Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polohová energie NÁZEV ŠKOLY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polohová energie NÁZEV ŠKOLY"— Transkript prezentace:

1 Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV MATERIÁLU Polohová energie ČÍSLO SADY 1 ČÍSLO MATERIÁLU VY_32_INOVACE_01 AUTOR MATERIÁLU Mgr. Jan Hrubec Polohová energie

2 Zvedneme-li závaží do výšky h, vykonáme práci:
W = F . h W = m . g . h Má závaží zdvižené do výšky h nějakou energii?

3 F h

4

5 Zdvižené závaží klesá a přitom zvedá závaží s menší hmotností, má určitou polohovou energii, která se může spotřebovat na vykonání práce. Polohová energie Ep Základní jednotka joule J Ep = W Ep = m . g . h Na čem závisí polohová energie tělesa v gravitačním poli Země?

6 Co nastane po uvolnění pružiny ?

7 a) Květináč na parapetu okna v prvním a třetím poschodí.
Protažená nebo stlačená pružina má polohou energii pružnosti. K protažení nebo stlačení pružiny musíme vykonat určitou práci. Stejně velkou práci vykoná pružina po uvolnění. Vyjmenuj tělesa, která mají polohovou energii pružnosti. Porovnej polohové energie těles v uvedených příkladech a zdůvodni svou odpověď a) Květináč na parapetu okna v prvním a třetím poschodí. b) Bedna, kterou právě na vrchol kopce dopravil vrtulník a stejná bedna vyvezená na místo autem.

8 c) Hliníková a ocelová lžíce o stejném objemu
položená na stole v kuchyni.

9 Zdroje a literatura : Fyzika pro 8 ročník ZŠ, PROMETHEUS 2001, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk.


Stáhnout ppt "Polohová energie NÁZEV ŠKOLY"

Podobné prezentace


Reklamy Google