XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

NET4GAS pro čistou budoucnost
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Státní energetické koncepce
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Zemní plyn v rámci státní energetické koncepce
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Ing. Jan Zaplatílek XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Plynárenství v roce 2012 a výhled do budoucnosti.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Vývoj CNG v České republice
Transkript prezentace:

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Plynárenství v roce 2013 a výhled do budoucnosti.

Charakteristika 2013 Z hlediska plynárenství stabilizovaná situace Nejvýznamnější událostí z dlouhodobého hlediska – zprovoznění plynovodu Gazela Nejvýznamnější událostí z krátkodobého hlediska– intervence ČNB,která negativně ovlivňuje cenu plynu Majetkové a organizační změny (změna vlastníka u Net4gas, Pražské plynárenské a částečně RWE Grid Holding, organizační změny v rámci RWE – jednotný obchod RWE Energie a distribuce RWE Gas Net) Stejně jako v předchozích letech vysoký podíl switchingu tj. změny dodavatele plynu na úrovni cca 12% V odvětví můžeme identifikovat cca 3 nejvýznamnější problémy-relativně vysoký podíl nákladů na plyn vzhledem k průměrné mzdě (nevyužité přípojky), prostředí v energetice,které je v současnosti ekonomicky nepříznivé k investicím a provozování plynových elektráren a nemotivující k uskladnění plynu v PZP

Intervence ČNB I.

Intervence ČNB II.

Plynovod GAZELA

Flexibilita přepravní soustavy

Projekty NET4GAS Stork II 2019 Moravia 2018 Oberkappel 2020-2022 BACI Approx. 65km of, DN1000 2019 Moravia Approx.158 km of DN900-1000 2018 Oberkappel Approx. 80 km of DN800-1000 2020-2022 BACI Approx. 12 km of DN800 2018-2019

Dovoz plynu do České republiky

Nevyužívané plynovodní přípojky – celkový počet

Nevyužívané plynovodní přípojky – procentuální podíl

Struktura primárních energetických zdrojů dle ASEK Hlavní změny: výstavba jádra (2026 – I. blok + 2028 – II. blok) – původně 2 bloky naráz v roce 2025. III jaderný blok nahrazuje vysloužilé bloky podle předpokladu v JE Dukovany. Optimalizace uhlí – výrazně méně uhlí v pětiletce 2035-2040.

Struktura primárních energetických zdrojů dle ASEK ASEK listopad 2012 1 910,1 PJ Černé uhlí: UVPK; Černé uhlí; Kaly; Koks Hnědé uhlí: Hnědé uhlí; Brikety; Hnědouhelný dehet Ostatní paliva: Energoplyn; Koksárenský plyn; Vysokopecní plyn; Degazační plyn; Ostatní plyny 1 833,6 PJ

Struktura hrubé výroby elektřiny dle ASEK ASEK listopad 2012 100 726,0 GWh Aktualizovaná verze ASEK září 2013 91 565,5 GWh

Vývoj a struktura dodávek tepla do SZT dle ASEK

Vývoj a struktura spotřeby energií v dopravě dle ASEK

Globální spotřeba dle jednotlivých zdrojů energie

Globální výroba elektřiny dle jednotlivých zdrojů

Globální výroba tepla dle jednotlivých zdrojů

Globální výhled potřeb zemního plynu

Globální výhled spotřeby PEZ 2035

Podíl globálním růstu celkové spotřeby energií 2012 -2035

Struktura spotřeby PEZ v roce2035

Globální výhled na využití plynu v dopravě

Výroba elektřiny 2035

Globální zdroje plynu a jejich rozložení

Globální produkce plynu, jeho export a import dle států

Import LNG

Import plynu do EU dle druhu dopravy

Dovozní závislost EU - plyn dle exportérů LNG

Terminály LNG v Evropě

Schéma stávajících a budovaných plynovodů do EU

Vývoj cen plynu a ropy

Výhled vývoje cen plynu a ropy

Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji za pozornost Ing. Jan Zaplatílek zaplatilek@mpo.cz Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1 www.mpo.cz