Právo za absolutismu Periodizace:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

římský císař, král český a uherský
Josefínské reformy Počátky občanské společnosti
Josef II
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) VY_32_INOVACE_146.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Osvícenský absolutismus Marie Terezie a Josefa II.
České právní dějiny Ladislav Vojáček
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Evropa po třicetileté válce
Josef II
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
Registrační číslo projektu:
Marie Terezie.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Marie Terezie.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Marie Terezie
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Osvícenský absolutismus
České právní dějiny Ladislav Vojáček
Právo za absolutismu
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
MARIE TEREZIE JOSEF II..
České právní dějiny Ladislav Vojáček
Reformy Marie Terezie Valentýna Martínková.
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
České právní dějiny Přednáška č. 2 Raně novověká správa a soudnictví
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
MARIE TEREZIE domácí politika
České a československé právní dějiny
Právnická fakulta MU v Brně Letní škola trestního práva 2009 Trestní právo za absolutismu Ladislav Vojáček.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_Lul_I_04 Marie Terezie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
České země za Marie Terezie Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3604_ České_ země_ za_ Marie_Terezie Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století. HABSBURSKÁ MONARCHIE v 17. a 18. století.
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) s. 38 s. 38.
České země v období osvícenského absolutismu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Terezie.
Dějiny veřejné správy Ladislav Vojáček
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Marie Terezie a Josef II.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Doba Pobělohorská.
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Právo za absolutismu Periodizace: Počátek habsburské absolutistické vlády (1620-1740) Osvícenský absolutismus (1740-1790) Policejní absolutismus (1791-1848)

Rysy absolutismu: -panovnické samovládí -centralizace -byrokratizace státní správy Josef II. zavedl 1791 tzv. konduitu-pravidelné hodnocení úředníků 1783 vydal pastýřský list -hierarchická struktura státního aparátu -germanizace -rekatolizace „čí moc, toho náboženství“ -refeudalizace

Obnovené zřízení zemské 1627 (1628 pro Moravu) Zakotvena absolutistická forma vlády, vydal Ferdinand I Panovníkovi podřízen celý státní aparát Výlučné právo panovníka tvořit právní normy Právo panovníka udělit inkolát (obdoba dnešního státního občanství) Oslabení pozice měst (jeden společný hlas na sněmu), stavů, naopak posílení moci duchovenstva Úředním jazykem vedle češtiny i němčina Panovník je nad všemi soudy, může kohokoli odebrat z jejich úřadu Obyčej a soudní nález jsou zrušeny jako pramen práva

Pragmatická sankce (1713) Úprava nástupnického řádu tak, aby dědicem v Habsburské linii pro dědičná území Habsburského rodu mohla být i žena Vydal Karel VI.

Smrt Karla VI. vyvolala útok Pruska, Francie, Bavorska a Saska (1740) Marie Terezie se ubránila, musela podepsat Vratislavský mír (podstoupila oblast Slezka) (1742) Z důvodu ohrožení státu bylo potřeba stát reorganizovat, aby se dokázal bránit

Ústřední orgány Zrušení České dvorské kanceláře (1749)-symbol české státnosti, a nahrazení společnými česko-rakouskými orgány Vznikl Úřad pro věci politické a finanční jako nejvyšší správní orgán a Nejvyšší soudní dvůr (došlo k oddělení státní správy a soudnictví)

Správa země Nejvyšším orgánem v Čechách bylo české místodržitelství, na Moravě moravský zemský tribunál (později zemské gubernium), ve Slezsku byl vrchní úřad 1751-v Čechách místo dvou hejtmanů( za vyšší a nižší šlechtu nastoupil jeden královský hejtman 1784-spojení čtyř pražských měst pod jeden městský magistrát 1785-zřízení pražského policejního ředitelství 1786 -7 – nová kategorizace měst

Soudnictví Hierarchizace soudní soustavy-prosazuje se pravidlo možnost odvolání od soudu k vyšší instanci Profesionalizace výkonu soudnictví-prosazování odborných požadavků na soudce 1783-soudní reforma Josefa II. 1787-všeobecný zákoník o zločinech a trestech na ně (cílem pachatele převychovat)

Církevní správa Státní dozor nad církví prostřednictvím tzv. dvorské duchovní komise Likvidace klášterů a zrušení jezuitského řádu(1773) 1781-vydán toleranční patent-zrovnoprávnil augsburskou, helvetskou a pravoslavnou konfesi, došlo k rozšíření práv Židů

Vznikly pozemkové katastry – soupisy půdy (označované jako berní rula) Tereziánský katastr-evidence půdy Josefínský katastr-vedle rustikálu zdaněn i dominikál (půda patřící šlechtě) 1775 robotní patent-dělí poddané podle majetku a i na daně 1775 – školská reforma, zavedení povinné školní docházky 1781 – patent o zrušení nevolnictví(Josef II.)

Policejní absolutismus Byla odvolána řada reforem Josefa II. 1806-zánik Svaté říše římské 1804- František II. Se prohlásil za rakouského císaře s titulem František I. 1809 – kníže Metternich strůjcem rakouské politiky

Základní tendence ve vývoji právního řádu Základním pramenem práva královská nařízení Postupně vláda psaného práva Unifikace práva Začínají se formovat moderní právně pojatá odvětví (zákoníky trestního práva, občanského, obchodního) Začíná se opouštět zákonodárství pro jednotlivé země, vytváření jednotného práva pro celou monarchii Objevila se přirozenoprávní koncepce, princip právní jistoty, římskokanonický proces Zákoník Marie Terezie byl posledním feudálním předpisem-formou moderní, obsahem starý (např. stíhal čarodějnictví) 1811 vydán Všeobecný občanský zákoník