Přístup migrantů bez oprávnění k pobytu ke zdravotní péči Marie Jelínková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Zdravotní politika v éře globalizace
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Pobytové středisko Zastávka
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Komunitní péče.
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Pohled samosprávy na eHealth
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_479.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
2. I NFORMAČNÍ ZDROJE V OBLASTI BOZP Ing. Lucie Václavková.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Jsme lidé jedné Země Migrace a lidská práva. Kdo jsou tito lidé?
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Mezinárodní den sester květen 2009
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Ministerstva zdravotnictví ČR
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
APSS ČR – Ústecký kraj Krajská síť poskytovatelů sociálních služeb
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
( )
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. Stanislava Správková
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
10. seminář Zdravotnictví.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Přístup migrantů bez oprávnění k pobytu ke zdravotní péči Marie Jelínková

Informační kampaň zaměřená na graviditu (ne)legálních migrantek •Celorepubliková informační kampaň zaměřená na: –cizinky samotné –zaměstnavatele –zdravotní zařízení •Zaměření i na přístup migrantů bez oprávnění k pobytu ke zdravotní péči obecně → HLÁŠENÍ těchto migrantů CP je nezákonné. •Zapojení do evropské sítě HUMA

Nedávný vývoj na úrovni EU Šetření sítě HUMA: Přístup ke zdravotní péči pro migranty bez oprávnění k pobytu a žadatele o azyl v 16 zemích EU Zdravotnický personál a zdravotnické organizace podepsaly Evropskou deklaraci zdravotníků “Za přístup ke zdravotní péči bez diskriminace”.

Nedávný vývoj na úrovni EU Usnesení EP„Zmenšení nerovností v oblasti zdraví v EU“, ve kterém EP vyzývá členské státy, aby řešily nerovný přístup migrantů bez oprávnění k pobytu ke zdravotní péči.

Informovanost migrantů bez oprávnění k pobyt o přístupu ke zdravotní péči •Zásadní absence informací •Ad hoc řešení –pouze v případě palčivých problémů vyhledání lékařské péče, –platba v hotovosti, –zanedbaná prevence •Neregulérní migranti v práci jsou vystaveni vyššímu pracovnímu nebezpečí a mají méně bezpečné pracovní podmínky (např. Smith et al. 2005, Karl-Trummer, Novak-Zezula, Metzler 2009).