Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

Černoch Michal Školoudová Lenka
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Mezinárodní standard GFSI
Řízení jakosti, standardy
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb
Presentation Title.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Systém kritických bodů
Není značka jako značka
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Petra Šotolová
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
EN ISO Správná výrobní praxe
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Systém kontrolní činnosti SEI
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Management systému řízení kvality
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Požadavky ISO/DIS 9001:2014 a ISO/DIS 14001:2014
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Proces certifikace systémů managementu bezpečnosti potravin HACCP, ISO 22000, IFS, BRC a GLOBALG.AP. Ing. Petr Koten Ing. Olga Vavříková.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
GBI Consulting IFS Logistic Mag. Josef Seiberl Česká r epublik a, duben 2010 GBI Consulting Logistika IFS.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS
Systém managementu jakosti
HACCP.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Systém managementu jakosti 3
Postup pro zavádění systému HACCP
Edukační standardy Beharková Natália.
Standardizace v hygieně výživy
Systém managementu SSHR
Systém managementu SSHR
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS normy pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie)

Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS Jednotná forma posouzení systému dodavatele v oblasti bezpečnosti a kvality potravin Vztahuje se na veškeré fáze procesu zpracování potravin poté, co surovina opustí zemědělskou prvovýrobu Doba trvání auditu obvykle 1,5 dne, vypracování zprávy z auditu 0,5 dne Orientační cena auditu (50-70 000,- Kč; kombinovaný 65-90 000,- Kč) Cena norem (bez DPH): 3000,- Kč + (IFS); 4000,- Kč (BRC)

IFS + BRC Audit podle IFS/BRC mohou provádět pouze certifikační orgány, které jsou akreditovány podle EN 45011/ISO IEC Guide 65 pro rozsah IFS a které podepsaly dohodu s vlastníky normy Seznam certifikačních orgánů schválených v jednotlivých zemích je na www.ifs-online.eu(IFS) www.brcdirectory.com (BRC) BRC požaduje např. Tesco, Ahold … IFS požaduje např. Makro, Lídl, Penny, Kaufland

Certifikační organizace v ČR (2010)

Počet certifikací BRC, IFS v ČR (2010) (zdroj: QUALIFOOD s.r.o.)

International Food Standard (IFS) navržen německou (HDE), francouzskou (FCD) a italskou (od 5. verze) maloobchodní federací 251 požadavků (z toho 10 KO) Nyní platí 5. verze (3. verze-2003; 4. verze-2004; 5. verze-2007), připravuje se 6. verze

Typy auditu (IFS) Výchozí audit = první audit podle normy IFS Opakovaný audit pro aktualizaci certifikátu; úplný audit (zvláštní pozornost odchylkám a neshodám v předchozím auditu); oznámení o opakovaném auditu obdrží organizace 3 měsíce před vypršením certifikátu;

Typy auditu (IFS) Následný audit Pokud při výchozím nebo opakovaném auditu nemohl být udělen certifikát; Zaměření na nápravu neshod z předchozího auditu; Do 6 měsíců od předchozího auditu; Předaudit Za účelem přípravy na výchozí audit; pouze pro vnitřní potřebu

IFS - vyhodnocení požadavků Audit zjišťuje povahu a závažnost ODCHYLEK a NESHOD. ODCHYLKY (4 možnosti bodování) Body se přičítají Bodování B, C, D vysvětlí auditor ve zprávě z auditu. Výsledek Vysvětlení Body A Plná shoda 20 bodů B (odchylka) Téměř plná shoda 15 bodů C (odchylka) Byla zavedena malá část požadavku 5 bodů D (odchylka) Požadavek nebyl zaveden 0 bodů

NESHODY (Velká a KO) - body se odečítají Velká neshoda podstatný nedostatek vůči IFS, nedodrženy požadavky legislativy, neshoda vážně ohrožující zdraví Může být obdržena u jakéhokoliv požadavku, který není KO požadavek. Hodnocení Ohodnocení Výsledek Velká neshoda Odečítá se 15 % z celkového možného počtu bodů Není možné udělit certifikát

KO neshoda (Knock out – vylučovací) Certifikát – nelze vydat, odebere se, pozastaví se platnost Audit se dokončí, aby firma získala přehled o situaci Nový audit nejdříve za 6 týdnů Výsledek Vysvětlení Udělené počty bodů A Plná shoda 20 bodů B (odchylka) Téměř plná shoda 15 bodů C (odchylka) Zavedena malá část požadavku Hodnocení „C“ není možné KO (=D) Požadavek není zaveden Odečítá se 50 % z celkového možného počtu bodů – není možné udělit certifikát

10 požadavků definovaných jako KO (IFS) číslo KO-požadavek 1.2.4 Odpovědnost vrcholového vedení 2.1.3.8 Systém monitoringu každého CCP 3.2.1.2 Osobní hygiena 4.2.2 Specifikace surovin 4.2.3 Specifikace (receptury) hotových produktů 4.9.1 Řízení cizích těles 4.16.1 Systém sledovatelnosti 5.1.1 Interní audity 5.9.2 Postup v případě stažení výrobku z trhu 5.11.2 Nápravná opatření

International Food Standard (IFS) Kontrolní seznam („Check List“) Četnost auditu – 12 měsíců Auditor vysvětlí všechny neshody (velká neshoda, KO/B, KO/D) a odchylky (B, C, D) = akční plán (do 2 týdnů) → podnik doplní navržená nápravná opatření (do 2 týdnů) → auditor schvaluje Certifikační orgán překládá v akčním plánu do angličtiny vysvětlení k odchylkám a neshodám

Hodnocení a udělení certifikátu IFS Výsledek auditu Certifikát IFS Alespoň 1 KO Ne > 1 velká neshoda nebo < 75 % splněných požadavků Nejvíce 1 velká neshoda a ≥ 75 % splněných požadavků Certifikát vydán podle výsledků následného auditu Celkové hodnocení 75 – 95 % Ano - certifikát na základní úrovni (platnost 12 měsíců) Celkové hodnocení ≥ 95 % Ano - certifikát na vyšší úrovni (platnost 12 měsíců)

Hodnocení BRC Navržena společností British Retail Consortium v roce 1998 (původně zveřejněna pro výrobce potravin dodávajících zboží pod vlastními značkami na britský maloobchodní trh) Nyní platí 5. verze. Neshody: Kritická (závažný nedostatek) Velká (značný nedostatek) Malá (není dosaženo naprosté shody)

Hodnocení BRC číslo FUNDAMENTÁLNÍ (ZÁSADNÍ) požadavek BRC 1. Závazek vrcholového vedení a neustálé zlepšování 2. Plán bezpečnosti potravin - HACCP 3.5. Interní audity 3.8 Opatření k nápravě a preventivní opatření 3.9 Sledovatelnost 4.3.1 Uspořádání, tok výrobku a oddělení 4.9 Úklid a hygiena 5.2 Požadavky na zacházení se specifickými materiály - alergeny 6.1 Řízení výrobních činností 7.1 Školení Nesplnění fundamentálního požadavku vede k neudělení nebo odebrání certifikace

Hodnocení a udělení certifikátu BRC Stupeň Neshoda (krit.,velká) u fundament. požadavku Kritická Velká Malá Opatření k nápravě Četnost auditu A > 10 Objektivní důkaz do 28 kalendář. dnů 12 měs. B 1 11-20 C 2 > 20 Opak. návštěva auditora do 28 kal. d. 6 měs. > 2 > 30 Opakovaná návštěva auditora do 28 kal. d. D 1 nebo více NE certifikát > 1 > 3 > 21 > 31

Případové studie Distribuce masných výrobků, které mají být chlazeny na maximálně 4 ºC, byla označena jako CCP. Teplota v chladicím voze je po celou dobu distribuce zaznamenána do datalogeru. V monitoringu CCP je popsáno, že záznamy z datalogeru se vyhodnocují jedenkrát měsíčně. Neshoda dle: IFS – 2.1.3.8 (KO) + 2.1.3.9 BRC – 2.9.2 + 2.10.1 Ve skladu koření jsou na paletách neuzavřené pytle s kořením a omítka na stěnách skladu se na mnoha místech skladu odlupuje. IFS – 4.9.1 + 4.6.3.4 BRC – 4.8.1

Případové studie Dva pracovníci, kteří se pohybují kolem výrobní linky, mají v kapse pláště propisku a u dvou žen pracujících v bezprostřední blízkosti výrobní linky s nezabaleným produktem jsou patrné náušnice. Neshoda dle: IFS – 3.2.1.3 (šperky žádné); má propiska kovový pásek pro detekci? BRC – 7.5.2 (kapsy u pláště), 7.3.3 (náušnice – jaký typ?) V mlékárenském provozu v hale s výrobní linkou nebylo několik oken chráněno před rozbitím folií. IFS – 4.9.10 BRC – 4.8.4.1

Případové studie Provozovna masné výroby nemá k dispozici pro tepelné opracování svých masných výrobků průběžný typ udírny. Patří produkty této výroby mezi vysoce rizikové výrobky? Neshoda dle: IFS – 4.6.3.1 (provoz musí prokázat, že riziko je minimalizováno) BRC – 4.3.1.9 (fund.) Při chlazení masných výrobků (CCP s kritickou mezí 4 ºC) byla v letních měsících několikrát překročena kritická mez, ale chybí záznamy o provedení nápravných opatření. IFS – 2.1.3.9 BRC – 2.10.1

Případové studie Na konci porážecí linky se nachází pracovní stůl s dřevěnou pracovní plochou pro těžení masa z hovězích hlav. Neshoda dle: IFS – 4.9.2 BRC – 4.8.5.1