DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Láska způsobuje bolest.
Hodnotová orientace svobodné generace
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
1. Jedno jsme, v Duchu svatém, jedno jsme v Ježíši
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
MILOSRDNÉ LŽI ZÁLUDNOST Marie Svatošová takzvané
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Jak se učím Pavel Šuranský.
Trocha poezie (Láska)……….(přátelství)..
Jak vést děti ke Kristu?  Přijmout takové jaké jsou  (LÁSKA)  Hrát si s nimi  (PŘÁTELSTVÍ)  Vést ke službě  (DŮVĚRA a ZODPOVĚDNOST)
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Motivování klientů k změně ve vazební věznici Lidija Pilat Sdružení Podané ruce,o.s.Brno.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
1. Můj Pane, z hlubin volám. | Úzkostný hlas můj slyš. | Kéž sluch svůj, lkám-li zdola, | v lítosti nakloníš. | Když soudit budeš přísně | sám lidskou.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Věnováno příteli... Už nesvítí pro Tebe slunce, už nevnímáš tento svět, byls na této planetě zázraků, něžný a převzácný květ.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Alchymista Paulo Coelho.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Malá Losenice dne Mgr. Marie Linhartová
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Psychoterapie a náboženství
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT Marie Svatošová Konference OLOMOUC 10. 11. 2012

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA VYMEZENÍ POJMŮ VĚŘÍCÍ NEVĚŘÍCÍ HLEDAJÍCÍ

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA HRANICE MEZI DOBREM A ZLEM PROCHÁZÍ SRDCEM KAŽDÉHO ČLOVĚKA JE DOBRÉ SI TO PŘIZNAT

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA DUCHOVNÍ (SPIRITUÁLNÍ) POTŘEBY nejsou jen doménou věřících má je každý člověk potřeba odpuštění přijmout potřeba odpustit potřeba smysluplnosti situace i života potřeba lásky – milovat a být milován atd., atd.

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA KDO JE TU ODBORNÍK A KDO LAIK? VÝZNAM VZDĚLÁNÍ DŮVĚRA A VZTAH ZPOVĚDNÍK, DUCHOVNÍ RÁDCE ROLE PŘÁTEL

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA VŠICHNI JSME POUTNÍKY NA CESTĚ DAR, KTERÝ ZA PENÍZE NEKOUPÍME OTÁZKA „PROČ“, OTÁZKY EXISTENCIÁLNÍ HLEDÁNÍ NADĚJE

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA ZÁSADA: VÍC NASLOUCHAT NEŽ MLUVIT ZAČÍT DIAGNOSTIKOU SVÝCH VLASTNÍCH DUCHOVNÍCH POTŘEB protože SYTÝ HLADOVÉMU NEVĚŘÍ

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA TOUHA MILOVAT A BÝT MILOVÁN DEFINITIVNÍ CÍL, V NĚMŽ SE SBÍHAJÍ TUŽBY CELÝCH LIDSKÝCH DĚJIN A CIVILIZACÍ, I TUŽBY VŠECH LIDÍ, LEŽÍ ZA HRANICÍ SMRTI

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA PŘIJMOUT SVŮJ ŽIVOT VČETNĚ DANOSTÍ JAKO STARTOVNÍ PODMÍNKU - NESPOKOJENOST SE SEBOU SE NEDÁ SKRÝT PŘIJMOUT I SVÁ OMEZENÍ PŘIJMOUT I SVOU SMRT

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA PŘIJMOUT SVŮJ ŽIVOT VČETNĚ „ŽIVOTNÍHO SMETIŠTĚ“ MOŽNOST NOVÉHO ZAČÁTKU

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA LÍTOST MŮŽE SMAZAT VINU VČASNÉ SDĚLENÍ NEPŘÍZNIVÉ PROGNÓZY ODSTARTUJE DŮLEŽITÝ PROCES BILANCOVÁNÍ A ZRÁNÍ – POTŘEBUJE SVŮJ ČAS

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA UMĚNÍ NASLOUCHAT = SLYŠET VÍC NEŽ JE ŘEČENO SLOVY CÍTÍ SE PACIENT V MÉ PŘÍTOMNOSTI BEZPEČNÝ A RESPEKTOVANÝ? EMPATICKÉ DOVEDNOSTI

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA NEMUSÍM SOUHLASIT, ALE POROZUMĚT A RESPEKTOVAT ANO ROZPOZNAT ŽIVOTNÍ SMĚŘOVÁNÍ KAM KLADE SVÉ NADĚJE ČI BEZNADĚJE VSTUPENKOU DO SVĚTA NITERNÝCH ZÁPASŮ JE LÁSKA

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA CO MŮŽE SIGNALIZOVAT PŘÍTOMNOST SPIRITUÁLNÍ BOLESTI? přehnaná potřeba pozornosti zmínky o zradě, nespravedlnosti, pronásledování, opuštěnosti, o vlastním selhání a neschopnosti rezignace – hození flinty do žita tělesné problémy, emoce atd.

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA EXTRÉMNÍ SPIRITUÁLNÍ BOLEST ÚVAHY O EUTANAZI ÚVAHY O SEBEVRAŽDĚ SPIRITUÁLNÍ BOLEST U POZŮSTALÝCH

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA NENÍ VŠECHNO JEN NA NÁS LIMITY FYZICKÉ LIMITY ČASOVÉ LIMITY OSOBNÍ ZODPOVĚDNOSTI

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA DILEMA KŘESŤANA-ZDRAVOTNÍKA „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu stvoření.“ (Mk 16,15) EVANGELIZACE PRIMÁRNÍ - nevyžádaná EVANGELIZACE SEKUNDÁRNÍ - vyžádaná

KLÍČ K POCHOPENÍ DUCHOVNÍCH POTŘEB PACIENTA DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST 