Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Zpracování dat o odpadech za rok 2013
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Celní správa České republiky
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Jednotný identitní prostor a Katalog autentizačních a autorizačních služeb a jejich role v Základních registrech Ostrava Tomáš Řemelka Novell.
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat?“
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečišťování
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Registrace podle EMAS III
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Krajský úřad Libereckého kraje
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Informace pro externí administrátory
Transkript prezentace:

Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO

Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí 2005 – zaveden centralizovaný systém ohlašování prostřednictvím Centrální ohlašovny MŽP (na základě § 4 nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování, ve znění nařízení vlády č. 304/2005 Sb.) 2008 – zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů - přechodné období do roku 2012 - veškerá agenda ohlašování údajů o znečišťování ŽP - jednotný termín pro zasílání formulářů: 31.3.

Základní informace Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Centrální ohlašovna je informační systém - komunikace mezi ohlašovateli a ověřovateli (dotčenými subjekty státní správy a subjekty pověřenými platnou legislativou) příjem formulářů – zpracování – archivace – zpřístupnění ověřovatelům – poskytování datových exportů (strukturované formuláře) zřizovatel: Ministerstvo životního prostředí provozovatel: CENIA, česká informační agentura životního prostředí

Mechanismus ohlašování přes Centrální ohlašovnu přístup (uživatelský účet) hlášení (zaslané formuláře) ohlašovatel potvrzení o přijetí datové zprávy oznámení o zpracování hlášení v CO + Osvědčení e-podatelna nebo spisovna CENIA ČIŽP CENIA Informační systém Centrální ohlašovny Krajský úřad VÚV T.G.M. Obec s rozšířenou působností Správce povodí

sjednotit zasílání formulářů na jedno místo Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Cíle sjednotit zasílání formulářů na jedno místo sjednotit termín podání všech hlášení formuláře ve strukturované podobě automatické zpracování formulářů systémem sdílení dat podle kompetence (více ověřovatelů) jednotný zdroj dat z jednotlivých agend jednodušší kontrola ohlášených údajů (přístup k datům) jednoduché zpracování dat v navazujících softwarových aplikacích – publikace na webu, statistiky, kontrola apod.

Současná podoba Centrální ohlašovny Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Současná podoba Centrální ohlašovny 27 formulářů zasílaných do CO (agenda ovzduší, IRZ, odpady ad.) ohlašovatelé do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) – povinné uživatelský účet = přístup do informačního systému CO (ohlašovatelé a ověřovatelé) požívání účtu není povinné - možnost anonymního podání formuláře bez registrace a zároveň sledování zpracování podání povinnost registrace ohlašovatele v CO v případě hlášení do IRZ

Příjem a distribuce hlášení Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Příjem a distribuce hlášení Forma: a) elektronická (XML, TXT, DOC, XLS, HTML, HTM, PDF, JPG, RTF) b) listinná (převedení na PDF skenováním a uložení do systému) zpracované hlášení vloženo do elektronického účtu ohlašovatele a ověřovatele systémem vygenerováno Osvědčení o registraci hlášení (nahrazuje písemné potvrzení) ohlašovatel upozorněn systémem e-podatelny, že hlášení bylo zaevidováno, a IS CO, že bylo zpracováno (v příloze připojeno Osvědčení)

Příjem a distribuce hlášení – zamítnutí hlášení Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Příjem a distribuce hlášení – zamítnutí hlášení Důvody: Nepřijímané formáty (RAR, DBF apod.) XML hlášení je komprimováno v ZIP XML hlášení není validní (je poškozené apod.) – vyhodnocuje automaticky systém Nepřijímaný typ formuláře do CO – postupuje se kompetentnímu ověřovateli nebo se vrací ohlašovateli Nebyla dodržena pravidla ohlašování prostřednictvím CO (chybná adresa pro podání hlášení apod.) - vždy kontaktován ohlašovatel

Osvědčení o registraci hlášení Informační systém Centrální ohlašovna MŽP zaslaný dokument výběr formuláře Osvědčení o registraci hlášení přidělený ověřovatel

Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Elektronický účet elektronický účet = přístup do systému Centrální ohlašovny přístup ke všem podaným formulářům přístup ke všem Osvědčením o registraci hlášení stahování dokumentů (osvědčení, hlášení, apod.) sledování zpracování formuláře (datum doručení, přijetí na CO, zpracování v CO) zřízen každému zaregistrovanému subjektu vstup prostřednictvím webových stránek CO http://www.centralniohlasovna.cz/

Elektronický účet

Problémy se zaváděním Centrální ohlašovny Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Problémy se zaváděním Centrální ohlašovny spolupráce s ověřovateli – odmítání změn šířka agendy životního prostředí – různé nároky a potřeby v různých agendách elektronické ohlašování (přístup k internetu, počítačová gramotnost a vybavení) otázka autorizace (potvrzení elektronického podání) důsledné testování systému a programů určených k ohlašování potřeba softwarové aplikace pro prohlížení a editaci hlášení vysoké zatížení obsluhy Centrální ohlašovny během ohlašovacího období (informační podpora ohlašovatelům a ověřovatelům, ruční zpracování hlášení, technické problémy systému)

Statistiky využití Centrální ohlašovny Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Statistiky využití Centrální ohlašovny celkem aktivních uživatelů 4509 2378 ohlašovatelů 1362 1155 ověřovatelů 260 229 počet formulářů zpracovaných v období 1.1. 2008 - 31.3.2008 formulář IRZ 1246 automaticky zpracováno cca 3200 celkem zpracováno 6758

Další vývoj centralizace ohlašovacích povinností Informační systém Centrální ohlašovna MŽP Další vývoj centralizace ohlašovacích povinností Zákon č. 25/2008 Sb. zavádí Integrovaný systém plnění ohlašovací povinnosti (ISPOP) nárůst počtu uživatelů (přechodná ustanovení): první ohlašovací povinnost pro všechny ohlašovatele v oblasti životního prostředí kompletně zasílaná přes ISPOP – 2012 (za rok 2011) nahrazení listinné podoby elektronickou - automatizace zpracovávání hlášení stanovení datových standardů pro elektronickou podobu (např. XML) doladění uživatelské příjemnosti vypracování systému oprav a verifikace hlášení ověřovateli podle požadavků a potřeb ověřovatelů

Kontakty a zdroje informací www.centralniohlasovna.cz (zdroj informací a přístup k účtům) www.cenia.cz (oddělení IRZ/CO): Lenka Jandová lenka.jandova@cenia.cz Miluše Větroňová miluse.vetronova@cenia.cz Lenka Šubíková lenka.šubikova@cenia.cz Pavla Loučková pavla.louckova@cenia.cz

Děkuji za pozornost