Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typografická a estetická pravidla
Advertisements

Grafická a formální úprava písemných projevů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Základní pravidla pro psaní textů
Některá typografická pravidla (a různá další doporučení pro psaní textů na počítači)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Typografické znaky 2012 O. Kánský. Pevná mezera předložkyv°lese tisíce, jednotky15°000°cm datumy16.° titulyIng.°Hruška CTRL + SHIFT + SPACE zúžená.
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
Typografie formální úprava
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Informační zdroje Pravidla českého pravopisu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Interpunkční znaménka Označení materiálu:
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
ČÍSLOVKY.
Základní typografická pravidla
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Základní typografické zásady
Jak psát a editovat text
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní pravidla typografie
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-16
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie) Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY 1

Úvod Typografie je souhrn pravidel pro grafickou úpravu textů zpracovaných textovými editory a zásady formálního uspořádání obchodních a úředních písemností. Důvody, které nás vedou k dodržování jednotných typografických pravidel jsou především následující: pravidla českého pravopisu, lepší čitelnost textu, jednoduchá pozdější úprava a přeformá- tování textových dokumentů. Pravidla stanovuje norma ČSN 01 6910.

Mezerník Pravidlo: Mezera vytvořená mezerníkem by se nikdy v textu neměla vyskytovat dvakrát a vícekrát za sebou! Proč: různě široké mezery zhoršují čitelnost textu, při změně velikosti písma dochází k rozbití grafické úpravy textu. Řešení: Větší mezery se řeší tabulátory, které mají pevně danou šířku bez ohledu na velikost textu.

Interpunkce Pravidlo: Před interpunkčními znaménky (. , ; : ? ! …) se mezera nedělá, za nimi ano. Typickou chybou je vynechání mezer v datu (chybně 3.3.2010, správně 3. 3. 2010) nebo v s.r.o. – s. r. o. Výjimkou je více interpunkčních znamének za sebou (???), desetinná čárka, časové údaje (10:30), skóre (3:4), měřítko (1:20) ustálené zkratky (Ph.D.), webové adresy, víceúrovňové číslování a některé další. Proč: Lepší čitelnost textu, vizuální oddělení logických celků. Řešení: Špatně upravený text možno opravit pomocí hromadného nahrazování textu.

Nadpisy Pravidlo: Za poslední větou nadpisu (který není součástí odstavce se samotným textem) a poslední číslovkou v číslování nadpisů se nepíše tečka (či jiná interpunkce). Špatně: 1.1.2. Horní končetiny. Správně: 1.1.2 Horní končetiny

Pomlčka, rozdělovník (spojovník) Pravidlo: Rozdělovník (na klávesnici vedle klávesy pravý Shift) se používá pro dělení slov (na konci řádku) a spojování slov – např. „sociálně-ekonomický“), pomlčka (Alt+0150, ve Wordu také Ctrl+Num–) se používá ve všech ostatních případech (nahrazení čárky, rozmezí apod.). Rozmezí se píše s pomlčkou bez mezer, správně je tedy „5–7“, „pondělí–pátek“ nikoliv 5 – 7, ani 5-7, ani 5 – 7, v ostatních případech se pomlčka odděluje s obou stran mezerami. Pokud vyjde slovo se spojovníkem na konec řádku, měl by být spojovník i na začátku dalšího řádku, proto je vhodné použít tzv. pevný spojovník – Ctrl+Shift+spojovník.

Závorky a uvozovky Pravidlo: Závorky i uvozovky přiléhají bez mezer k začátku a konci výrazu, správně je tedy: Řekl: „Jezte, pijte, zpívejte, oslavujte nás, (ale potichu).“ Špatně je: Řekl: „ Jezte, pijte, zpívejte, oslavujte nás, ( ale potichu )." Proč: Lepší čitelnost. Na konci řádku by mohla zůstat osamocená závorka (uvozovka).

Lomítko Pravidlo: Lomítko se od textu neodděluje mezerami, správně je tedy 2009/2010, nikoliv 2009 / 2010.

Oddělovací znaky Pravidlo: Řádek se ukončuje sám bez zásahu uživatele v okamžiku, kdy se text dostane na konec řádku. Enter se používá pro ukončení odstavce. Pro ukončení stránky (např. na konci kapitoly) se používá symbol pro konec stránky, ve Wordu Ctrl+Enter. Ve výjimečných případech lze pro nucené ukončení řádku použít Shift+Enter, odstavec však takto ukončen není. Proč: Pokud se kapitola ukončí mnoha obyčejnými entry, dojde při dopisování či mazání v předchozím textu k posunutí začátku následující kapitoly mimo začátek stránky.

Jednotky Pravidlo: Jednotky ve významu podstatného jména se od číslovky oddělují pevnou mezerou, ve významu přídavného jména se zapisují hned za číslovku. 3 km – tři kilometry 3km – tříkilometrový 5 % – pět procent 5% – pětiprocentní 11 °C – jedenáct stupňů (Celsia) 11° – jedenáctistupňový Proč: Lepší srozumitelnost textu.

Pevná mezera Pravidlo: Na konci řádku by neměla zůstávat osamocená jednopísmenná slova – spojky a, i a předložky s, z, k, v, u, o. Proč: Lepší čitelnost textu. Řešení: Obyčejná mezera za spojkou či předložkou se nahradí tzv. pevnou mezerou – Alt+0160 (ve Wordu Ctrl+Shift+mezerník). Další případy použití: Vše kvůli dělení na konci řádku: mezera mezi číslovkou a jednotkou, mezera ve velkých číslovkách (1 000 000), mezera mezi titulem a jménem (Ing. Nový), mezera za pomlčkou, mezera v matematických zápisech.

Časové údaje Pravidlo: Jednotlivé časové údaje se oddělují dvojtečkou, pouze desetiny sekundy se oddělují čárkou. Správně je tedy 3:15:42,52, nikoliv 3.15.42,52.

Spojení čísel a slov Pravidlo: Spojení je bez mezer, spojovníků a koncovek číslovek, správně je tedy 10násobný, nikoliv 10tinásobný, 10ti násobný, 10ti-násobný, 10-násobný. Obdobně 5násobek, 30krát, 18denní.

Výčty Pravidlo: Zpravidla fungují jako samostatné věty či větné členy, přísluší jim tedy interpunkce: – zpracování dřeva – výroba tesařského nářadí – nábytek na míru , , .

Matematické výrazy Pravidlo: Číselné konstanty, početní znaménka a proměnné se zpravidla oddělují mezerou, výjimkou je znaménko plus či mínus před číslem označující kladnost či zápornost. Početní znaménka: sčítání + (plus), odčítání – (pomlčka, nikoliv rozdělovník), násobení · (Alt+0183, nikoliv tečka), dělení : (dvojtečka), speciální součin × (Alt+0215, nikoliv „iks“). Příklad: 2x – x · y + 5y = 8 (mezery), –5, +8 (bez mezer).

Speciální znaky (souhrn) Enter – konec odstavce, Ctrl+Enter – konec stránky, Shift+Enter – konec řádku, Ctrl+Num– (Alt+0150)– pomlčka (–), Ctrl+Shift+mezerník (Alt+0160) – pevná mezera, Ctrl+Shift+- – pevný spojovník, Alt+0183 – krát (násobení ·), Alt+0215 – krát (speciální násobení, rozměry ×),

Zvláštní zápisy Měřítko – bez mezer 1:20 000. Skóre a poměr – bez mezer 5:3. Rozměry – s mezerami 5 × 8 cm.