Právní rámec PPP a koncesí v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Komunitární program PROGRESS
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Elektronizace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let Ministerstvo.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Hospodářská komora ČR , Praha Vývojové tendence trhu veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Elektronické zadávání veřejných zakázek
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Budoucnost veřejných zakázek 3. prosince 2010 Mgr. Jan Sixta.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Interaktivní personální portál
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Evropské Aspekty Veřejných Zakázek a Koncesí Praha, Petr Wagner, DG MARKT.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Obecná část daňového práva procesního I
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecně o veřejné správě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Právní rámec PPP a koncesí v ČR JUDr. Jaroslav Král, CSc Srovnání legislativy v ČR a EU Koncesní zákon a koncesní smlouva Rozdíly mezi veřejnou zakázkou, tzv. kvazikoncesí a koncesí Úloha MMR (Rejstřík koncesních smluv, Portál, e-learning aj.) Šance a rizika partnerství veřejného a soukromého sektoru

Pojetí a typy PPP Veřejně soukromá partnerství (Public Private Partnership) v širším smyslu Právní (smluvní) typy PPP Ostatní typy PPP Veřejné obstarávání (Public Procurement) Institucionální PPP Strukturální fondy Veřejné zakázky (Public Contracts) Koncese (Concessions) PPP v užším smyslu

Struktura právního rámce veřejných zakázek a koncesí: PPP a legislativa Struktura právního rámce veřejných zakázek a koncesí: Primární právo – smlouvy členských států o zřízení a dalším fungování ES/EU (koncese na služby čl. 43 a 49 Smlouvy) Sekundární právo – Směrnice 2004/17/ES, Směrnice 2004/18/ES(pouze koncese na stavební práce) Rozsudky Evropského soudního dvora Koncepční a výkladové dokumenty - příklady tzv. soft law Zelená kniha o PPP (2004) Interpretační sdělení Komise o koncesích podle práva Společenství (2000) Best Practice

Vztah zákona o VZ a koncesního zákona Zákon č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách věcně univerzální může být používán samostatně jak hmotněprávně, tak i procesně právně Koncesní zákon č. 139/2006 Sb. není věcně univerzální (chybí např. koncese), komplementární úprava k zákonu o VZ především procesně právní speciální právní úprava má přednost před tímto zákonem

Základní pojmy koncesního zákona veřejný zadavatel (koncedent) – Česká republika, státní příspěvková organizace, územní samosprávný celek, jím zřízená příspěvková organizace a jiná právnická osoba splňující koncesním zákonem stanovené podmínky koncesní řízení – postup, v němž koncedent vybere koncesionáře pro uzavření koncesní smlouvy koncesní smlouva – smlouva, kterou se koncesionář zavazuje poskytovat služby nebo i provést dílo a koncedent se zavazuje umožnit koncesionáři brát užitky vyplývající z poskytování služeb nebo z využívání provedeného díla v penězích koncesionář – dodavatel, jehož nabídka byla v koncesním řízení koncedentem vyhodnocena jako nejlepší pro uzavření koncesní smlouvy a byla s ním tato smlouva uzavřena

Veřejná zakázka versus koncese zakázka, jejímž předmětem je úplatné poskytnutí dodávek, služeb nebo stavebních prací může být zadána pouze podle zákona o VZ a realizována pouze na základě písemné smlouvy koncese (různé definice v právu ES) realizace veřejných investic nebo zabezpečení veřejných služeb prvotně financované soukromým subjektem, zpravidla na 20-30 let povolení jednostranným aktem nebo koncesní smlouvou brát za to užitky (protiplnění) od třetích stran, spojené někdy s částečnými platbami od koncedenta přenos rizik zcela nebo z podstatné části na koncesionáře tzv. kvazikoncese (§ 156 ZVZ, § 1 odst. 2 a 3 KZ) nadlimitní veřejné zakázky, nejméně na dobu 5 let přenos některých ekonomických rizik na dodavatele

Novela koncesního zákona A – potřeba reagovat na vývoj v EU v listopadu 2007 oznámí EK svým sdělením nové limity pro veřejné zakázky a koncese, na podzim 2007 má EK publikovat nové sdělení o institucionálních PPP, v příštím roce by měla být vydána nová samostatná směrnice o koncesích, B – potřeba reagovat na vývoj v ČR úkol podle usnesení vlády č.536/2007 analyzovat KZ a ZVZ do 31.12.2007, navrhnout případně jejich novely a předložit je vládě,

Působnost MMR podle právních předpisů Podle kompetenčního zákona č.2/1969 Sb. MMR je ústředním orgánem státní správy pro „investiční politiku“ (§14) informačně a metodicky pomáhá VÚSC, městům a obcím (§ 14) plní úkoly uložené právními předpisy (§ 20) připravuje návrhy právních předpisů (§ 24) Podle koncesního zákona č. 139/2006 Sb. MMR vede Rejstřík koncesních smluv (§ 32) vydává prováděcí vyhlášku k tomuto zákonu (§ 34) Poznámka: „kompetence“ podle usnesení vlády

Působnost MMR podle vlastní činnosti Ministerstvo pro místní rozvoj: připravuje koncepce a metodiky zejména pro kraje, města a obce připravuje návrhy právních předpisů pro koncese/PPP poskytuje konzultace a stanoviska v ČR/EU vytváří a spravuje Portál o veřejných zakázkách a koncesích www.portal-vz.cz zabezpečuje vzdělávání veřejného sektoru (semináře, školení, e-learning) vede Rejstřík koncesních smluv pečuje o terminologii, včetně překladů právních předpisů Poznámka: na MMR toto zabezpečuje odbor veřejného investování (oddělení koncesí a veřejně-soukromých partnerství)

E-learning pro veřejné zakázky a koncese Charakteristika: bezplatný studijní program o znalostech právních předpisů metodický návod k zadání veřejné zakázky či uzavření koncesní smlouvy, proto se člení podle jednotlivých úkonů veřejného zadavatele či udělitele koncese (koncedenta) součástí každého modulu i celého studijního programu je soubor testových otázek možnost praktického vyzkoušení zadání veřejné zakázky prostřednictvím statických a dynamických demonstrátorů hypertextové odkazy na právní předpisy jsou provázány přímo do dalších webů

Portál o veřejných zakázkách a koncesích www.portal-vz.cz spuštěn 30.června 2006 přístup k národním a evropským předpisům o veřejných zakázkách a koncesích přístup k metodikám a a formulářům přístup k Informačnímu systému o veřejných zakázkách –ISVZ uveřejňovací subsystém IS VZ US seznam kvalifikovaných a certifikovaných dodavatelů statistiky veřejných zakázek klasifikace a číselníky Rejstřík koncesních smluv informace o vzdělávání bezplatný přístup k e-learningu s interaktivními prvky Info-forum: možnost výměny názorů

Rejstřík koncesních smluv Jak se do rejstříku koncesních smluv dostat? www.portal-vz.cz Informační systém o veřejných zakázkách Rejstřík koncesních smluv (je zde také Metodický postup pro Rejstřík koncesních smluv a formulář pro zápis) Vstup do IS VZ – Rejstřík koncesních smluv Poznámka: možný také přístup přes www.isvz.cz

Důležité odkazy www.portal-vz.cz www.mmr.cz www.mfcr.cz www.compet.cz www.isvz.cs www.asociaceppp.cz www.pppcentrum.cz ted.europa.eu http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/ppp_en.htm httpeuropa.eu.int/eur-lex/en/index.html

Kontakty Děkuji za pozornost! Ministerstvo pro místní rozvoj Jméno: JUDr. Jaroslav Král, CSc. Ředitel odboru veřejného investování Adresa: Staroměstské nám. 6, Praha 1 Tel.: 234 154 204 E-mail: jaroslav.kral@mmr.cz