Požadavky českého trhu práce na technické obory Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BUDOUCNOST TRHU PRÁCE Co když už lépe bylo? Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Národní vzdělávací fond
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Makroekonomická projekce zaměstnanosti a vývoj v odvětvích
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Budoucnost profesí Sektorové studie Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Národní vzdělávací.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Perspektivy uplatnění absolventů na trhu práce Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Projekt PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Setkání kariérových poradců
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Transkript prezentace:

Požadavky českého trhu práce na technické obory Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání

Malá země v globální ekonomice

Hlavní faktory růstu ČESKÁ REPUBLIKA: Čtvrtá nejotevřenější ekonomika EU Zaměstnanost v průmyslu dosáhla 1,43 miliónu, 28 % pracovních míst ekonomiky (2008) Téměř polovina průmyslové produkce exportována Vysoká citlivost na vývoj světové a zejména německé ekonomiky Vysoký podíl zaměstnanosti v odvětvích, která jsou nejvíce citlivá na vývoj ceny práce … … a která jsou nejčastěji předmětem outsourcingu.

Co bude dál? Demografický vývoj (Počet absolventů škol ale i změny poptávky vlivem stárnoucí populace) Legislativa (pracovní právo, obchodní zákoník, environmentální právo) Vývoj zákaznických trhů Cena práce a energií Sociokulturní faktory (hodnoty a preference nové generace) „Co nám dovolí konkurence“ „Business models“ - Outsourcing a spol.

Hlavní trendy trhu práce

ČESKÝ PRŮMYSL: SESTUP Z VÝŠIN? Odhadovaný pokles zaměstnanosti : 150 tisíc pracovních míst Textilní, oděvní a obuvní průmysl (-31 %) Hutnictví a slévárenství (-29 %) Výroba stavebních hmot a dalších nekovových výrobků (-20 %) Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (-20 %) Všeobecné strojírenství (-19 %) Potravinářství a tabákový průmysl (-13 %) Těžba uhlí a energetických surovin (-13 %) … Automobilový průmysl (-8 %)

Nejen kvantita, ale i kvalita.. JAKÉ PROFESE A KVALIFIKACE PRO BUDOUCNOST?

Příležitosti trhu práce

NA VZESTUPU ( ): TECHNOLOGICKÉ, PODNIKATELSKÉ A OSOBNÍ SLUŽBY ICT sektor (+37 %) Podnikatelské služby (+28 %) Ostatní tržní služby (+24 %) Zdravotnictví a sociální péče (+18 %) Bankovnictví, finanční služby, pojišťovnictví (+15 %) Ostatní veřejné, sociální a osobní služby (+14 %) Ubytování a stravování (+12 %) Výroba elektrických přístrojů, zdravotnické, optické a automatizační techniky (+8 %) Vzdělávání (+8 %)

2007-8: Absolventi učebních oborů 2010: Nezaměstnanost absolventů s vyučením až 40 % Co trh práce potřebuje? Uchazeči na 1 volné místo

• „První na ráně“ v době recese (propouštěni 4x častěji) • „Poslední na řadě“ po návratu konjunktury (strach z vysokých nákladů na propouštění vede podniky k tomu, (strach z vysokých nákladů na propouštění vede podniky k tomu, že dlouho radši ani nepřijímají) že dlouho radši ani nepřijímají) NEZAMĚSTNANÝCHVOLNÝCH PRACOVNÍCH MÍST 2x více 6x méně • Může – a CHCE – český dělník konkurovat čínskému / tureckému / malajskému?? čínskému / tureckému / malajskému?? Je v něčem problém?

Mladí lidé se odvrací...

Chybějící technici se SŠ 2010: Krize nekrize... •Montážní dělníci v elektrotechnice •Obsluha strojů v textilním průmyslu •Montéři kovových konstrukcí •Obsluha strojů v plastikářství •Svářeči •Brusiči •Obsluha obráběcích a tvářecích strojů... •Stavební řemesla??

(a dále?): Absolventi technických a přírodovědných oborů VŠ (Západ stále častěji outsourcuje i výzkum a vývoj) Co trh práce potřebuje?

(a dále?): Absolventi technických a přírodovědných oborů VŠ Co trh práce potřebuje?

, přírodovědné a technické obory: Situace se zlepšuje. Alespoň v kvantitě. Absolventi VŠ

Stále víc a víc! 2012: vysokoškoláci budou tvořit 46 % příchozích absolventů na trh práce (2007 – 29 %)! Sníží to celkovou nezaměstnanost – vysokoškoláci z principu nacházejí uplatnění snadněji – avšak výkonnost podniků, inovační potenciál a konkurenceschopnost ekonomiky...? Přizpůsobení VŠ studia (stále klesajícímu) kvalitativnímu průměru studentů ohrožuje potenciál škol vychovávat skutečné talenty. Uplatnitelnost absolventů přír. a tech. VŠ v hlavní specializaci klesá (uplatňují se stále častěji mimo obor) – chemici, elektrotechnici až 90 %!

Kvalita: rostoucí problém? Naléhavost zaškolení absolventů přír. a tech. oborů po přijetí do praxe

Kvalita: rostoucí problém? • Průměrné známky kvality: - Bakalářský stupeň3,3 z 5 - Magisterský stupeň2,6 z 5 - Doktorský stupeň2,3 z 5 • Hodnocení bakalářů většinou podprůměrné • Vnímání bakaláře = nedostudovaný magistr? • Bakalářské studium svůj význam má, je však třeba ho jinak pojmout! jinak pojmout!

Kvalita: rostoucí problém? Naléhavost zaškolení absolventů přír. a tech. oborů po přijetí do praxe

Hodnocení škol „U mnoha škol – i učitelů - je odtrženost od praxe obrovská.“ „Vysoké školy často podávají studentům správné vzdělání nesprávným způsobem“. • Školy nedrží tempo s rozvojem technologií a procesů • V čem by se školy měly zlepšit? - Jazykové znalosti 54 % - Praktické zkušenosti, stáže apod.46 % - Oborové znalosti39 %

Kam jdou nejlepší?

A proč tam jdou? Protože český vědec je...

Jak využíváme talenty? „Naší největší výzvou bylo nastavit systém ŘLZ ve firmě tak, abychom na středoškolskou práci získali kvalitní absolventy VŠ“.

Jak využíváme talenty? • Trh práce vysáván velkými hráči s malým lokálním zakotvením, navíc s potenciálně značným rizikem odchodu zakotvením, navíc s potenciálně značným rizikem odchodu • Výchova specialistů – velké firmy s pokročilým procesním řízením potřebují úzce vymezené kompetence řízením potřebují úzce vymezené kompetence • Segment MsP nepřitáhne tolik mladých talentů, inovační potenciál je oslabován potenciál je oslabován

Důsledky • Mladý a talentovaný absolvent: po několika letech v databázovém centru „ztracen“ pro práci vývojáře databázovém centru „ztracen“ pro práci vývojáře • Potenciál perspektivní generace není využíván, rizika pro dlouhodobou konkurenceschopnost dlouhodobou konkurenceschopnost • Uzavírá se kruh započatý vzdělávacím systémem: příliš mnoho zaměstnanců, málo podnikatelů a lidí s vizí mnoho zaměstnanců, málo podnikatelů a lidí s vizí Necháváme tvorbu nových pracovních míst na zahraničním kapitálu?

Závěrem •Školství se nezhoršuje, avšak požadavky firem rostou •Často není problém to, co školy učí, ale jak učí •Školy: problém zachytit nové trendy v procesech a technologiích (strojírenství/plastikářství) •Jazyky – ne jeden, ale dva! •Kvalitu VŠ absolventů rozhodujícím způsobem ovlivňuje počáteční a sekundární vzdělávání •Školství chybí vize – na trh práce jen reaguje, nedokáže příležitosti pro pracovní místa vytvářet. Klíčová otázka: JAKÉ ZAMĚSTNAVATELE CHCEME A JAKÉ ZDE MŮŽEME UDRŽET?

Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST...