STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Advertisements

E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Střední průmyslová škola elektrotechnická, V Úžlabině 320, Praha10
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Další vzdělávání na VOŠ a SPŠ, Jičín, Pod Koželuhy 100
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Moderní studijní obory SPŠ
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU INFORMACE O REALIZACI PROJEKTU ADAPTABILNÍ ŠKOLY POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007 STŘEDNÍ ŠKOLA.
Průmyslová střední škola Letohrad
VOŠ, SŠ, COP Sezimovo Ústí Inovovaný vzdělávací program na VOŠ Nový vzdělávací program na VOŠ Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy,
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Při vzdělávání dospělých vychází naše škola z Programů profesního vzdělávání dospělých,
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělávání a výcvik pro automobilový průmysl 2. ročník odborné konference Kroměříž, 10. března 2005.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
„Vybudování centra vzdělávání pro nové i stávající technické obory“ MIEZB.
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Střední odborná škola technická, Střední odborné učiliště a Učiliště, Lidická 31, České Budějovice Představuje:
Programátor CNC strojů
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Nástroje daňových úlev
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Ing. Vítězslav Prokop – vedoucí praktik Střední škola strojírenská.
1. června Příklad dobré praxe Začlenění rozšířeného vstupního školení řidičů do výuky.
VOŠ, SPŠ automobilní a technická České Budějovice © 2011.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Studijní cesta HPH Kichlengern Ivo Pleva Datum narození: Vzdělání: Střední škola technická – obor: Mechanik seřizovač mechatronik.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Každý náš žák může být uznávaným odborníkem nebo vyhledávaným řemeslníkem.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
DUÁLNÍ SPOLUPRÁCE SOŠ TŽ - TŽ Třinec Mgr. Aleš Adamus
elektrotechnických měření
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
10. ZÁVĚREČNÉ KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MONITOROVACÍ INDIKÁTORY
Projekt byl řešen v rámci projektu FRVŠ 2839/2010 F1 d.
PHmax ve středním vzdělávání
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
Strojnická průmyslovka – škola českých hlav a rukou
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Setkání kariérových poradců
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Střední škola technická Žďár nad Sázavou Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání. Certifikaci úspěšně obhájila při dozorových auditech v letech 2009 a 2010. V listopadu 2011 bude svůj systém managementu kvality obhajovat při recertifikačním auditu.

Několik slov z historie Střední škola technická ve Žďáře nad Sázavou je škola s bohatou tradicí. Během téměř 60 let své existence připravila v různých formách studia více jak 9 200 kvalifikovaných odborníků ve 30 různých oborech studia pro celou řadu firem ve Žďáře nad Sázavou i širokém okolí.

Vzdělávací nabídka Škola se dlouhodobě koncepčně zaměřuje na výuku strojírenských, metalurgických a elektrotechnických oborů. Nabízí vzdělání v těchto oborech. Studijní obory: Technik modelových zařízení Mechanik strojů a zařízení Mechanik seřizovač Mechanik elektrotechnik Učební obory: Modelář Strojní mechanik Nástrojař Obráběč kovů Elektrikář

Vzdělávací nabídka Škola se koncepčně zaměřuje také na další vzdělávání, pro které organizuje celou řadu vzdělávacích programů. Nabízí následující formy vzdělávání: Dálkové studium ve studijních oborech: Provozní technika Provozní elektrotechnika Dálkové studium v učebních oborech: Strojní mechanik Obráběč kovů Elektrikář Vzdělávací programy pro zvýšení kvalifikace: Elektrikář Mechatronika CNC obrábění

Obsah přípravy ve studijních oborech Protože studium je ukončeno maturitní zkouškou, mají studijní obory vyšší podíl teoretické všeobecně vzdělávací i odborné přípravy. Výuka ve všeobecně vzdělávacích předmětech je zaměřena na úspěšné zvládnutí tzv. „státní maturity“, probíhá obdobným způsobem, jako na jiných středních školách. Odborná teoretická výuka se zaměřuje na odbor-né učivo příslušného oboru vzdělání. Její součástí je programování technických zařízení, mechatronika a zpracování technické doku-mentace s pomocí výpočetní techniky. Odborný výcvik je zaměřen na praktické využití teoretických poznatků a získání potřebných dovedností.

Obsah přípravy v učebních oborech Studium je ukončeno závěrečnou zkouškou, ve které absolventi prokazují požadované odborné vědomosti a dovednosti. Proto ve výuce převažuje odborná teoretická a praktická příprava. Výuka ve všeobecně vzdělávacích předmětech vytváří podmínky potřebné k úspěšnému zařa-zení absolventa do praktického života. Odborná teoretická výuka se především zaměřuje na odborné učivo příslušného oboru včetně základů programování, mechatroniky a zpracování technické dokumentace s pomocí výpočetní techniky. Odborný výcvik je rozhodující součástí přípravy, zaměřuje se na praktické využití teoretických poznatků a získání potřebných dovedností.

Vzdělávací koncepce školy Obsah školních vzdělávacích programů byl zpracován na základě poznatků z vývoje jednotlivých profesí v nejvýznamnějších firmách v regionu. Vzdělávací koncepce vychází ze společného obsahu přípravy v 1. ročníku, který umožňuje prostupnost mezi studijními a učebními obory. Žákům, kteří splní dané podmínky, umožňuje získat střední vzdělání s maturitní zkouškou. Pokud některý žák ve studijním oboru nestačí tempu výuky, má možnost bez potíží přestoupit do méně náročného učebního oboru obdobného zaměření. Žáci, kteří dosahují při studiu v učebním oboru velmi dobré výsledky, mohou naopak přestoupit do studijního oboru.

Prostupnost vzdělávací nabídky STUDIJNÍ OBOR UČEBNÍ OBOR Mechanik strojů a zařízení Mechanik seřizovač Mechanik elektrotechnik Technik modelových zařízení Strojní mechanik Nástrojař Modelář Elektrikář Obráběč kovů

Mechatronika – obor budoucnosti Mechatronika je nejprogresivněji se rozvíjející obor v zemích Evropské unie. Propojuje vědomosti a dovednosti z elektroniky, elektrotechniky, mechaniky, pneumatiky, hydrauliky, senzoriky, informačních technologií, automatizovaného řízení a robotiky.

Mechatronika – obor budoucnosti Mechatronika se na naší škole v největším rozsahu vyučuje ve studijním oboru mechanik elektrotechnik a v učebním oboru elektrikář, dále pak ve studijních oborech mechanik strojů a zařízení, mechanik seřizovač a v učebních oborech strojní mechanik a nástrojař. Základní poznatky získají také žáci v ostatních oborech vzdělání vyučovaných na škole.

Mechatronika – obor budoucnosti Absolventi podle zvolených oborů studia odcházejí z naší školy s potřebnými znalostmi z elektrotechniky, pneumatiky, hydrauliky, programování PLC automatů, počítačového konstruování a automatizovaného řízení. Absolventi elektrotechnických oborů mají navíc možnost získat osvědčení o zkoušce dle §5 vyhl. 50/1978 Sb., o odborné způsobilost v elektrotechnice.

Informace o projektu OP VK Mechatronika Název projektu: IMPLEMENTACE MECHATRONIKY DO VÝUKY TECHNICKÝCH OBORŮ NA SŠT ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Hlavní cíl projektu: Vytvořit personální, organizační a materiálně technické podmínky k aplikaci základů mechatroniky do výuky technických oborů podle potřeb jednotlivých profesí a požadavků trhu práce. Rozpočet projektu a schválená výše dotace: 3 572 412 Kč Období realizace: 1. 11. 2009 až 30. 6. 2012

Informace o projektu OP VK Mechatronika Plánované výstupy projektu: výukové moduly pro mechatroniku, tj. pneumatiku, hydrauliku a programování PLC automatů učební texty ve variantách pro učební a studijní obory v provedení pro tisk a pro e-learning soubory výukových prací, metodické příručky pro učitele ověřovací otázky (e-learningová databáze otázek a soubory testů) metodická příručka k zadávání a vyhodnocování žákovských prací vyhodnocení znalostí žáků při odborné praxi ve firmách

Informace o projektu OP VK Mechatronika výstavba učebny ICT pro výuku mechatroniky rozšíření vybavení pracoviště mechatroniky o 2 panely zvýšení kvalifikace učitelů odborných předmětů praktická realizace výuky na lince zapůjčené firmou HETTICH ČR, k.s. Vytvořené výukové materiály jsou předávány k připomínkování partnerským školám, tj. VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou a SŠT Jihlava. Odborný tým projektu připomínky konzultuje a závěry z konzultací zapracovává do vytvořených dokumentů jako změny. Výsledné dokumenty pilotně ověřuje a vyhodnocuje.

Informace o projektu OP VK Mechatronika Vzdělávací moduly mechatroniky Tekutinové mechanismy Pneumatika 1, Pneumatika 2 (navrhování obvodů na PC), Elektropneumatika Hydraulika, Elektrohydraulika Servotechnika a proporcionální technika Programování PLC automatů Řízení pneumatických a hydraulických obvodů PLC automatem Řízení a regulace Měřící technika Roboty a manipulátory

Informace o projektu OP VK Mechatronika Přínos projektu Mechatronika pro odborné vzdělávání na škole Realizací projektu získává vzdělávací nabídka školy nový, moderní charakter. Programově řízené systémy se ve stále větší míře používají ve všech profesích. Má-li škola dobře připravit absolventy pro praktický život, musí učivo mechatroniky zařadit do vzdělávacích programů v rozsahu, který odpovídá potřebám jednotlivých oborů vzdělání. Projekt Mechatronika je v tomto směru velice účinným nástrojem, který kromě inovovaného obsahu vzdělávání umožňuje zajistit výuku s pomocí učebních textů, zadání výukových prací, metodiky a dalších didaktických prostředků včetně potřebného technického vybavení.

Programování a obsluha CNC obráběcích strojů Na programování a obsluhu CNC obráběcích strojů je zaměřen především studijní obor mechanik seřizovač a částečně učební obor obráběč kovů a studijní obor technik modelových zařízení. Na škole je základní výuka programování prováděna v řídícím systému MTS, na kterou navazují systémy SINUMERIK, FANUC a HEIDENHAIN.

Programování a obsluha CNC obráběcích strojů Absolventi nacházejí uplatnění v obsluze, údržbě a programování všech typů číslicově řízených obráběcích strojů, center, linek a jejich příslušenství prostřednictvím komplexních řídících systémů nebo programovatelných automatů.

Odborné vzdělávání a výpočetní technika Kvalitní odborné vzdělávání není možné bez dokonalého ovládání výpočetní techniky. V odborné přípravě je věnována značná část výuky zpracování technické dokumentace a především programování, obsluze a seřizování různých technická zařízení typických pro zvolený obor vzdělání. Škola je vybavena výpočetní technikou i potřebným softwarem.

Odborné vzdělávání a výpočetní technika S výpočetní technikou se žáci setkávají nejen v teoretickém vyučování, ale také v odborném výcviku. Ve strojírenských oborech ji využívají především při výuce programování a mechatroniky. V elektrotechnických oborech je využití počítačů rozšířeno o automatizační techniku. Počítačovou učebnu mají také k dispozici žáci ubytovaní na domově mládeže.

Děkujeme vám za pozornost