Dokonalost v detailech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Grafická a formální úprava písemných projevů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Základní pravidla pro psaní textů
Některá typografická pravidla (a různá další doporučení pro psaní textů na počítači)
Vybraná pravidla typografie
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Typografie.
Typografické znaky 2012 O. Kánský. Pevná mezera předložkyv°lese tisíce, jednotky15°000°cm datumy16.° titulyIng.°Hruška CTRL + SHIFT + SPACE zúžená.
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Základy HTML.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Základní pravidla typografie
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.04/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Textové elementy.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
WORD – typografické zásady úpravy textu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Základní typografická pravidla
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Jak napsat odbornou práci?
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
ČÍSLOVKY.
Základní typografická pravidla
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
PRAVOPIS ČÍSLOVEK Mgr. Michal Oblouk.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Textový editor.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Značky a čísla Správně: Nesprávně: 12stupňové pivo, 12tistupňové pivo, 2sedačková lanovka, 5tidenní, pro děti do 14 let pro děti do 14-ti let, 8midenní.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní pravidla typografie
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Dokonalost v detailech Typografie na webu

Znak Binární kód 1100010010001101 Byte 11000100 Byte 10001101 Znak č

Znak Dohromady tvoří text Velmi mnoho Velmi podobné Jednoznačná identifikace = unicode kód (např. ℝ = U+211D)

Zápis speciálních znaků Znaků je více než 100 tisíc Na klávesnici jen několik set (méně než 1 %) Ostatní znaky lze zapsat pomocí Altu (např. Alt + 8477 = ℝ = U+211D) V HTML lze použít entity

Mezery Obyčejná – pomocí mezerníku Zúžená – na webu nepoužitelná Nezalomitelná

Nezalomitelná mezera U+00A0,  , Alt + 0160 Vkládá se na místa, kde nesmí dojít k zalomení řádku

Nezalomitelná mezera – příklady Děti si hrály v lese. 450 ml 2 000 lidí 80 %

Interpunkce

Tečka, dvojtečka, čárka, … Mezera nenásleduje před nimi Mezera následuje za nimi Pokud je na konci věty zkratka, tak se tečka neopakuje.

Pomlčka, spojovník, minus V typografii rozlišujeme Spojovník (rozdělovník) Půlčtverčíková pomlčka Čtverčíková pomlčka Minus Na klávesnici je pouze spojovník

Pomlčka, spojovník, minus - – — − + Spojovník, půlčtverčíková pomlčka, čtverčíková pomlčka, minus, plus

Spojovník -

Spojovník U+002D, Alt + 45 Použití Sází se vždy bez mezer při dělení slov na konci řádků na konci slov, která mají pokračování jinde pěti- a šestiúhelník u složenin vyjadřujících podvojnost nebo vzájemnost Frýdek-Místek připojení částice „-li“ Sází se vždy bez mezer

Spojovník – Příklady červeno-žlutý svetr česko-anglický slovník léčebně-preventivní propan-butan Praha-Východ

Půlčtverčíková pomlčka –

Půlčtverčíková pomlčka U+2013, –, Alt + 0150 Použití nahrazuje spojky nebo předložky („a“, „od“, „do“, „proti“) místo nuly v psaní peněžních částek (Kč 120,–) naznačuje přestávku v řeči při opakování stejného výrazu jako odrážka v seznamech Pokud nahrazuje spojky nebo předložku a oba výrazy jsou jednoslovné, sází se bez mezer, jinak se odděluje mezerami z obou stran

Půlčtverčíková pomlčka – příklady Třicetiletá válka probíhala v letech 1618–1648. trenérská dvojice Martinec–Houdek William Shakespeare (1564–1616) vlak Praha–Olomouc utkání Praha – Mladá Boleslav

Čtverčíková pomlčka —

Čtverčíková pomlčka U+2014, —, Alt + 0151 2× delší než normální pomlčka Používá se pouze ve zvláštních případech, kdy vypadá opticky lépe

Minus −

Minus U+2212, −, Alt + 8722 Použití Záporná čísla (přiléhá k číslu) Odčítání (odděluje se mezerami)

Minus – příklady Teplota klesla na −12 °C. 12 − 4 = 8

Výpustka, trojtečka …

Výpustka, trojtečka U+2026, …, Alt + 0133 Nejedná se o 3 tečky, ale o samostatný znak Použití Neúplný výčet, nedokončená myšlenka Vynechání části textu Sází se stejně jako běžná tečka

Výpustka, trojtečka – příklady Pokud zítra tu omluvenku nepřineseš, tak… Vezměte si s sebou sportovní oblečení (tričko, kraťasy…). Pořád jsme opakovali: jedna, dva, tři, …, deset, … až do dvaceti.

Uvozovky Sází se rovnou k textu, bez mezer Při vnoření se používají jednoduché a ruské Použití Přímá řeč Citace Ironie

Uvozovky – příklady Petr potřásl hlavou: „Snažila se mě přesvědčit: ‚Táta ráno povídal: »Do večera ať je to nádobí umyté!«‘“

„“ ‚‘ České uvozovky Počáteční – dole, 99 resp. 9 Koncová – nahoře, 66 resp. 6 „“ ‚‘

«» ‹› Francouzské uvozovky Počáteční – šipka doleva Koncová – šipka doprava «» ‹›

»« ›‹ Ruské uvozovky Obrácené francouzské Počáteční – šipka doprava Koncová – šipka doleva »« ›‹

Apostrof ’

Apostrof U+2019, ’, Alt + 0146 Použití naznačuje vypuštění hlásky na konci slova (nejčastěji v příčestích minulých) při vynechání prvních dvou číslic letopočtu (pouze do roku 1999)

Závorky Mezery se píší z vnějšku, zevnitř nikoliv Typy: kulaté, hranaté, složené a ostré Při zanoření se vhodné použít jiný typ; obvykle se zanořují naopak než v mate-matice Pokud obsahují celou větu, tak se koncové znaménko píše dovnitř

Závorky – příklady Micinka si lehla na polštář (taková ta věc, na které se spí). Micinka si lehla na polštář. (Polštář je taková ta věc, na které se spí.) Výrazy končící na -ismus (např. stalinismus [politická teorie a praxe spjatá s J. V. Stalinem {sovětský diktátor v letech 1927–1953}]) vyslovujeme obvykle [-izmus].

Další typografická pravidla

Psaní složených číselných výrazů Tvořeny spojením čísla a dalšího slova nebo značky Mezi číslo a následující výraz se nepíše mezera ani pomlčka Nevkládá se koncová část čísla (-ti, -mi)

Psaní složených číselných výrazů 8% = 8procentní roztok 12° = 12stupňové pivo 5m = 5metrový skok 6V = 6voltová baterie 20× = 20krát x-procentní n-tá odmocnina

Psaní jednotek Jednotka se od čísla odděluje nezalomitel-nou mezerou Nevkládá se koncová část čísla (-ti, -mi)

Psaní jednotek – příklady 12 m, 10 kg, 100 kWh, 6 °C, 14 %, 17 let od 5 do 8 h (špatně: od 5-ti do 8-mi h) ve 14 letech

Stupně, minuty a vteřiny ° ′ ″ Stupeň, minuta, vteřina

Stupně, minuty a vteřiny Pokud stojí samostatně, tak se mezi ně a číslo nepíše mezera

Stupně, minuty a vteřiny – příklady Venku je teplota −8 °C. (mínus osm stupňů Celsia, mezera před °) Preferuji 12° pivo. (dvanáctistupňové, mezera za °) Kolmice svírají úhel 90°. (devadesát stupňů, bez mezery [je přípustná i varianta s mezerou])

Využití kaskádových stylů

Font-family Rodina písma Nutné deklarovat obecnou rodinu písma Pro delší texty na webu ideální sans-serif

Font-size Velikost textu Kvůli přístupnosti vhodné udávat v em.

Font-weight Tučnost textu Hodnoty bold nebo normal

Font-variant Kapitálky Hodnoty small-caps a normal

Font-style Kurzíva Hodnoty italic nebo normal

Line-height Řádkování Ideální hodnoty mezi 1.0 a 1.5

Sazba Na webu má smysl zarovnávat text pouze doleva (text-align: left;) Pro vyznačování se používá tag <strong> nebo <em>, lze i prostrkat (letter-spacing) nebo použít kapitálky (font-variant)

Nadpisy a odstavce Potřeba nastavit vnější okraje, aby se nadpis opticky vázal k odstavci, např.: p {margin: 0 0 1em 0;} h1 {margin: 0 0 0.15em 0;} České odstavce mají odsazený první řádek (text-indent)

Děkuji za pozornost