Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Advertisements

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Speciální teorie relativity (STR)
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Lekce 1 Modelování a simulace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
Základy mechaniky tekutin a turbulence
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A.
Dynamika hmotného bodu
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Fuzzy logika.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Jiný pohled - práce a energie
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Digitální učební materiál
Látky mohou mít tři skupenství:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Speciální teorie relativity - Opakování
4.Dynamika.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Skládání sil opačného směru
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Vektorový součin a co dál?
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov. Úvod Počítačová 3D grafika je označení práci s trojrozměrnými objekty. Převod 3D objektů do 2D zobrazení se nazývá.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Fyzika – vybrané kapitoly
STR Mgr. Kamil Kučera.
Gravitační a tíhová síla
Přípravný kurz Jan Zeman
Chaos (nejen) v jádrech
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Metoda molekulární dynamiky
František Batysta Štěpán Timr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Gravitační a tíhová síla
Musíme… a nebo „Musíme“?
Transkript prezentace:

Úvod do Teorie her

Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom aplikovat koncepci řešení a využít optimální strategii. Otázka zní - čím se vlastně teorie her zabývá? Pokusím se tuto otázku rozšířit na to, co se vlastně věda snaží dělat, abych ukázal, že teorie her má celkem výlučné postavení mezi ostatními ekonomickými teoriemi.

Čím se věda zabývá Tři stupně odpovědí: 1)“Člověk na ulici“ - věda je žárovka, plastické hmoty, počítače, atomové bomby, antibiotika atd. – pohled praktických aplikací 2) Vzdělanější lidé (včetně mnoha vědců) - zdůraznění predikční síly vědy (pokud věda nemá predikční sílu, pak není falsifikovatelná a pak to není věda) 3) Obecný pohled - Na té nejzákladnější úrovni se ve vědě snažíme pochopit náš svět. Predikce jsou vynikajícím prostředkem pro testování našeho chápání, a jakmile souhlasí, jsou aplikace nevyhnutelné. Ale základním cílem vědecké činnosti zůstává porozumění světu samotnému.

Jak posuzovat vědecké teorie Vědecké teorie musíme soudit podle toho, jak dobře nám umožňují pochopit naše pozorování, jak dobře „pracují“. Jak se zvyšuje počet pozorování a rozšiřuje jejich charakter, tak se vyvíjejí a mění staré teorie, nebo jsou nahrazeny úplně novou a rozdílnou teorií. Starých teorií se nezbavujeme proto, že jsou vyvrácené, ale proto, že již nefungují. Dokonce se může stát, že vedle sebe budou existovat dvě konkurenční teorie, které se používají současně. Typickým příkladem je Newtonovská a Relativistická mechanika. Další názornou ukázkou je Vlnová a Částicová teorie světla. Tyto teorie mají svou užitečnost v různých oblastech a mohou fungovat vedle sebe.

Srovnání Newtonovské a Relativistické mechaniky Většina vědců, kteří shledávají pravdivou relativistickou mechaniku, přesto nadále využívá Newtonovy zákony pro každodenní použití. Proč?

Selhání Newtonovské mechaniky Na první pohled velmi jednoduchá úloha je analyticky neřešitelná. Přitom z hlediska matematiky a teorie diferenciálních rovnic je řešení příslušných rovnic zaručeno a je dané. Příčina nemožnosti nalezení analytického řešení spočívá především ve složitosti řešení – pro daný systém rovnic není k dispozici dostatečný počet integrálů pohybu, které by řešení zjednodušily, a ve velmi citlivé závislosti na počátečních podmínkách, což vede ke k chaotickému chování systému. Toto chování je sice předvídatelné, ale po relativně krátké době učiněné předpovědi neodpovídají chování systému – v systému vzniká deterministický chaos. Tento problém, ač na první pohled čistě fyzikální, je velmi přesným přiblížením toho, o co se teorie her pokouší a částečně i vysvětlením, proč nemá dostatečnou predikční sílu.

„Problém tří těles“ Na obrázku je zobrazena počítačová simulace průběhu potenciální energie pro tři pohybující se objekty. V bodech M 1 a M 2 jsou umístěna dvě ze tří těles, která mají ve srovnání s třetím tělesem větší hmotnost, a třetí se pohybuje v poli, jehož potenciální energie je zobrazena na obrázku. Obrázek je nutné chápat trojrozměrně, neboť pohyb tří těles už není omezen na rovinu. V bodě B je tzv. sedlový bod a v bodech M 1 a M 2 má potenciální energie minimum. V bodech A, C, D, E jsou tzv. librační body, tj. body, v nichž jsou navzájem vykompenzovány gravitační a odstředivé síly