MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
záznam a reprodukce zvuku
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 20.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Mechanické kmitání a vlnění
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
Tón, jeho výška a barva.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_08 Tematická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Periodické děje a jejich grafické znázornění
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Rozhlas AM - používané kmitočty
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Kmitání.
Parametry střídavého napětí a proudu
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Kmitavý pohyb.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_16 Název materiáluPružina.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Perioda kyvadla.
Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
KMITÁNÍ Obsah: Kmitavý pohyb Perioda, frekvence Kyvadlo
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Název školy Základní škola, Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Pohyb po kružnici – příklady
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
ZVUK.
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ – KMITAVÝ POHYB – periodický pohyb, který se opakuje – MECHANICKÝ OSCILÁTOR – kmitající těleso, které kmitá bez vnějšího působení T – doba kmitu (perioda) – doba, za kterou oscilátor vykoná jeden kmit [1 s] F1 f – frekvence (kmitočet) – počet kmitů za časovou jednotku [1 Hz = Hertz] F FG 1 kHz = 103 Hz 1 MHz = 106 Hz 1GHz = 109 Hz

PŘÍKLADY Lidské srdce vykoná 75 tepů za minutu. Určete periodu a frekvenci srdeční činnosti. 75 tepů za 1 minutu => 75 tepů za 60 sekund f = ? Hz T = ? s f = 1,25 Hz T = 0,8 s

PŘÍKLADY 1. Časové znamení v rozhlase je tvořeno zvukovými signály o frekvenci 1000 Hz, z nichž první tři mají trvání po 100 ms a čtvrtý trvá 500 ms. Kolik kmitů při každém signálu proběhne? 2. V hudbě se jako základ stupnice používá ton a1 (komorní a) o frekvenci 440 Hz. Určete periodu tohoto kmitání. 3. Za 24 s vykonalo první kyvadlo 12 kmitů a druhé kyvadlo 16 kmitů. Určete periody a frekvence obou kyvadel