Polohová ( potenciální ) energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Pohybová (kinetická) energie
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mechanická práce a energie
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Mechanika tuhého tělesa
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
5. Práce, energie, výkon.
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Fyzika Účinky síly.
Rovnovážná poloha tělesa
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Grantový projekt multimediální výuky
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Zákon vzájemného působení dvou těles
Co jsou ekvipotenciální plochy
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Energie LC.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
VY_32_INOVACE_F8-005 FYZIKA .ROČNÍK POLOHOVÁ ENERGIE Název školy
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Polohová energie - úlohy
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Třída 3.A 10. hodina.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie.
Transkript prezentace:

Polohová ( potenciální ) energie (Učebnice strana 34 – 37) Míček zvedneme do výšky h nad desku stolu. Zvednutím míčku o hmotnosti m do výšky h nad desku stolu jsme vykonali práci W = mgh. Po uvolnění míček padá dolů. Zvednutím míčku do výšky h získal míček energii, může konat práci. Tato energie je daná změnou polohy v gravitačním poli Země, nazývá se polohová (potencionální) energie tělesa v gravitačním poli Země, značí se EP. Velikost této energie odpovídá vykonané práci, to je EP = W = mgh. h Polohová (potencionální) energie tělesa souvisí s jeho polohou, např. v gravitačním poli Země. Těleso o hmotnosti m zdvižené do výšky h nad povrchem Země má polohovou energii EP = mgh.

Příklad: Dominik vyjel výtahem z prvního do druhého poschodí. Vzdálenost mezi poschodími je 3 m a Dominik má hmotnost 50 kg. Jakou má Dominik polohovou energii? Řešení: Aby Dominika vyvezl výtah z 1. do 2. poschodí, musí motor výtahu vykonat práci W = m · g · h, velikost této práce odpovídá polohové energii, kterou získá Dominik. m = 50 kg h = 3 m EP = ? J 2 EP = W = m · g · h EP = 50 · 10 · 3 EP = 1 500 J 1 3 m Dominik získal polohovou energii 1 500 J.

Dominikův kamarád Honza stojí v přízemí, vzhledem k němu je první poschodí 4 m nad zemí, takže vzhledem k němu má Dominik polohovou energii EPH m = 50 kg h1 = (3 + 4) m = 7 m EPH = ? J EPH = W = m · g · h EPH = 50 · 10 · 7 EPH = 3 500 J Dominik získal vzhledem k Honzovi polohovou energii 3 500 J. Dominikův kamarád Pavel stojí pod kopečkem, vzhledem k němu je přízemí ve výšce 3 m, takže vzhledem k němu má Dominik polohovou energii EPP 2 m = 50 kg h2 = (3 + 4 + 3) m = 10 m EPP = ? J 1 3 m Dominik EPH = W = m · g · h EPH = 50 · 10 · 10 EPH = 5 000 J 4 m Honza Dominik získal vzhledem k Pavlovi polohovou energii 5 000 J. 3 m Pavel

Z uvedeného příkladu plyne, že vždy musíme uvést, kdy považujeme polohovou energii Ep za nulovou. Polohová energie tělesa, které je na povrchu Země (h = 0), je nulová (EP = 0). Aby těleso získalo polohovou energii, musíme vykonat určitou práci a změnit polohu tělesa (zvednutím do výšky, vychýlením z rovnovážné polohy). Těleso při návratu do původní polohy může vykonat stejně velkou práci. Podle vztahu EP = mgh závisí polohová energie tělesa v daném místě na Zemi jen na jeho hmotnosti a jeho výšce h nad povrchem Země (g se v daném místě Země nemění). Zdvižení tělesa je většinou pohyb nerovnoměrný (uvedení z klidu do pohybu a v dané výšce opět do klidu). Polohová energie nezávisí na způsobu zvedání tělesa. Práce vykonaná při zvedání tělesa do určité výšky je stejná při rovnoměrném i nerovnoměrném pohybu tělesa a nezávisí na tvaru trajektorie.

Příklad: Skokan do vody o hmotnosti 70 kg stojí na skokanské věži ve výšce 10 m nad hladinou vody. a) Jaký podá výkon, když na věž vystoupí za 20 s? b) Jakou polohovou energii má skokan? m = 70 kg s = 10 m t = 20 s P = ? W Ep = ? J Velikost polohové energie odpovídá vykonané práci. W = F · s Ep = W = m · g · s F = Fg = m · g Ep = 70 · 10 · 10 W = m · g · s Skokan podá výkon 350 W a získá polohovou energii 7 000 J.

Na pružinu zavěsíme těleso. Pružinu natáhneme, tím vykonáme práci. Po uvolnění pružiny se těleso vrací do původní polohy (nulové hladiny). Protažením pružiny získalo energii – polohovou (potenciální) energii pružnosti. EP = 0 y y Polohová energie pružnosti uvádí těleso na pružině do pohybu, koná práci, pružinu stlačuje. Stlačením pružiny koná těleso práci, to znamená, že i stlačená pružina má polohovou energii pružnosti a může konat práci. Protažením pružiny tuhosti k (charakteristika pružiny) o délku y získá pružina polohovou (potencionální) energii pružnosti EP

Práci může konat také stlačený vzduch např Práci může konat také stlačený vzduch např. v pouťovém balonku, svinutý ocelový pásek - péro nebo deformace gumového míčku. I tato tělesa mohou mít potencionální energii pružnosti. Polohovou (potencionální) energii pružnosti má stlačená nebo protažená pružina, stlačený plyn nebo pružně zdeformované těleso (např. stočené ocelové péro nebo napjaté gumové lanko). V původním tvaru mají tato tělesa nulovou polohovou energii. Stlačením, protažením nebo jiným způsobem deformace musíme vykonat určitou práci. Tělesa tímto získají polohovou energii pružnosti, která se projeví tím, že při návratu do původního tvaru, mohou konat práci. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 38.