Vsakování odpadních vod do horninového prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Právní úprava ochrany vod
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Evidence kontaminovaných míst
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Nové legislativní předpisy v oblasti koupacích vod Mgr. Pavla Wildová Milín,
Komunální odpadní vody a kaly
Základní registr obyvatel
TÉMA: Daň z nemovitostí
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Evidence kontaminovaných míst s PCB
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
(kanalizační přípojky)
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Vodoprávní otázky Mgr. Lucie Zatloukalová Ministerstvo zemědělství Medlov, června 2009.
Závadné látky – prioritní
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Právní úprava ochrany lesa
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Statistické výkazy Geo(MŽP) V3-01 a Hor(MPO) 1-01 – vzájemné vazby
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Odpadní vody Vodní právo PVPI.Průchováteze Podzim 2011.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Nový zákon o ochraně ovzduší z pohledu obce s rozšířenou působností.
Právní režim nakládání s odpady
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Financování a účetnictví základních škol
Ochrana vod.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Kanalizační Přípojky F-M
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Revize DČOV z pohledu pracovníka vodoprávního úřadu
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Právní aspekty domovních a malých ČOV
Znečištěné místa na Slovácku
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Transkript prezentace:

Vsakování odpadních vod do horninového prostředí Mgr. Pavel Eckhardt Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce Podbabská 30, 160 00 Praha 6 e-mail: pavel_eckhardt@vuv.cz internet: http://www.vuv.cz

Vsakování do horninového prostředí - Úvod Práce byly součástí VZ1 (MŽP 0002071101 – Výzkum a ochrana hydrosféry…) – subprojektu 21 Lokality vsakování odpadních vod je možno považovat minimálně za potenciálně kontaminovaná místa Práce zahájeny v roce 2005 Použity dvě ne zcela standardní metody identifikace a evidence

Platná novela vodního zákona ČR: „Přímé vypouštění odpadních vod do podzemních vod nelze povolit. Vypouštění odpadních vod neobsahujících nebezpečné závadné látky nebo zvlášť nebezpečné závadné látky do půdních vrstev, z nichž by mohly do vod podzemních vniknout, lze povolit jen výjimečně z jednotlivých rodinných domů a staveb k individuální rekreaci na základě posouzení jejich vlivu na jakost podzemních vod.“

Vsakování – příklad lokality

Problematické případy, kdy řešením by mohlo být vsakování: V blízkosti nemovitosti není vhodný recipient Rozptýlená zástavba, kde není ekonomické budovat a provozovat kanalizační systém Není vhodné předčištěné odpadní vody přímo vypouštět do recipientu (např. výskyt citlivých organismů)

Lokalizace povolených vsakování v ČR – dle dotazu na obce s rozšířenou působností 1. Značná část obcí neodpověděla 2. Zvláštní evidence vsakování není vedena 3. Rozšíření povolených vsakování je nerovnoměrné 4. Nejčastější bylo potvrzeno povolení 2-10 případů vsakování na okres, značná část obcí vsakování (do r.2005) nepovolila 5. Rozšíření nezávisí prvotně na přírodních podmínkách, spíše na výkladu a názorech odpovědných úředníků

Rozšíření vsakování dle archivu ČGS-Geofondu Pro povolení vsakování je třeba kladné vyjádření osoby s odbornou způsobilostí v hydrogeologii Neexistuje povinnost tyto posudky do archivu ČGS-Geofondu ukládat Přesto bylo v archivu nalezeno přes 200 těchto kladných vyjádření (z let 2000-2008) Nerovnoměrné rozložení vsakování, především horské oblasti (Krkonoše, Jizerské hory), rozptýlená zástavba www.geofond.cz

Děkuji za pozornost