Seminář Mzdy 2013 Ing. Jan Jón 17. ledna 2013. Oproti roku 2011 se změnila základní sleva na poplatníka, daňové zvýhodnění na vyživované dítě a maximální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Tato prezentace byla vytvořena
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Výpočet mzdy.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Seminář Mzdy 2012 Ing. Jan Jón 19. ledna 2012.
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Zúčtování se zaměstnanci Označení materiálu:
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
TÉMA 2: Daň z příjmů fyzických osob I
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
ML ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.
Přednáška č. 4 Daň z příjmů FO
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Zdanění odměn z dohod Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Odměňování práce J.Kožiak.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ a POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Seminář Mzdy 2013 Ing. Jan Jón 17. ledna 2013

Oproti roku 2011 se změnila základní sleva na poplatníka, daňové zvýhodnění na vyživované dítě a maximální daňový bonus, tzn. že:  sazba daně je 15 % (roční) (§16)  sazba srážkové daně je také 15 % (§36)  sazba zálohy na daň (měsíční) je také 15 % (§38h)  slevy na dani (§ 35ba)  na poplatníka ,- (2070,- měsíčně)  na manželku ,- (mohla si vydělat ,-)  na manželku s průkazem ZTP/P ,-  invalidita 1. a 2. stupně 2.520,- (210,- měsíčně)  invalidita 3. stupně 5.040,- (420,- měsíčně)  držitel průkazu ZTP/P ,- (1345,- měsíčně)  soustavné studium 4.020,- (335,- měsíčně) Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2012

 daňové zvýhodnění na vyživované dítě (§ 35c)  ,- (1.177,- měsíčně)  dítě s průkazem ZTP/P ,- (2.234,- měsíčně)  forma:  sleva na dani, daňový bonus, kombinace obojího  daňový bonus: min. 100,-, max ,- ročně  (měsíčně min. 50,-, max ,-) Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2012

 nezdanitelné části základu daně (§ 15) ◦ dary (komu a na co, alespoň 2% ze základu daně nebo alespoň 1.000,-, maximálně však 10% ze základu daně. Odběr krve: 2.000,- ◦ úroky z hypoték, stavebního spoření. Pozor na definici „bytových potřeb“. Max ,- za domácnost, brát v úvahu počet měsíců. Doporučení: nechť si tento zaměstnanec podá vlastní daňové přiznání. ◦ penzijní připojištění: prvních 6.000,- se nepočítá, max ,- Nezdanitelné části základu daně v roce 2012

 penzijní pojištění : max ,-  soukromé životní pojištění : max ,- Pozor na splnění podmínek. Potvrzení pojišťovny.  zaplacené odborové příspěvky: do výše 1.5 % zdan. příjmů dle §6 (nepočítají se příjmy zdaněné srážkovou daní !!), max ,-  vzdělávání : úhrady za zkoušky, ověřující výsledky dalšího vzdělávání, max ,-, resp ,- u zdr. postižených, resp ,- u těžšího zdr. postižení Nezdanitelné části základu daně v roce 2012 – pokr.

 vůči finančnímu úřadu ◦ pro předložení „Vyúčtování daně z příjmů FO ze závislé činnosti a z funkčních požitků“ platí lhůta do dvou měsíců po uplynutí kalendářního roku. Pro elektronické podání se lhůta prodlužuje o 20 dnů. ◦ Tedy termín: (elektronicky ) ◦ Tiskopis vzor 18, pokyny vzor 17 ◦ POZOR: mám-li třeba jen jediného daňového nerezidenta, musím podat „Vyúčtování“ v elektronické podobě !! Vaše povinnosti vůči úřadům za rok 2012

 vůči finančnímu úřadu ◦ pro předložení „Vyúčtování daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně“ platí nově lhůta do tří měsíců po uplynutí kalendářního roku. ◦ tedy termín: ◦ Tiskopis vzor 15, pokyny vzor 11 Existuje samostatné vyúčtování daně vybírané srážkou za fyzické osoby a samostatné vyúčtování téže daně za právnické osoby. Tyto daně se také platí každá na samostatný účet u FÚ. Srážková daň za fyzické osoby se odvádí na účet s předčíslím 7720 a za právnické osoby na účet s předčíslím Příloha (pokud byly opravy), Hlášení (příjemce se sídlem nebo bydlištěm v zahraničí). Vaše povinnosti vůči úřadům za rok 2012

 vůči finančnímu úřadu ◦ požádat správce daně o provedení ročního zúčtování (§35d, odst.9), pokud k té situaci došlo. Jde o vrácení částky z RZD roku 2011 (toto RZD jste udělali nejpozději ve výplatě za březen 2012), která nebyla vypořádána do konce roku Tiskopis vzor č.7. ◦ Termín: Vaše povinnosti vůči úřadům za rok 2012

 a) bylo sraženo více (řeší §38i, odst.1, věta druhá) ◦ vrátit následující měsíc, nejpozději však do následujícího roku (tedy prakticky v lednové výplatě) ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 670 (+), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 1 (a také 2) ◦ kódem 676 (+), pokud je to do následujícího roku  ve Vyúčtování sloupec 1 (a také 2) Špatně sražená záloha na daň

 b) bylo sraženo méně (řeší §38i, odst.2, věta druhá) ◦ může se dodatečně srazit nejpozději do následujícího roku (tedy prakticky v lednové nebo ještě v únorové výplatě) ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 670 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 1 (a také 2) ◦ kódem 676 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 1 (a také 2) ◦ kódem 678 (-), pokud je to později (ale do toho 31.3.)  ve Vyúčtování sloupec 7 Špatně sražená záloha na daň

Pokud jste v roce 2012 opravovali :  a) zálohu na daň, oprava se týkala roku 2011 a stihli jste to do podání Vyúčtování za rok 2011, měla být tato oprava již zahrnuta v řádném Vyúčtování za rok  b) zálohu na daň, oprava se týkala roku 2011 a byla provedena až po podání Vyúčtování za rok 2011, ◦ podáváte dodatečné vyúčtování za rok 2011 !!!! (ve sloupci 7)  c) zálohu na daň, oprava se týkala roku 2012, ◦ uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 (ve sloupci 1) Špatně sražená záloha na daň

 a) bylo sraženo více (řeší §38i, odst.1, věta první) ◦ vrátit nejpozději do 3 let od konce zdaň. období, ve kterém bylo sraženo ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 652 (+), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 4 ◦ kódem 656 (+), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 4 ◦ kódem 654 (+), pokud je to později (ale do těch 3 let)  ve Vyúčtování sloupec 6 Špatně sražená daň v ročním zúčtování daně (RZD)

 b) bylo sraženo méně, nezavinil to však poplatník (řeší §38i, odst.2, věta první) ◦ může se dodatečně srazit po dobu 12 následujících měsíců ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 652 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 4 ◦ kódem 656 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 4 ◦ kódem 654 (-), pokud je to později (ale do těch 12 měsíců)  ve Vyúčtování sloupec 7 Špatně sražená daň v ročním zúčtování daně (RZD)

 c) bylo sraženo méně, zavinil to poplatník (řeší §38i, odst.2, věta třetí) ◦ může se srazit do 3 let od konce zdaň. období, ve kterém bylo sraženo ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 652 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 4 ◦ kódem 656 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 4 ◦ kódem 654 (-), pokud je to později (ale do těch 3 let)  ve Vyúčtování sloupec 7 Špatně sražená daň v ročním zúčtování daně (RZD)

Pokud jste v roce 2012 opravovali :  a) daň roku 2011 nebo 2010 (resp. RZD za rok 2010 nebo RZD za rok 2009), podáváte dodatečné vyúčtování za rok 2011 nebo 2010 !!!! (ve sloupci 4)  b) daň roku 2009 a dříve (resp. RZD za rok 2008), uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 ve sloupci 6 nebo 7!  c) daň roku 2012 (resp. RZD za rok 2011), uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 ve sloupci 4 Špatně sražená daň v ročním zúčtování daně (RZD)

 a) bylo poskytnuto daň. zvýhodnění nižší (řeší §38i, odst.4, věta druhá) ◦ doplatit následující měsíc, nejpozději však do následujícího roku (tedy prakticky v lednové výplatě) ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 672 (+), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 677 (+), pokud je to do následujícího roku  ve Vyúčtování sloupec 5 Chybně poskytnuté měsíční daňové zvýhodnění (resp. měsíční daňový bonus)

 b) bylo poskytnuto daň. zvýhodnění vyšší (řeší §38i, odst.5, věta třetí) ◦ může se dodatečně srazit nejpozději do následujícího roku (tedy prakticky v lednové nebo ještě v únorové výplatě) ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 672 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 677 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 679 (-), pokud je to později (ale do toho 31.3.)  ve Vyúčtování sloupec 7 Chybně poskytnuté měsíční daňové zvýhodnění (resp. měsíční daňový bonus)

Pokud jste v roce 2012 opravovali :  a) měsíční daňové zvýhodnění, resp. měsíční daňový bonus, oprava se týkala roku 2011 a stihli jste to do podání Vyúčtování za rok 2011, měla být tato oprava již zahrnuta v řádném Vyúčtování za rok  b) měsíční daňové zvýhodnění, resp. měsíční daňový bonus, oprava se týkala roku 2011 a byla provedena až po podání Vyúčtování za rok 2011, podáváte dodatečné vyúčtování za rok 2011 !!!! (ve sloupci 7)  c) měsíční daňové zvýhodnění, resp. měsíční daňový bonus, oprava se týkala roku 2012, uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 (ve sloupci 5) Chybně poskytnuté měsíční daňové zvýhodnění (resp. měsíční daňový bonus)

 a) bylo poskytnuto daň. zvýhodnění nižší (řeší §38i, odst.4, věta první) ◦ doplatit nejpozději do 3 let od konce zdaň. období, ve kterém bylo chybně poskytnuto ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 653 (+), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 657 (+), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 655 (+), pokud je to později (ale do těch 3 let)  ve Vyúčtování sloupec 6 Chybně poskytnuté roční daňové zvýhodnění (resp. roční daňový bonus)

 b) bylo poskytnuto daň. zvýhodnění vyšší, nezavinil to však poplatník (řeší §38i, odst.5, věta první) ◦ může se dodatečně srazit po dobu 12 následujících měsíců ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 653 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 657 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 655 (-), pokud je to později (ale do těch 12 měsíců)  ve Vyúčtování sloupec 7 Chybně poskytnuté roční daňové zvýhodnění (resp. roční daňový bonus)

 c) bylo poskytnuto daň. zvýhodnění vyšší, zavinil to však poplatník (řeší §38i, odst.5, věta druhá) ◦ může se srazit do 3 let od konce zdaň. období, ve kterém bylo chybně poskytnuto ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 653 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 5 ◦ kódem 657 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 5  kódem 655 (-), pokud je to později (ale do těch 3 let)  ve Vyúčtování sloupec 7 Chybně poskytnuté roční daňové zvýhodnění (resp. roční daňový bonus)

Pokud jste v roce 2012 opravovali :  a) daňové zvýhodnění, resp. daňový bonus z RZD za rok 2010 nebo 2009, podáváte dodatečné vyúčtování za rok 2011 nebo 2010 !!!! (ve sloupci 5)  b) daňové zvýhodnění, resp. daňový bonus z RZD za rok 2008, uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 ve sloupci 6 nebo 7  c) daňové zvýhodnění, resp. daňový bonus z RZD za rok 2011, uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 ve sloupci 5 Chybně poskytnuté roční daňové zvýhodnění (resp. roční daňový bonus)

 a) bylo sraženo více (řeší §38d, odst.8, věta první) ◦ vrátit nejpozději do 3 let od konce zdaň. období, ve kterém bylo sraženo ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 662 (+), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 1 a 2 ◦ kódem 664 (+), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 1 a 2 ◦ kódem 666 (+), pokud je to později (ale do těch 3 let)  ve Vyúčtování sloupec 5 za rok 2009 Špatně sražená srážková daň

 b) bylo sraženo méně (řeší §38d, odst.8, věta třetí) ◦ může se dodatečně srazit po dobu 12 následujících měsíců ◦ v Entry-Mzdy řešit kódem 662 (-), pokud je to ještě ve stejném roce  ve Vyúčtování sloupec 1 a 2 ◦ kódem 664 (-), pokud je to násl. roku do podání Vyúčtování  ve Vyúčtování sloupec 1 a 2 ◦ kódem 666 (-), pokud je to později (ale do těch 12 měsíců)  ve Vyúčtování sloupec 4 za rok 2009 Špatně sražená srážková daň

Pokud jste v roce 2012 opravovali :  a) daň roku 2011 nebo 2010, ◦ podáváte dodatečné vyúčtování za rok 2011 nebo 2010 !!!! (ve sloupci 1 a 2)  b) daň roku 2009, ◦ uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 ve sloupci 4 nebo 5 !!!!  c) daň roku 2012, ◦ uvádíte tuto opravu v řádném vyúčtování za rok 2012 ve sloupci 1 a 2 Špatně sražená srážková daň

 vůči OSSZ ◦ ELDP :  a) výdělečná činnost trvala i k  do vyplnit  do 30ti dnů od vyplnění předložit OSSZ, tedy nejdéle do  b) výdělečná činnost skončila před  do 1 měsíce po vyúčtování příjmů vyplnit, nejpozději však do  do 30ti dnů od vyplnění předložit OSSZ, tedy nejdéle do Vaše povinnosti vůči úřadům za rok 2012

 sazba daně je 15% (roční) (§16)  solidární daň se sazbou 7% (z rozdílu mzdy a 4násobku průměrné mzdy)  sazba srážkové daně je také 15% (§36)  u rezidentů těch států, které nemají s ČR podepsánu smlouvu o zamezení dvojímu zdanění je sazba srážkové daně 35%  sazba zálohy na daň (měsíční) je také 15% (§38h) Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2013

 slevy na dani (§ 35ba) ◦ na poplatníka ,- (2070,- měsíčně) ◦ kromě důchodců, kteří byli poživateli starobního důchodu ◦ na manželku ,- (mohla si vydělat ,-) ◦ na manželku s průkazem ZTP/P ,- ◦ invalidita 1. a 2. stupně 2.520,- (210,- měsíčně) ◦ invalidita 3. stupně 5.040,- (420,- měsíčně) ◦ držitel průkazu ZTP/P ,- (1345,- měsíčně) ◦ soustavné studium 4.020,- (335,- měsíčně) Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2013

 daňové zvýhodnění na vyživované dítě (§ 35c)  ,- (1.117,- měsíčně)  dítě s průkazem ZTP/P ,- (2.234,- měsíčně)  forma: sleva na dani, daňový bonus, kombinace obojího  daňový bonus: min. 100,-, max ,- ročně ◦ ( měsíčně min. 50,-, max ,-) Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2013

 Zaměstnanec dosáhl v lednu 2013 mzdy ve výši ,- Kč Daňový základ: ,- x 1,34 = ,- Kč Záloha daně: ,- x 15% = ,- Kč 4násobek průměrné mzdy pro rok 2013 je ,- Kč  Solidární zvýšení daně: Základ : = ,- Kč Solidární zvýšení daně : ,- x 7% = 5.387,48 Kč, Zaokrouhleno : 5.388,- Kč Zaměstnanec tedy zaplatí celkem ,- Kč Příklad výpočtu solidárního zvýšení daně

 nezdanitelné části základu daně (§ 15) ◦ dary (komu a na co, alespoň 2% ze základu daně nebo alespoň 1.000,-, maximálně však 10% ze základu daně. Odběr krve : 2.000,- ◦ úroky z hypoték, stavebního spoření,. Pozor na definici „bytových potřeb“. Max ,- za domácnost ◦ penzijní připojištění : prvních ,- se nepočítá, max ,-  nebo ◦ penzijní pojištění : max ,- nebo ◦ doplňkové penzijní spoření : prvních ,- se nepočítá, max ,- Nezdanitelné části základu daně v roce 2013

 soukromé životní pojištění : max ,- Pozor na splnění podmínek. Potvrzení pojišťovny.  zaplacené odborové příspěvky: do výše 1.5% zdan. příjmů dle §6 (nepočítají se příjmy zdaněné srážkovou daní !!), max ,-  vzdělávání : úhrady za zkoušky, ověřující výsledky dalšího vzdělávání, max ,-, resp ,- u zdr. postižených, resp ,- u těžšího zdr. postižení Nezdanitelné části základu daně v roce 2013

 Postupuje se obdobně, jako při redukování vyměřovacího základu pro ND v roce 2013 (ty redukční hranice jsou 3, a to 863,- Kč, 1295,- a 2589,- Kč)  Tyto hranice se vynásobí koeficientem 0,175 (7/5/8 – přepočet kalendářních dnů na pracovní hodinu), takže: ◦ 1. redukční hranice je 151,03 a započítává se 90% prům. výdělku ◦ 2. redukční hranice je 226,63 a započítává se 60% prům. výdělku ◦ 3. redukční hranice je 453,08 a započítává se 30% prům. výdělku ◦ k částce nad se již nepřihlíží. Redukce průměrného výdělku pro účely náhrady za nemoc v roce 2013

 Zaměstnanec: 6,5%, z toho 0% NP, 6,5% DP a 0% pSPZ  Zaměstnanec, který je účasten důchodového spoření:  3,5%, z toho 0% NP, 3,5% DP a 0% pSPZ  a navíc 5% na důchodové spoření  Zaměstnavatel:  25%, z toho 2,3% NP, 21,5% DP a 1,2% pSPZ nebo  26%, z toho 3,3% NP, 21,5% DP a 1,2% pSPZ Sociální pojištění v roce 2013

 4,5 % pro zaměstnance a  9 % pro zaměstnavatele  Za zmínku stojí připomenout, kdy je tato „dělba“ jinak:  Celých 13,5% platí zaměstnanec při neomluvené absenci a zpravidla (po dohodě se zaměstnavatelem) také při omluveném neplaceném volnu, o které zaměstnanec požádal.  Naopak celých 13,5% platí zaměstnavatel z doplatku do minimální mzdy, pokud neměl pro zaměstnance práci, a kdy např. proplácených 60% mzdy jakožto placeného prostoje činilo méně než minimální mzda. Zdravotní pojištění v roce 2013

 a) Sociální pojištění ◦ ,- pro rok x průměrná mzda ◦ ,- (rok 2012) 48 x průměrná mzda ◦ ,- (rok 2011) 72 x průměrná mzda ◦ ,- (rok 2010) 72 x průměrná mzda  b) Zdravotní pojištění ◦ pro rok 2013 je strop zrušen! ◦ ,- (rok 2012) 72 x průměrná mzda ◦ ,- (rok 2011) 72 x průměrná mzda ◦ ,- (rok 2010) 72 x průměrná mzda Stropy pro sociální a zdravotní pojištění

 Maximální redukovaný průměrný výdělek činí 249,22 Kč / hod.  Maximální náhrada mzdy ve výši 60% RPV činí 149,53 Kč / hod.  Maximální denní vyměřovací základ pro nemocenské a ošetřovné činí 1.425,- Kč. (do první redukční hranice se započítává 90%),  Maximální denní dávka při sazbě 60% činí 855,- Kč.  Maximální denní vyměřovací základ pro peněžitou pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství činí 1.511,- Kč (do první redukční hranice se započítává 100%),  Maximální denní dávka při sazbě 70% pak činí 1.058,- Kč Maximální hodnoty náhrad a dávek v roce 2013

 musí být uzavřena písemně a měla by obsahovat : ◦ popis druhu práce ◦ místo, případně místa výkonu práce ◦ dobu, na kterou se uzavírá ◦ předpokládaný rozsah počtu hodin, které budou nezbytné pro výkon práce ◦ odměnu za jednu hodinu práce nebo odměnu za měsíc ◦ možnost odstoupení od dohody  rozsah práce je omezen na max. 300 hodin ročně u téhož zaměstnavatele  v měsíci, kdy příjem byl vyšší než ,- Kč, podléhá jak sociálnímu, tak zdravotnímu pojištění Dohoda o provedení práce v roce 2013

 a) zaměstnanec podepsal „Prohlášení“ ◦ uplatní se zálohová daň ◦ uplatní se sleva na poplatníka (kromě důchodců) ◦ uplatní se případné další slevy ◦ pokud je příjem větší než ,-, zvyšuje se základ daně o pojistné hrazené zaměstnavatelem (superhrubá mzda)  b) zaměstnanec nepodepsal „Prohlášení“ ◦ pokud je příjem do 5.000,- včetně, uplatní se srážková daň ◦ pokud je příjem nad 5.000,-, uplatní se zálohová daň ◦ neuplatní se žádné daňové slevy ◦ pokud je příjem větší než ,-, zvyšuje se základ daně o pojistné hrazené zaměstnavatelem (superhrubá mzda) Zdanění příjmu na základě DPP v roce 2013

 Životní minimum jednotlivce: 3.410,- Kč  Normativní náklady na bydlení jednotlivce: 5.687,- Kč  Celkem: 9.097,- Kč  Základní nezabavitelná částka na povinného: 2/3 z 9.097,-, tj ,67 Kč  Základní nezabavitelná částka na osobu závislou na povinném: ◦ 1/4 z 6.064,67, tj ,17 Kč  Nejvyšší výše třetiny: 9.097,- (9.096,- zaokr. na dělitelnost třemi), tj ,- Kč  Poznámka: do čisté mzdy se nezapočítává daňový bonus !!!!!!! ◦ (judikát Vrchního soudu Olomouc, č.j. 3 VSOL 852/2011 – A10 z ) Provádění srážek ze mzdy v roce 2013

(ženatý muž, vyživuje 2 děti, ZNČ=6.064,67 + 3x 1.516,17 = ,-) (s bonusem) Hrubá mzda , , ,- Sociální pojištění 1.950,-1.300,-1.300,- Zdravotní pojištění 1.350,-900,-900,- Daň 1.726,-0,-0,- Daňový bonus -284,- -284,- Čistá mzda bez (s) daňového bonusu (ČM) , ,-(18.084,-) Základní nezabavitelná částka (ZNČ) , , ,- Rozdíl ČM mínus ZNČ (R)14.360,-7.186,-(7.470,-) Zabavitelná částka bez omezení (ZČBO) 5.263,-0,-0,- (R – 9.097) Třetina (R-ZČBO)/ , ,333(2.490,-) Maximální třetina3.032,-3.032,-3.032,- Použitelná třetina (T)3.032,-2.395,-(2.490,-) Zbytek (zůstane povinnému)1,-1,-(0,-) (ČM-ZNČ-ZČBO-3T) Maximální zabavitelná částka ,-4.790,-(4.980,-) (ZČBO + 2T) Dva příklady výpočtu možností srážek ze mzdy v roce 2013