Vstupní data do modelů, jejich dostupnost a spolehlivost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Advertisements

Prezentace společnosti B&C Dopravní systémy s.r.o. Společnost se zabývá aplikováním sofistikovaných metod využitelných pro poznávání, řízení a regulaci.
Ochrana Ovzduší Přednáška 3
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Josef Keder Hana Škáchová
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.
Josef Keder Hana Škáchová
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Strategické hlukové mapování
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Vliv dopravy na životní prostředí
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Dopravní a liniové stavby
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Referenční model SYMOS’97
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing.Miroslava Rýparová
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
Kvantifikace externích nákladů z jízdy nákladního vozidla na zpoplatněných a objízdných trasách Vojtěch Máca Centrum pro otázky životního prostředí UK.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Přístup k posouzení rizika
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Trasování lesních cest
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Úvod do pozemních komunikací
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a Emise z dopravy Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Nový zákon o ochraně ovzduší
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Modelování křižovatek modelem SYMOS’97
Časová disagregace emisí
Modelování SYMOSem v mikroměřítku
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Vstupní data do modelů, jejich dostupnost a spolehlivost Lenka Janatová Český hydrometeorologický ústav, OME

Úvod Rozptylové studie popisují pomocí výsledků modelových výpočtů míru ovlivnění kvality ovzduší jedním nebo více zdroji znečišťujících látek Každý matematický model nějakým způsobem zjednodušuje skutečný stav a skutečné fyzikální pochody v atmosféře. V důsledku toho jsou vypočtené hodnoty jen modelovým přiblížením ke skutečnosti. Problémem co největšího přiblížení ke skutečnému stavu nejsou jen odborné problémy s modelováním procesů, ale také problémy se stanovováním vstupních dat potřebných pro výpočet a s přesností těchto dat.

Vstupní údaje pro výpočet Emisní charakteristiky zdroje Charakteristika lokality Klimatické a meteorologické charakteristiky území Lokalizace závodu a emisních zdrojů Imisní charakteristika lokality Metodika výpočtu (metoda výpočtu, typ modelu, referenční body, imisní limity)

Emisní charakteristiky zdroje Zdroje znečištění = všechny objekty, které v důsledku lidské činnosti dodávají do ovzduší znečišťující příměsi Zdroje (dle konfigurace) bodové, liniové, plošné, objemové Zdroje kontinuální, okamžitý zdroj

Emisní charakteristiky zdroje Bodové zdroje zejména komíny a výduchy (rozměr je zanedbatelný oproti vzdálenostem, ve kterých se počítá znečištění ovzduší. ze spalovacích procesů a ostatní (technologie) Pro výpočet je třeba znát: polohu zdroje (souřadnice) emisi dané znečišťující látky údaje o komínu údaje o spalinách údaje o provozní době zdroje

Emisní charakteristiky zdroje polohu zdroje souřadnice X, Y, – Gauss-Krüger (S42), Křovák (JSTK) - nadmořská výška – jeden zdroj emisi dané znečišťující látky zjišťujeme z koncentrace znečišťující látky ve spalinách (měření) přepočtem ze spotřeby paliva pomocí emisních faktorů přepočtem dle emisních limitů dle Nařízení vlády č. 615/2006 Sb. údaje o komínu (výduchu) souřadnice paty komína výška koruny komína nad terénem vnitřní průměr komína

Emisní charakteristiky zdroje údaje o spalinách objem spalin za normálních podmínek teplota spalin výstupní rychlost spalin údaje o provozní době zdroje roční využití maximálního výkonu počet hodin za den, kdy je zdroj v provozu

Emisní charakteristiky zdroje Plošné zdroje nejčastěji jsou takto aproximovány soustavy jednotlivých zdrojů homogenně rozmístěné na větší ploše (parkoviště, komplexy budov s lokálním vytápěním, …) Postup: plocha se rozdělí na dostatečný počet plošných elementů (čtvercových) a výsledné znečištění se vypočítá jako součet příspěvků od všech elementů

Emisní charakteristiky zdroje Pro výpočet je třeba znát: polohu jeho středu zdroje (souřadnice a nadm. výšku) emisi dané znečišťující látky z elementu [g.s-1] rozměr elementu (délku strany čtverce) údaje o provozní době zdroje výška elementu (lokální topeniště = průměrná efektivní výška, tj. střední výška budov + 10m)

Emisní charakteristiky zdroje Liniové zdroje Téměř výhradně komunikace s automobilovým provozem Základním předpokladem pro výpočet emisí z dopravy je existence spolehlivých emisních faktorů charakterizující produkci emisí škodlivin pro všechny základní kategorie silničních motorových vozidel různých emisních úrovní v závislosti na inženýrsko-dopravních informacích (rychlost jízdy, sklon vozovky), použité pohonné hmotě. Dříve – různé emisní faktory Nyní – dle MŽP ČR pro posuzování a hodnocení vlivu liniových zdrojů na znečišťování ovzduší jednotné emisní faktory pro motorová vozidla - program MEFA 02, nověji MEFA 06. Umožňuje výpočet pro široké spektrum znečišťujících látek.

Emisní charakteristiky zdroje Pro výpočet je třeba znát: souřadnice počátku a konce délkového elementu ve zvolené souřadné síti nadmořskou výšku počátku a konce elementu šířku a výšku úseku silnice emisi znečišťující látky [g.s-1.m-1] délku elementu průměrnou hustotu provozu jednotlivých typů vozidel osobní automobily dodávky a lehké nákladní automobily těžké nákladní automobily autobusy

Emisní charakteristiky zdroje Postup: komunikace se rozdělí na dostatečný počet délkových elementů a výsledné znečištění se vypočítá jako součet příspěvků od všech elementů Při výpočtu emise je třeba zohlednit: - rychlost jízdy (5-130 km/h) - výpočtový rok - kategorii vozidel - palivo (benzin, nafta, LPG) - emisní úroveň (od konvenční po EURO 4) - podélný sklon vozovky (od -10% do +10%) - plynulost dopravy

Charakteristika lokality Geografická a topografická data je třeba mít informace o profilu terénu ve sledované oblasti mezi zdrojem a referenčním bodem pokud možno s co nejmenším krokem. Souřadnice a nadmořskou výšku vždy ze stejného zdroje

Klimatické a meteorologické charakteristiky území Z meteorologických podmínek, které silně ovlivňují rozptyl znečišťujících látek v atmosféře, uvažujeme především stabilitu mezní vrstvy atmosféry a distribuce směru a rychlosti větru

Lokalizace závodu (lokalizace emisních zdrojů) Jedná se o popis umístění emisního zdroje, jeho umístění v lokalitě vzhledem k obytným zónám, včetně souřadnic a nadmořské výšky

Imisní charakteristika lokality Charakteristika, která nevstupuje přímo do výpočtu, ale která je velmi důležitá pro interpretaci výsledků a pro závěry rozptylové studie Nejspolehlivější – kvalitní měření - dlouhodobé měření v místě budoucího zdroje – měření stávající (blízkost měření, klasifikace měřicího místa, umístění, charakteristické pro okolí, místní účelové měření Imisní mapy ČHMÚ – pro látky s imisním limitem – pro celou ČR – dobré vodítko pro stanovení imisní charakteristiky lokality – http://portal.chmi.cz

Imisní charakteristika lokality Imisní mapy ČHMÚ SO2 – roční průměr, zimní průměr, 24hod. koncentrace (4. max. hodnota) - EKO PM10 – roční průměr, 24hod. koncentrace (max. 36. hodnota) PM2,5 – roční průměr NO2 – roční průměr NOx – roční průměr EKO AOT BaP - roční průměr benzen - roční průměr arsén, kadmium - roční průměr

Metodika výpočtu Metoda výpočtu, typ modelu popis pracovního postupu, metodiky; u závazné nebo referenční metodiky stačí její krátká charakteristika bez vzorců. U jiné metodiky musí být tento popis podrobnější, aby bylo možno provést porovnání se závaznou metodikou a odůvodnit, proč nebyla použitá závazná nebo referenční metodika.

Metodika výpočtu Referenční body pravidelná síť referenčních bodů umístění referenčních bodů není zanedbatelné přiměřeně velká výpočtová oblast - vliv zdroje patrný mimo výpočtovou oblast, nebo se naopak ztratí podrobnosti pravidelná síť referenčních bodů pro konstrukci imisních map dostatečně hustá síť v přiměřeně velkém okolí emisního zdroje

Metodika výpočtu nepravidelné rozmístění referenčních bodů Pro interpretaci výsledků lze využít vybrané RB – vybraná místa v lokalitě snadno popsatelná a pojmenovatelná, pro lokalitu významná nebo známá (škola, školka, náměstí, nemocnice,..) Velký důraz na výběr RB -podhodnocení, nadhodnocení výsledků Referenční bod popis Výška výpočtového místa nad terénem 1 Obytný dům č. 374, jižně od výrobní haly (VH), Měšice 1,5 m 2 Stavební parcela č. 104/15 jižně od VH, Měšice 3 Stav. parcela č. 104/8 východně od VH, Měšice 4 Obytný dům Revoluční 253, Měšice 1,5 m , 8 m Pro výpočet je třeba znát souřadnice a nadmořské výšky referenčních bodů.

Metodika výpočtu Imisní limity uvedení platných imisních limitů, popř. jiných doporučených hodnot, se kterými se ve studii pracuje Zdroj: Imisní limity (např. na stránkách ČHMÚ) další doporučené hodnoty Např. dokument SZÚ (Referenční koncentrace vydané SZÚ (v μg/m3) - (podle §45 zákona č. 86/2002 O ochraně ovzduší z 15. 4. 2003), ve znění následných právních úprav)

Dostupnost a spolehlivost vstupních dat Emisní charakteristika zdroje - zadavatel RS, emisní stropy Charakteristika lokality Klimatické a meteorologické charakteristiky území - větrná růžice dělená dle tříd stability a rychlosti a směru větru – ČHMÚ Lokalizace emisních zdrojů - za použití SW GIS raději sami Imisní charakteristika lokality – zdroj ČHMÚ Referenční body - výběr velmi důležitý, po konzultaci se zadavatelem dle účelu a způsobu zpracování a prezentace výsledných dat

Závěr Popis (přesný) tabulek, obrázků a grafů Číslování tabulek, obrázků a grafů Seznam obrázků Seznam tabulek Seznam příloh

Seznam literatury Metodický pokyn Odboru ochrany ovzduší MŽP ČR – Věstník MŽP ČR, částka 4, 2003 Dodatek č. 1 k Metodickému pokynu Odboru ochrany ovzduší MŽP ČR – Věstník MŽP ČR, částka 4, 2003 MEFA 02 MEFA 06 Rozptylové studie látek znečišťujících ovzduší – pracovní materiál semináře, 2008 http://portal.chmi.cz www.mzp.cz www.szu.cz

janatova@chmi.cz tel. 472 706 056