Základní podmínka života

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
zpracovaný v rámci projektu EU
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Voda Veronika Drzková, 2.E.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Voda a vzduch.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Metody oddělování složek směsí
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Bezkyslíkaté kyseliny
VODA.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základní podmínka života
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Opakování voda, vzduch.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda Základní podmínka života Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Voda Mgr. Helena Roubalová
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_C8-007 HYDROSFÉRA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Druhy vod.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Základní podmínka života Voda Základní podmínka života Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Životodárná kapalina Koloběh vody v přírodě Vodu můžeme nazvat skutečně životodárnou, protože bez ní by přestal na Zemi existovat život. Člověk vydrží bez jídla až 21 dní, avšak bez vody jen 3 - 4 dny. Lidské tělo obsahuje 70 %, rostliny až 90 % vody. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Watercycleczechhigh.jpg/350px-

Úkol 1: Napiš, v jakých skupenstvích se voda vyskytuje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Beach_full_of_ice_in_J%C3%B6kulsarlon_Iceland.JPG/120pxBeach_full_of_ice_in_J%C3%B6kulsarlon_Iceland.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Stilles_Mineralwasser.jpg/180px-Stilles_Mineralwasser.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Rotterdam_20051224_10.jpg/800px- Kontrola: Pevné (led, sníh), kapalné, plynné (pára)

Úkol 2: Napiš, kde se voda na Zemi vyskytuje: Kontrola: A/ v oceánech, mořích, povrchové vodě B/ v ledovcích C/ v atmosféře D/ v podzemí A/ 97,2 % B/ 2,2 % http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/FL_Marineland_beach02.jpg/800px-FL_Marineland_beach02.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Everest_Peace_Project__Ice_serac_everest_tibet.jpg C/ 0,001 % D/ 0,6 % http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Cumulus_clouds_in_fair_weather.jpeg/180px http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Potturinn.jpeg/180px-Potturinn.jpeg

Druhy vody VODA destilovaná Podle obsahu měkká minerálních látek tvrdá slaná pitná Podle obsahu nečistot užitková odpadní

Destilovaná voda Destilace v laboratoři Destilovaná voda je bezbarvá, čirá kapalina, bez chuti a zápachu. Za normálního tlaku 101 kPa má teplotu tání 0 °C a teplotu varu 100 °C. Nejlehčí metodou získání skoro čisté vody ze směsi je destilace. Užívá se hlavně v laboratořích do chladičů aut a do napařovacích žehliček. Úkol 3: Pojmenuj části 1, 2, 4, 5, 6, 7 destilační aparatury. Kontrola: 1 Kahan, 2 varná baňka, 4 teploměr, 5 chladič, 6 přívod a 7 odvod vody. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Simple_chem_distillation.PNG

Měkká a tvrdá voda A B C D http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/NorthKoreanJPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Soca.jpg/120px-Soca.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Artesian_well_Virttaa.JPG/800pxArtesianJPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Rain_drops.jpg Měkká voda obsahuje málo rozpuštěných látek. Naopak voda procházející vrstvami zemské kůry obsahuje značné množství minerálních látek, je tvrdá. Úkol 4: Podle obrázků rozděl vodu na měkkou a tvrdou: Kontrola: měkká - B, D tvrdá - A, C

Slaná voda 35 g Pitná voda méně než 1 g Minerální voda více než Množství rozpuštěných látek v 1 l vody Pitná voda méně než 1 g Minerální voda více než Mořská voda přibližně 35 g http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/La_Galera.jpg/120px-La_Galera.jpg Slaná voda se vyskytuje především v mořích a oceánech. Úkol 5: Vypočti, kolik % látek je rozpuštěno v 1 l pitné, minerální a mořské vody. Kontrola: pitná < 0,1 %, minerální > 0,1 %, mořská 3,5 %

Minerální voda Minerální voda je voda se zvýšeným obsahem minerálních látek. Má často léčivé účinky, ale dlouhodobé pití pouze minerálek se nedoporučuje, jelikož pro svůj velký obsah minerálních složek mohou zanášet cévy a zvyšovat krevní tlak. Minerální vody se často ještě dělí na přírodní minerální vody léčivé a přírodní minerální vody stolní (mineralizace do 6 g/l).

Pitná voda Pitná voda musí být zdravotně nezávadná. To znamená, že ani dlouhodobým užíváním nezpůsobí poruchy zdraví. Získává se z podzemní nebo úpravou povrchové vody ve vodárnách, kde se usazuje a filtruje přes pískový filtr a zbaví choroboplodných zárodků desinfekcí chlórem nebo ozónem. Úkol 6: Podle obrázku vlevo sestav z květináče model vodárenského filtru ze štěrku, hrubého a jemného písku.

Voda užitková a odpadní Voda z podzemních a povrchových zdrojů, která neobsahuje látky poškozující lidské zdraví, je voda užitková. Používá se v domácnostech, zemědělství i průmyslu, ale nesmíme ji používat k pití.Činností člověka vzniká v domácnostech, průmyslu i zemědělství voda odpadní. Před vypuštěním do řeky je ji potřeba vyčistit tak, aby její čistota byla alespoň taková jako odebírané vody. To se děje v čističkách odpadních vod. V nich se čistí voda mechanicky (usazováním), chemicky (pomocí chemických látek) a biologicky (pomocí mikroorganismů a kyslíku). http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Water_pollution.jpg Úkol 7: Vypočti hmotnost rozpuštěných látek v 1 kg užitkové vody, která jich obsahuje 0,05 %. Kontrola: m = 0,000 5 · 1 000 = 0,5 g. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/Wonga_wetlands_sewage_plant.jpg

Fyzikálně chemické vlastnosti vody Úkol 8: Doplň text: Voda, H2O, je nejrozšířenější sloučenina ……… a .……... Čistá voda je kapalina bez …... a ……. Při 0 0C přechází v ….. skupenství - ……., při 100 0C v …… skupenství - …. . Chemicky čistá voda nevede ………. proud. V laboratoři vzniká prudkým sloučením ……. a ……. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/H2O_%28water_molecule%29.jpg Kontrola: vodíku, kyslíku, chuti, zápachu, pevné, led, plynné, páru, elektrický, vodíku, kyslíku.

Biologické aspekty vody V organismech je voda hlavním prostředníkem při dopravě a příjímáním živin a při vylučování nepotřebných a škodlivých látek. Rostlinné buňky obsahují přes 90 % a lidské tělo kolem 70 % vody. Pro zajištění svých základních biologických funkcí jí spotřebuje člověk denně 2,5 - 3 litry. Úkol 9: Vypočítej hmotnost vody vázané ve tvém těle. Kolik jí člověk vypije za rok, za život (75 let)? Kontrola: hmotnost těla · 70/100, za rok 912 - 1 095 l, za život asi 75 000 l

Spotřeba vody v ČR Spotřeba vody pro člověka a jeho činnosti je mnohem vyšší než základní biologická potřeba a v ČR dosahuje asi 450 l / obyvatele (koupání, praní, WC, mytí nádobí, úklid, vaření, pití aj.). Nejvíce vody však spotřebuje průmysl, např. výroba litru limonády - 8 l, výroba 1 t oceli - 450 l, výroba jednoho automobilu - 30 000 l vody. Úkol 10: Vypočti, kolik vody spotřebuje přibližně vaše rodina za rok a spotřebu továrny s produkcí 400 000 automobilů ročně. Kontrola: počet členů rodiny · 450 · 365 = ………. l vody 400 000 · 30 = 12 000 000 m3 vody