lehce se vás n ě co m ůž e dotknout.  P ř i o č ist ě t ě la se hodn ě potíte – ústní dutinu i t ě lo č ist ě te mnohem č ast ě ji ne ž obvykle.  P ů st nesmíte dr ž et p ř i zam ě stnání, pokud jste zodpov ě dný za bezpe č nost jiných ( ř idi č i, léka ř i atd).

Nedoporu č uji Nedoporu č uji  po operaci, nehod ě nebo po t ěž ké nemoci  po vylé č ené ž loutence, od ní ž ješt ě neuplynul rok  p ř i v ř edech ž aludku a st ř ev v akutním stadiu  p ř i cukrovce  p ř i dlouhotrvajícím nervovém p ř edrá ž d ě ní a labilit ě  p ř i depresích a psychóze

Osobní postoj  Hlavním nebezpe č ím není fyzická stránka p ů stu, ale náš postoj. Stejn ě jako u tém ěř ka ž dé dobré v ě ci m ůž eme spadnout do n ě kterého extrému. M ůž eme p ů st za č ít pova ž ovat za všelék a ř ešení ka ž dého problému, nebo jej naopak odmítnout jako zbyte č ný prvek askeze. Snad nejhorším výsledkem však m ůž e být stav, kdy se p ů st stane pouhou ceremonií bez obsahu.

P ů st není spása zdraví  P ů st je mo ž nou sou č ástí dvou bod ů z komplexního programu New Start – dotýká se p ř ímo: A) NUTRTITION B) TEMPERANCE