Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, 12.7.2012 Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Ochrana Ovzduší - cvičení 4 Globální problémy
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Mezinárodní klimatická politika Brno,
a víceúrovňové vládnutí
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Globální oteplovaní.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 1. listopadu 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Společná obchodní politika EU
Kjótský protokol Eva Káňová, Listopad, 2010.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku 1

Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu 1.Vědecký a politický kontext 2.Historie mezinárodního vyjednávání 3.Současný stav jednání na Globální úrovni 4.Role a pozice EU 5.Pozice ČR 2

Vědecký konsensus Globální oteplování je s vysokou pravděpodobností způsobeno zvýšenou koncentrací skleníkových plynů v atmosféře v důsledku lidské činnosti jako je odlesňování a spalování fosilních paliv. Tato zjištění akceptují státní akademie věd všech významných industrializovaných států a nejsou zpochybněna jakýmkoliv státním či mezinárodním vědeckým orgánem. 3

„Existují významné a důvěryhodné důkazy vycházející z mnoha odvětví výzkumu dokumentující, že klima se mění a že tyto změny jsou z velké části způsobeny lidskou aktivitou. „ 4

Vědecký konsensus Největší koncentrace CO 2 v atmosféře za posledních 650 tisíc let (nyní na úrovni cca 395 ppm). 5

Vědecký konsensus Nárůst globálních teplot 6

Politický kontext Hlavní problém: spalovaní fosilních zdrojů a odlesňování 7

Politický kontext Podíl jednotlivých zemí na produkci CO 2 8 Zdroj: CDIAC 2007

Princip společné, ale odlišné zodpovědnosti Produkce CO 2 v přepočtu na obyvatele Zdroj: CDIAC 2007

Princip společné, ale odlišné zodpovědnosti Historická zodpovědnost (ČR se podílí na cca 0,9% historických světových emisí)

Rozdílné dopady klimatické změny

Historie mezinárodního vyjednávání • 1979 (Ženeva) - První světová konference o klimatu • 1988 – Založení IPCC – Mezivládní panel pro změnu klimatu • 1992 (Rio de Janeiro) – Konference OSN o životním prostředí a rozvoji • 1992 – Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UNFCCC) • 1995 (Berlín) – První konference smluvních stran Úmluvy - COP 1 • 1997 (Kjóto) – Kjótský protokol (2008 – 2012) • 2004 – Ratifikace Kjótského protokolu (132 zemí) • 2007 (Bali) – COP 13, Cestovní mapa z Bali • 2009 (Kodaň) – COP 15, Kodaňská deklarace • 2010 (Cancún) – COP 16, Cancúnská smlouva • 2011 (Durban) – COP 17, Durbanská platforma • 2012 (Rio de Janeiro) – Rio+20, Konference o udržitelném rozvoji (Future we want) • 2012 (Doha) - ????

Kjótský protokol • Průmyslové země se v něm zavázaly snížit emise skleníkových plynů o 5,2 %. • Redukce se vztahuje na koš šesti plynů (CO 2, metan, oxid dusný..), resp. jejich agregované průměrné emise (v jednotkách tzv. uhlíkového ekvivalentu) za pětileté období 2008– • Redukční závazky měly pouze země Anex 1 (vyspělé země) • USA (36 % emisí Anex I) protokol podepsaly, ale již neratifikovaly • V roce 2011 Kanada od protokolu odstoupila

zelená - protokol ratifikovaly (tmavě zelené státy podepsaly Annex I) hnědá - podepsaly, ale odmítly ratifikovat, * červená - Kanada, která od protokolu odstoupila v prosinci 2011 * šedá - nepodepsaly, není známá pozice 14

Cancúnská smlouva • Vytvoření Klimatického fondu • Závazek vyspělých zemí přispívat 10 mld USD ročně na klimatická opatření v rozvojových zemích s postupným nárůstem na 100 mld USD do roku • Pokrok byl dosažen také v oblasti mechanismu na ochranu pralesů • A v oblasti podpory transferu technologií • Nebyla však dosažena dohoda v oblasti závazků snižování emisí

Durbanská platforma • V roce 2012 zahájen proces na vytvoření právně závazné dohody pro všechny významné světové ekonomiky. • Nová dohoda by měla být hotova do roku 2015, začít platit by měla nejpozději v roce • Vytvoření struktury Klimatického fondu • Přijetí druhého období Kjótského protokolu (2013 – 2017?, 2020??). Kromě Ruska a Japonska. • Jednotlivé státy měly do května předložit své redukční závazky pro nové období.

Pozice a role EU • EU vystupuje na mezinárodním vyjednávání jednotně • V rámci závěrů Rady EU schválená společná pozice pro vyjednávání. • EU zastoupena EK (Connie Hedegaard) a předsednickou zemí. • EU má klíčovou roli, progresivní přístup • EU přijala klimaticko/energetický balíček (20/20/20) • Pokud by se k závazkům připojili i další země, EU je ochotna zvýšit redukční závazek na 30% do roku 2020 ve srovnání s rokem • EU poskytuje cca 2,4 miliardy USD na klimatická opatření

Pozice České republiky • Česká vláda ve své oficiální pozici uznává, že klimatické změny jsou jednou z největších výzev 21. století pro lidské společenství. • ČR plně sdílí společnou pozici EU. • Podle oficiální pozice ČR současné závazky vyspělých i rozvojových zemí nedosahují hodnot, které by zajistili dosažení stabilizace koncentrace skleníkových plynů. • Pro současnou vládu vyjednávání pod UNFCCC není prioritou (ČR zastupována pouze náměstkem ministra ŽP)

Pozice České republiky • ČR disponuje podle závazků z KP právem vypustit do ovzduší 900 mil. tun CO 2 v období 2008 – 2020 • ČR však vypustí asi o 19 % emisí méně. • ČR může v tomto období tedy prodat až 150 mil. volných povolenek, přičemž cca 75 mil se již prodalo (zejména do Japonska a Španělska) • Z výnosů byla financována Zelená úsporám. • ČR přispívá ročně cca 100 mil Kč na klimatická opatření v rozvojových zemích • V současné době příprava SEK a POK

Díky za pozornost! Pražský institut pro globální politiku - Glopolis. Web: 20