„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Společný Akční plán udržitelné energetiky 5 obcí MAS Mezilesí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Energetický management budov
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
20. února 2013vláda ČR usnesením 116/2013 schválila věcný záměr programu Nová zelená úsporám 6. listopadu 2013 vláda ČR usnesením 848/2013 schválila dokumentaci.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
12. února 2010, XXI. Seminář energetiků, Jelenovská Politika MŽP v oblasti energetiky Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministersto životního prostředí.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 ENVIRONMENTÁLNÍ ŘÍZENÍ MĚST se zaměřením na energetický management PORSENNA o.p.s.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Úspory energie a regenerace
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
ENERGETICKÝ MANAGEMENT MUNICIPALITY PORSENNA o.p.s.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Společný Akční plán udržitelné energetiky 5 obcí MAS Mezilesí Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. 29. května 2014, Luka nad Jihlavou

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI PORSENNA o.p.s.

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER PORSENNA o.p.s.  od roku 2004  prosazujeme principy udržitelného rozvoje v praxi s důrazem na hospodaření s energií  co umíme:  energetický management pro města a obce  energetické audity, PENB  poradenství ve výstavbě, pasivní domy  studie proveditelnosti – úspory energie, OZE  EPC – analýzy, zajištění výběru dodavatele

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER  mezinárodní a výzkumné projekty  funkční SW pro energetický management ve městech:  Jablonec nad Nisou, Děčín, Litoměřice, Opava, Štětí a v dalších  energetické plány měst a obcí  proškolení 200 energetických manažerů měst  SEAP pro první město ČR v Paktu starostů a primátorů: Jeseník PORSENNA o.p.s.

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 1.Shrnutí (joint) SEAP pro MAS Mezilesí • Cíle Akčního plánu • Plánovaná opatření 2.Předpokládané zdroje financování 3.(Společný) energetický management Obsah prezentace

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 1. Shrnutí SEAP pro Mezilesí

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Akční plán udržitelné energetiky • základní dokument ukazující možnost dosáhnutí vytyčeného cíle do roku 2020 • vychází z dat BEI (Základní emisní inventury) výchozího roku • na základě dat BEI výběr perspektivních opatření pro snížení emisí CO 2 • definuje konkrétní redukční opatření v souvislosti s časovým plánem • dlouhodobá strategie Joint SEAP – společný akční plán • plán pro spolek obcí • ne každá obec musí splnit požadavek snížení emisí min. o 20 % • cíl musí splnit jako celek SEAP = Sustainable Energy Action Plan

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Porovnání produkce emisí v regionu Mezilesí rok emise CO 2 [t] úspora emisí od r %45 % Cíle pro rok 2020 a srovnání s výchozím rokem 2005 a rokem 2012

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Základní analýza emisí (BEI)

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 5 obcí MAS Mezilesí SOUHRNNÁ TABULKA EMISÍ PODLE SEKTORŮ [t] rok 2005 oblast \ palivo elektřinauhlí zemní plyn dřevo/ biomasa solární panely TČCZTbenzínnaftaLPGbionaftacelkem obecní budovy domácnosti terciární sektor průmysl veřejné osvětlení doprava ,94,10,205 Vyprodukované emise celkem8 679 tun CO 2 BEI pro výchozí rok 2005

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 5 obcí MAS Mezilesí SOUHRNNÁ TABULKA EMISÍ PODLE SEKTORŮ [t] rok 2012 oblast \ palivo elektřinauhlí zemní plyn dřevo/ biomasa solární panely TČ teplo/ chlad benzínnaftaLPGbionaftacelkem obecní budovy domácnosti terciární sektor průmysl veřejné osvětlení doprava ,83,90,205 Vyprodukované emise celkem5 459 tun CO 2 BEI pro kontrolní rok 2012

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Navržená opatření do roku 2020

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 1.Úspory energie a obnovitelné zdroje ve veřejných budovách 2.Obměna veřejného osvětlení 3.Úspory energie v sektoru domácností – komplexní zateplení s pomocí NZÚ 4.Výměna zdrojů tepla v sektoru domácností - náhrada kotlů na uhlí NZÚ = Nová zelená úsporám Přehled oblastí navržených opatření

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 1.Úspora emisí CO 2 u veřejných budov pro období opatření úspora emisí CO 2 [t] % zateplení obecních budov 530,6 změna druhu energie na vytápění (kotle na biomasu na místo uhlí a elektřiny) 710,8 celkem 1241,4

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER  s využitím OPŽP 2014 – 2020 nebo programu EFEKT  společný pasport VO a společný plán obměny  postupná realizace obměny  společný management (správa) VO 2. Obměna veřejného osvětlení

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 2. Obměna veřejného osvětlení • výměnou všech světelných zdrojů je možné ušetřit v rámci veřejného osvětlení téměř polovinu spotřeby elektřiny a emisí CO 2 [MWh][t][%] úspora ,2 potenciál úspory pro období ,6 Varianta A – se zachováním stávající doby svícení

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 3. Úspory energie v oblasti domácností – komplexní zateplení Odhad dosažitelné úspory, rok 2020 • při komplexním zateplení domu v nejlepším standardu je možné ušetřit až 50 % spotřeby energie RD na vytápění stav % domů se zateplením % domů s výměnou oken úspora spotřeby úspora emisí CO 2 [t] úspora emisí CO 2 [%] 20128%5%3%580,7 10 %5 %851,0 20%10%1712,0 50%25%4294,9 100%50%8579,9

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 4. Výměna zdrojů tepla v sektoru domácností obec počet kotlů na uhlí spotřeba [MWh] emise CO 2 [t] Chotěšice Chroustov Kněžice Sloveč Záhornice celkem • původní stav, rok 2005 • kotle na uhlí vytápí více než 70 % domů

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 4. Výměna zdrojů tepla v sektoru domácností – doporučená varianta Typ nového kotle Počet vyměněných kotlů ks Na tuhá paliva s ručním přikládáním44 Na tuhá paliva s automatickým zásobníkem 44 Na biomasu (pelety, kusové dřevo)88 Celkem 176 Druh paliva Počet kotlů ks Úspora emisí % Uhlí 880,8 Biomasa 883,9 Celkem 1764,7 Celková úspora emisí CO 2 pro období 2012 – 2020 při výměně kotlů Složení vyměněných kotlů

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Předpokládaný průběh výměny kotlů - varianta A (bez dotací)

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Potenciál úspor • odhad maximálně dosažitelné úspory a odhad dosažitelné úspory emisí CO 2 pro rok 2020 (kombinace všech opatření) opatřeníúspora [t]úspora [%] 0) Do roku ,1% 1) Úspory ve veřejných budovách1241,4% 2) Rekonstrukce VO500,6% 3) Zateplení domácností8579,9% 4) Výměna kotlů domácností ,5% Celkem maximálně možné úspory ,5% Celkem doporučené minimum úspor ,5 %

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 2. Předpokládané zdroje financování

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • Nová zelená úsporám • Společný program Středočeského kraje a MŽP na podporu výměny kotlů • Iniciační příspěvek z rozpočtů obcí MAS Mezilesí • OPŽP a IOP Možné způsoby financování

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 3. (Společný) energetický management

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • investičně nenáročný proces s cílem snižování spotřeby energie • cyklický proces neustálého zlepšování energetického hospodářství • spočívá především v pravidelném sledování a vyhodnocování spotřeby energie a následné realizaci opatření Energetický management

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • monitoring – měření spotřeby energie a vody • vyhodnocování spotřeby energie • stanovování potenciálu úspor energie • návrhy opatření • vyhodnocení účinnosti realizovaných opatření • porovnávání předpokládaných a skutečně dosažených úspor Základní činnosti energetického managementu

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER kdo měří ten řídí Energetický management

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • kompletní přehled o spotřebě energie a vody • možnost porovnání spotřeby fakturované a skutečně naměřené • včasné odhalení havárií a černých odběrů • stabilizace a úspora výdajů za energii a vodu • 10 – 15 % provozních výdajů měst a obcí • díky EM lze dosáhnout úspor nákladů 5 – 25 % • podklady pro dlouhodobé plánování • zvýšení efektivity práce energ.manažera Přínosy energetického managementu

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • základní nástroj EM pro města a obce, který umožňuje:  sledování spotřeby,  archivaci dat a dokumentů,  tabulkové a grafické výstupy,  inventarizaci OM,  hlídání termínů vycházejících z legislativních povinností, a další. Nástroje energetického managementu – software E-manažer

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 30 Přehled měřidel

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER 31 Přehled budov

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Porovnání spotřeby  Sledování, porovnávání a hlídání rozdílů

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Hlídání optimálního provozu budovy

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Hlídání optimálního provozu budovy

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Informace o programu Nová zelená úsporám

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • podpora opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti stávajících RD • např. zateplení konstrukcí, výměna výplní stavebních otvorů Sledovaný parametr Označení jednotky A.1A.2A.3 Procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti stavu před realizací opatření % Míra podpory z celkových způsobilých výdajů % Nová zelená úsporám A. Rekonstrukce v pasivním standardu

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Nová zelená úsporám B. Novostavby pasivních domů • podpora výstavby nových RD s velmi nízkou energetickou náročností • formou fixní dotace na jeden RD Sledovaný parametr JednotkyB.1B.2 Měrná roční potřeba tepla na vytápění kWh/ (m 2.rok)≤ 20≤ 15 Povinná instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla -Ano …další parametry (6) Výše podpory Kč/dům

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER • podpora opatření, která zefektivňují využití energie v rodinných domech • formou fixní dotace, která je omezena maximální mírou podpory z celkových výdajů • výše dotace závisí, zda je v kombinaci s oblastí podpory A • výše dotace v rozmezí tis. Kč • Nová zelená úsporám C. Výměna zdroje

„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí" RURENER Přejeme mnoho energie do Vaší práce! T: | M: | E: |