Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA"— Transkript prezentace:

1 POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA
Téma: POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

2 1.6 Polohová energie tělesa

3

4

5

6 Pojďme něco psát…

7 Energii může mít i těleso, které je v klidu.

8 Zdvižené závaží na provázku zvedá lehčí váleček na druhém konci (klesá) – koná práci – mělo energii danou jeho polohou v gravitačním poli Země. Na čem závisí? Čím větší práci vykonáme při zdvihání tělesa v gravitačním poli, tím větší má polohovou energii. (hmotnost, výška)

9

10 Těleso nad podložkou má energii, která závisí na jeho poloze
Těleso nad podložkou má energii, která závisí na jeho poloze. Proto ji nazýváme polohová (potenciální) energie. Při počítání polohové energie je vždy potřeba uvést, v jaké výšce budeme považovat polohovou energii za nulovou.

11 Stejně velkou práci vykoná pružina po uvolnění a její prodloužení zanikne. Uvolněná pružina má nulovou polohovou energii pružnosti. Také stlačený plyn nebo pružně zdeformované těleso, např. stočené ocelové péro nebo napjaté gumové lanko, mají polohovou energii pružnosti, která se projeví tím, že při návratu může konat práci.

12 Práce vykonaná při zdvižení tělesa do určité výšky je stejná, při rovnoměrném i nerovnoměrném pohybu tělesa a nezávisí na tvaru trajektorie. Protažená, nebo stlačená pružina má polohovou energii pružnosti. K protažení nebo stlačení pružiny musíme vykonat určitou práci.

13

14 Tu máš něco z netu… !!!!!!!

15 Pozor beruny útočí. 

16 LUŠTIDLO…

17 1) Jedna ze čtyř základních částí kultury hip hopu (další jsou rap, DJing a graffiti).
2) Tkáň tvořená buňkami, které na sebe těsně naléhají s minimem mezibuněčné hmoty. Kryje vnější nebo vnitřní povrchy organizmu. 3) Ruský mystik, který měl velký vliv na poslední ruské vládce z dynastie Romanovců. 4) Připravit na oleji jinak. 5) Nedůležitý, bezvýznamný člověk. 6) Přizpůsobení se novému prostředí.

18 1) Breakdance 2) Epitel 3) Rasputin 4) Usmažit 5) Nýmand 6) Aklimatizace

19 Kárání na konec…

20 Polohová energie souvisí s polohou.
Vždy závisí na hmotnosti, výšce a gravitačním zrychlení. Aby získalo polohovou energii, vždy musíme vykonat nějakou práci. Existuje i polohová energie pružnosti. Také stlačený plyn má polohovou energii pružnosti.

21

22


Stáhnout ppt "POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA"

Podobné prezentace


Reklamy Google