Sublimace - desublimace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
Var, sublimace a desublimace
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Pevné látky a kapaliny.
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
19. Struktura a vlastnosti kapalin
Kapaliny.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Vypařování a kapalnění
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Autor: Mgr. Lenka Němcová
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Změny skupenství látek
Transkript prezentace:

Sublimace - desublimace Proč uschne mokré prádlo i na mrazu? Kde se bere mlha na diskotékách? Proč na některých planetách nebo na Měsíci neexistuje voda v kapalném stavu i když tam je třeba led? Co je tzv. suchý led a jaké má využití? Jak funguje potisk textilií a plachtovin? ( http://obchod.geodis.cz/mutoh/sublimacni-tiskarny ) Jak se čistí některé chemické látky?

Skupenské teplo sublimace (desublimace) Ls = m . ls [Ls] = J 1. dodáváme teplo pevné látce => zvýší se Ek částic => až do teploty sublimace 2. látka neprojde kapalnou fází 3. při teplotě sublimace vzniká plyn o stejné teplotě jako má pevná látka a to do té doby až se celá pevná látka přemění na plyn ( teplota neroste ) 4. za nízkých tlaků a teplot Skupenské teplo sublimace (desublimace) Ls = m . ls [Ls] = J teplo potřebné k tomu, aby se pevná látka přeměnila na plyn o téže teplotě zvyšuje se potenciální energie částic, kinetická ne ls - měrné skupenské teplo sublimace ls (led) = 2,83 MJ / kg kapalina křivka sublimace - rovnovážný stav mezi pev.l. a plynem p A plyn t Př. I2, kafr, naftalen, pevný CO2

Vypařování - var Jak se dá chodit bosýma nohama po žhavém uhlí? Dá se strčit ruka do vařícího olova bez újmy na zdraví? Proč voda stříknutá na rozpálenou pánev nebo plotnu poskakuje ve tvaru kuliček? Co je Leidenfrostův jev? Můžu vypít vařící se vodu bez následků? Jak funguje „papiňák“? Proč mají horolezci problém s ohřevem jídla?

Skupenské teplo vypařování ……… Lv = m . lv [Lv] = J (joule) probíhá z volného povrchu kapaliny za normálních teplot var probíhá z celého objemu kapaliny při teplotě varu Skupenské teplo vypařování ……… Lv = m . lv [Lv] = J (joule) teplo potřebné k tomu, aby se kapalina přeměnila na plyn (páru) o téže teplotě měrné skupenské teplo vypařování je výrazně závislé na teplotě kapaliny lv (voda) = 2,51 MJ / kg ……. 0 oC lv (voda) = 2,26 MJ / kg ……. 100 oC Teplota varu – s rostoucím vnějším tlakem roste pk K pk – kritický tlak křivka vypařování kapalina tk - kritická teplota A pevná l. plyn tk Při dosažení pk , tk vzniká stejnorodá látka, mizí rozhraní (voda: 374 oC, 22 MPa, 315 kgm-3) Při překročení kritických hodnot už kapalina neexistuje, pouze pára

Leidenfrostův jev – (Johann Gottlob Leidenfrost – 1756) na styku kapaliny s vodorovnou stěnou, jejíž teplota značně převyšuje teplotu kapaliny, dochází k vypařování kapaliny kapalina vytváří drobné kuličky, které konají rychlý neuspořádaný pohyb, přičemž se odpařováním neustále zmenšují pod kuličkou vzniká tenká vrstva páry, která ji izoluje od pevného tělesa. Mezi kapalinou a pevnou látkou se tedy nemohou uplatnit adhezní síly a v důsledku působení sil povrchového napětí se vytvoří kulička JEARL WALKER