Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
65-51-E/02 Práce ve stravování
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Bc. Daniel Vančura I. ročník
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přílohy z rýže a dalších obilovin
Transkript prezentace:

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_11 Název DUMu: Pokrmy z vajec Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

Střední škola Oselce Použití vajec Čerstvá vejce : na přípravu moučníků, ale i na přípravu slaných studených a teplých pokrmů. Sušená vejce, žloutky : na přípravu těst, krémů, součást polotovarů…

Střední škola Oselce

Použití vajec Celá vejce : vaječné omelety, míchaná vejce, vařená vejce, pomazánky, do masových směsí, do cukrářských výrobků, do těst, na kypření – šlehaná celá vejce, k zapékání pokrmů… Žloutky : do těst, na zjemňování omáček, do krémů… Bílky : k čištění vývarů a rosolu, na cukrářské výrobky, na zdobení, na kypření - sníh z bílků, k potírání některých moučníků…

Střední škola Oselce Vařená a pečená vejce Vejce naměkko – vejce do skla: omyté vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 2 – 3 minuty. Bílek se srazí a žloutek je polotekutý. Vejce podáváme v kalíšku na vejce zpravidla k snídani. Vejce nahniličku: omyté vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 4 – 5 minut. Bílek ztuhne a žloutek je měkký. Vejce podáváme v kalíšku na vejce, nebo loupané k omáčkám, luštěninám… Vejce natvrdo : vaříme 9 – 10 minut. Podáváme k omáčkám, luštěninám, do salátů, na chlebíčky, pomazánky, do plněných mas… Zastřená vejce : vejce vyklepneme do šálku a opatrně vlijeme do vroucí osolené a octem okyselené vody a mírně vaříme minuty. Vejce vyjmeme, odkrojíme nerovná okraje bílků. Bílek je tuhý a žloutek měkký. Podáváme k omáčkám - koprová, vkládáme do polévek – kulajda, gratinovaná (zapékaná) vejce. Pečená vejce : vejce se vyklepnou do vymazaných gratinek, osolíme, opepříme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C 10 – 12 minut. Podáváme s pečenými houbami a špenátem, zapečené s nivou…

Střední škola Oselce Popište přípravu zastřeného vejce

Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Míchaná vejce Do rozehřátého másla vlijeme osolená vejce a zvolna mícháme do částečného sražení. Můžeme do vajec přidat chuťový doplněk. Pak se se vejce nazývají podle doplňku. Vejce na cibulce, na slanině, se šunkou… Podáváme: zdobená petrželkou, pažitkou…

Střední škola Oselce Míchaná vejce

Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Volské oko – sázená vejce Vejce klepneme do vymaštěné pánve na lívance. Osolíme pouze bílek, na žloutku by byly tmavé skvrny. Zvolna pečeme do zatuhnutí bílku, žloutek zůstává měkký. Podáváme: k čočce nakyselo, k minutkám, k zelenině…

Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Vaječná omeleta Vejce rozšleháme s mlékem nebo smetanou, osolíme a pečeme po jedné straně do zatuhnutí. Můžeme přidat před dokončením omelety hrášek, šunku, houby, zeleninu… Podáváme: na talíři přeloženou omeletu s hlávkovým salátem, okurkou a petrželkou.

Střední škola Oselce Vaječné omeleta s hráškem, pórkem a sýrem

Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Selská omeleta Na slanině osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme vařené na plátky krájené brambory, osolíme, opepříme a zalijeme rozmíchanými vejci s trochou mléka nebo smetany. Zvolna pečeme po jedné straně. Neobracíme, můžeme přiklopit poklicí. Podáváme: jako samostatný pokrm zdobený rajčaty, petrželkou nebo pažitkou.

Střední škola Oselce Selská omeleta Selská omeleta s cibulí, vařenými bramborami, zdobená rajčaty

Střední škola Oselce Na jaké pokrmy můžete použít vejce ?

Střední škola Oselce Vysvětlete jak připravíte zastřená vejce?

Střední škola Oselce Jak připravíte volské oko?

Střední škola Oselce Jak připravíte míchaná vejce na cibulce?

Střední škola Oselce Vyber správné odpověď Vejce naměkko vaříme : 10 minut 5-6 minut 1-2 minuty 15 minut 2-3 minuty 20 minut

Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Vejce nahniličku vaříme : 10 minut 5-6 minut 1-2 minuty 15 minut 2-3 minuty 20 minut

Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Vejce natvrdo vaříme : 10 minut 5-6 minut 1-2 minuty 15 minut 2-3 minuty 20 minut

Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Na přípravu selské omelety použijeme : Vejce Pažitku Salám Slaninu Papriku Cibuli Vařené brambory Pepř Sůl Syrové brambory Rajčata

Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku