Tiskárny Referát 11.10.2005 Martin Krištof EP3C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAHNUTÉ OLED TELEVIZE.
Advertisements

PC Výstupní periferie.
Jehličkové tiskárny.
Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Počítačová grafika.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tiskárny.
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Počítače XVIII – tiskárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce První laserová tiskárna určená.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Laserové tiskárny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vítám Vás u prezentace na téma:. I když většinu času pracujeme s daty přímo na počítači, často je potřeba je nějak reprezentovat širšímu okolí. Ne vždy.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
Tiskárny Josef Maleček učo:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vendula Smékalová VŠLG
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
LCD displeje + princip zobrazení
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Laserové tiskárny Laserová tiskárna pracuje na obdobném principu jako kopírka – využívá fotoelektrických vlastností polovodičů (selenu), který je nanesen.
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TISKÁRNY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
XEROX LASEROVÉ TONERY A INKOUSTOVÉ NÁPLNĚ „ALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ”
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Autor:Lea Bučková. KKdybychom se měli dozvědět něco o tisku musíme zabrousit do minulosti 15 století.V tomto století vynalezl brusič drahokamů Johannes.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC Výstupní periferie.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Inkoustové tiskárny.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Multifunkční zařízení
Laserová tiskárna
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Tiskárny Referát 11.10.2005 Martin Krištof EP3C

Stav trhu za rok 2004 Počet prodaných tiskáren: 300 052 ks v hodnotě 71,75 mil. $ Počet prodaných multifunkčních zařízení: 159 176 ks v hodnotě 78,79 mil.$ Oproti roku 2003 je zaznamenán nárůst prodeje multifunkčních zařízení o 123% 11.10.2005 Martin Krištof

Na co dávat bacha při koupi? Pozor na superlevné tiskárny. Ne, že by byly o tolik horší, než jejich dražší kolegové. Obvykle se ale ušetří na vybavení. Tiskárny za pár stokorun nemají v základní výbavě tiskové hlavy nebo náplně. K mnoha tiskárnám není dodáván USB kabel. Sice stojí jen pár desetikorun, ale pokud vás na tuto skutečnost prodavač neupozorní, budete se muset projít do obchodu ještě jednou. Nepočítejte s tím, že na první náplň vytisknete příliš mnoho stránek. Tzv. startovací náplň, která je součástí balení, má často jen poloviční kapacitu než standardní. Pozor také na levnější fototiskárny. Ke kvalitnímu tisku na fotopapír potřebujete kromě základních barev také speciální náplně s jemnějšími odstíny. Ty ale nebývají součástí balení a budete je muset dokoupit zvlášť. Údaje o výdrži tiskových náplní jsou obvykle testovány při 5% pokrytí tiskové stránky. Počítejte s mnohem nižší výdrží. Stejně tak příliš nevěřte udávané rychlosti tisku (měří se ve znakovém režimu) 11.10.2005 Martin Krištof

Laserové tiskárny - historie Za laserovou tiskárnou stojí dvě společnosti. Hewlett Packard a Canon. Tyto dvě společnosti začaly spolupracovat a roku 1982 byla uvedena tiskárna HP 2680. Byla obrovská (asi jako lednice nebo pračka) a stála více než 2.000.000 Kč. O dva roky později tedy byla představena první "osobní" laserová tiskárna známého jména LaserJet. I přes cenu 100.000 Kč (na první laserovku to ale není zase tak moc) se slušně prodávala. 11.10.2005 Martin Krištof

Laserové tiskárny – princip tisku Základem principu je laser, který osvětluje válec citlivý na světlo. Ten je kladně nabitý, ale místa osvícená laserem se stanou neutrálními. Kladně nabitý toner (jemný uhlíkový prášek) se rozpráší na válec a ulpí na osvícených neutrálních místech. Jak je známo, kladné náboje se odpuzují, a tak by nemělo dojít k tomu, že by toner ulpěl na neosvícené místo válce. Obraz na válci je pak přenesen na záporně nabitý papír. Válec se vyčistí a znovu nabije. Toner by se však na papíru neudržel, a tak je potřeba jej tam upevnit nastálo. To se provede zapečením toneru při teplotě cca 150-250°C. Celá stránka se tiskne najednou, proto se těmto tiskárnám říká také "stránkové". 11.10.2005 Martin Krištof

LED Tiskárny Jsou velmi podobné laserovým tiskárnám, ale místo laseru jsou zde použity LED diody. Ty taktéž osvítí válec, a ostatní je zde prakticky shodné s tiskárnami laserovými. Tyto LED diody jsou rozmístěny na celou šířku válce a jejich množství určuje rozlišení tiskárny. Při rozlišení 600dpi je zde asi 5000 diod. 11.10.2005 Martin Krištof

Laserové x Inkoustové Inkoustové tiskárny jsou vhodné pro tisk fotografií a všude tam, kde není kladen důraz na počet vytištěných stránek za měsíc. Laserové jsou vhodné pro častý tisk a náklady na vytištěnou stránku bývají většinou nižší než u inkoustových Tisk téhož dokumentu v několika kopiích je mnohem rychlejší na laserové tiskárně 11.10.2005 Martin Krištof

Kam se ztrácí inkoust? Jak je to však se spotřebou inkoustu na jiné operace než je samotný tisk? Je překvapující kolik inkoustu může běžná stolní tiskárna spotřebovat na takzvané servisní účely. První spuštění tiskárny Pokud vybalíte tiskárnu z krabice, vložíte do ní náplně s inkoustem a poprvé ji zapnete, proběhne takzvaný prvotní servis tiskového mechanismu. Ten v sobě zahrnuje zejména naplnění transportní cesty ze zásobníků do tiskových hlav inkoustem a její pročištění. Zároveň musí dojít k propláchnutí trysek. A v neposlední řadě dochází ke kontrole a kalibraci celého tiskového mechanismu. A spotřeba inkoustu? Podle nezávislých studií se pohybuje v rozmezí 3 až 10% kapacity všech instalovaných náplní. Každá výměna náplní Každá výměna náplně způsobí spotřebu všech barev inkoustu. Navíc je důležité si uvědomit, že opravdu každé vyjmutí a vrácení náplně vyvolává stejnou servisní operaci a znamená spotřebu inkoustu. A spotřeba inkoustu? Ta se pohybuje mezi 10 až 20% u barvy, kterou jsme vyměňovali (pokud jsou odděleny) a 3 až 15% všech ostatních barev! 11.10.2005 Martin Krištof

Kam se ztrácí inkoust? Automatické čištění hlav Tisková hlava si kdykoli v průběhu tisku či v klidovém stavu může odskočit k čistícímu polštářku a pročistit si celý tiskový mechanismus tím, že "naslepo" prolije tiskové hlavy inkoustem. Většina tiskáren uplatňuje dvě strategie pro určení okamžiku, kdy má automatické čištění proběhnout. Jednou je počet vytištěných stran od posledního čištění a druhou je čas, který uplynul. Takže například vždy po vytištění 100 stran či uplynutí 14 dní dojde k automatickému čištění. A spotřeba inkoustu? Ta záleží na četnosti tisku a jeho skladbě. Podle studie společnosti Spenser by se měla u běžného domácího uživatele pohybovat celkově kolem 10 - 15% objemu náplně, ale čím méně často budete tisknout, tím bude vyšší. Ostatní faktory Specifickým okamžikem je uživatelem spuštěný servis a čištění hlav. Praxe ukazuje, že spotřeba se pohybuje mezi 15 až 30% kapacity všech náplní vložených do 11.10.2005 Martin Krištof

Kam se ztrácí inkoust? - Sečteno a podtrženo V případě krajně neefektivního tiskového mechanismu zkombinovaného s nárazovým používáním tiskárny ve velmi suchém prostředí se snadno můžeme dostat k tomu, že ze zakoupeného inkoustu se až 60% použije pro servisní účely a pouze 40% pro samotný tisk. Vše velice záleží na tom, jakou tiskárnu a jakým styl používáme. Obecně platí, že méně častý tisk zvyšuje servisní spotřebu stejně jako každá výměna náplní! Při rozumném zacházení a četnosti tisku (cca 15 dokumentů týdně s krátkými přestávkami) lze podle studie Spenser Labs například u modelu HP DeskJet 5740 dosáhnout cca 77% efektivity. 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest inkoustových tiskáren Tiskárny v testu Canon Pixima iP4000 (Czechcomputer 3 513,- ) Canon Pixima iP6000D (Czechcomputer 5 969,- ) Epson Stylus Photo R200 (AlfaComputer 2 750,- Kč ) Lexmark P915(Megaobchod 2 601 Kč) HP Photosmart 7450 (Czechcomputer 2 426,- ) 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Kvalita tisku 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Rychlost tisku 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Tiskové náklady 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Canon Pixima iP4000 + Tiskové náklady Rychlost tisku Tisk na CD - Pouze USB 1.1 Zobrazení inkoustu Čtečka pamětových karet 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Epson Stylus Photo R200 + Kvalita tisku Status monitor Tisk na CD Softwarové vybavení - Rychlost tisku 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Canon Pixima iP6000D + Ovladač Rychlost tisku Tisk na CD čeština - Pouze USB 1.1 Zobrazení inkoustu 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – HP Photosmart 7450 + Kvalita tisku Přehledný ovladač Tisk z paměťových karet - Rychlost tisku Tiskové náklady Umístění zásobníků 11.10.2005 Martin Krištof

Minitest – Lexmark P915 + - Barevný displej Tisk bez PC Přesné zobrazení inkoustu - Tiskové náklady Kvalita tisku Chybí tiskový náhled 11.10.2005 Martin Krištof

Závěr testu A vítězem se stává…. Canon Pixima iP4000 Za kvalitní a rychlý tisk Nízké tiskové náklady Přijatelnou cenu tiskárny 11.10.2005 Martin Krištof

Něco více o vítězi testu Rozlišení: 4 800 x 1 200 dpi Tiskový engine: 5 inkoustů s mikro tryskou, FINE technologie, 2pl Tiskárna dokáže tisknout bezokrajové fotografie až do rozměru A4. Orientační rychlosti tisku jsou 25 stránek za minutu černobíle, případně 17 barevně. nechybí ani možnost snadného automatického oboustranného tisku či potisku kompatibilních CD a DVD médií. Ocenění: Září 2005, Canon PIXMA iP 4000 "Golden Award za vynikající kvalitu fotografií, potisk CD/DVD a poměr cena/výkon" Slovy pctuningu: Tisk fotografií je opravdu kvalitní a předčí mnohé fotolaby a navíc máte tu možnost doladit si fotky k obrazu svému. Další vlastností která Canon PIXMA iP 4000 staví na odiv je snadný a velmi kvalitní potisk CD/DVD. Zde se nabízí srovnání s LightScribe, který nevychází vůči potisku Canonem příliš dobře. Za cenu asi 3 200 bez DPH dostanete opravdu vynikající tiskárnu, která nemá na našem trhu konkurenci v poměru cena/výkon a nemá snad žádné chyby, až na to, že budete časem muset kupovat nové náplně :-).. 11.10.2005 Martin Krištof

Alternativní využití Výzkumný tým na univerzitě v Jižní Karolíně používá starší tiskárny HP a Canon při vývoji technologie, která umožní "tisk" náhradní pokožky například pro pacienty s popáleninami. Pro toto nasazení se hodí deset let staré tiskárny, které umožňuji nanášet vrstvu proteinu na gelový podklad z trysek, které mají větší průměr než mikrotrysky současných tiskáren s vysokým rozlišením. Tato metoda, která je zatím v počátečních stádiích výzkumu, má však přinést vylepšení ve srovnání se současnou metodou. Výzkumníci odhadují možné nasazení postupu vyvinutého díky starým tiskárnám během několika let. 11.10.2005 Martin Krištof

Použitá literatura Multifunkční produkty pokračují v kanibalizaci tiskáren v České republice http://www.zive.cz/h/Info/AR.asp?ARI=123291&CAI=2133 Tiskárny v ČR: čím více elektroniky, tím více papíru http://www.zive.cz/h/Byznys/AR.asp?ARI=123318&CAI=2034 Starší inkoustové tiskárny mohou pomáhat v medicíně http://www.zive.cz/h/Bleskovky/AR.asp?ARI=120275&CAI=2097 Buďte chytřejší než prodavač - tipy a triky při kupování počítačů http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?ARI=117477&CHID=4&EXPS=&EXPA= Tiskárny mnoha barev i technologií Computer 2/05 Laserové tiskárny: Jak fungují? http://www.pcsvet.cz/art/article.php?id=2937 Náklady na inkoustový tisk II - kam se ztrácí inkoust? http://www.grafika.cz/art/tiskarny/ink-spotreba.html Konec fotolabů nejen v čechách Computer 4/05 11.10.2005 Martin Krištof

Závěr Děkuji za vaši pozornost 11.10.2005 Martin Krištof