Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sytá pára. Var.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sytá pára. Var."— Transkript prezentace:

1 Sytá pára. Var

2 Vypařování kapaliny v uzavřené nádobě -
- objem kapaliny se přestane po určité době zmenšovat. - počet molekul opouštějících kapalinu = počtu molekul, které se za stejnou dobu vrací Objemy, teplota i tlak se nemění - rovnováha Pára se nazývá sytá. Její tlak - nezávisí na objemu - roste s teplotou (ne lineárně) (Neplatí pro ni stavová rovnice ideálního plynu.)

3 Křivka syté páry - - graf závislosti na T - množina rovnovážných stavů mezi kapalinou a párou Trojný bod A - počátek křivky - všechna 3 skupenství současně v rovnováze Kritický bod K - mizí rozdíl mezi kapalinou a párou, soustava je homogenní.

4 Hodnoty pro vodu A: K:

5 Var kapaliny = intenzivní vypařování z celého objemu kapaliny.
Pro danou látku za určité teploty varu . Její hodnota závisí na vnějším tlaku. Jde o vytváření bublin syté páry (v místech, kde jsou mikroskopické bubliny pohlceného vzduchu nebo cizí částice, v mikrodutinách stěny,…) Kapalina vře při takové teplotě, kdy se tlak sytých par = vnějšímu tlaku.

6 Souvislost teploty varu a vnějšího tlaku
Tlak sytých par je malý, bubliny nemohou vzniknout. Sytá pára dosáhne hodnoty vnějšího tlaku už při menší teplotě (var v horách) Sytá pára dosáhne vnějšího tlaku při vyšší teplotě.

7 Měrné skupenské teplo varu -
= měrnému skup. teplu vypařování při teplotě varu kapaliny (za odp. tlaku).


Stáhnout ppt "Sytá pára. Var."

Podobné prezentace


Reklamy Google