ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
STROJE ve službách SPOLEČNOSTI
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
Karbonylové sloučeniny
Neživá příroda - vzduch
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
PŘÍJEM INFORMACÍ 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Průmysl – lokalizační faktory Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
TROPICKÝ PÁS Pouště 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Transkript prezentace:

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ je součástí přírody obratlovec  osou těla je páteř složená z obratlů savec  mláďata po narození sají mateřské mléko 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ odlišení od ostatních savců způsob života, schopnost složitě myslet, řeč a uvědomělá práce základní podmínky života teplo, světlo, vzduch, voda, potrava Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TEPLO na Zemi jsou nejhustěji obydlena místa, kde nejsou teploty příliš nízké ani příliš vysoké 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SVĚTLO životní rytmus člověka přizpůsoben střídáni dne a noci v polárních oblastech polární den  slunce nezapadá polární noc  slunce nevychází 6 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VZDUCH člověk dýchá plícemi a je schopen přijímat kyslík ze vzduchu pod vodou i v horách  kyslíkové dýchací přístroje 8 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VODA lidské tělo obsahuje až 70% vody denně bychom měli vypít až 2,5 l vody vodu přijímáme v nápojích a v potravinách zdroje pitné vody lidé znečišťují průmyslem a zemědělstvím 9 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Státy s nejmenšími zásobami obnovitelné sladké vody 11 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

POTRAVA = zdroj živin, vody, vitamínů, vlákniny výživu obyvatel zabezpečuje zemědělství zdravá a vyvážená strava bílkoviny = maso, mléko, vejce, luštěniny  růst cukry = ovoce, zelenina  energie tuky = maso, mléko, vejce, semena, plody  energie vláknina = luštěniny, ovoce, zelenina  trávicí soustava vitamíny = A – pokožka, B – tvorba červených krvinek minerální látky = vápník  kosti, železo  krev, fluor  zuby Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výživová pyramida 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ethnic_Groups_in_the_World.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor: Undress 006 obr.č.2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_evolution_scheme.svg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor: M. Garde obr.č.3- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:National_Geographic_Explorer_in_fast_ice,_Antarctica.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora 2.0 Generic, autor: Jason Auch obr.č.4- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Desert_-_Inner_Mongolia_edit.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Midnattssola_p%C3%A5_Furuflaten.JPG?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor: PaanAne Isabel Paulsen obr.č.6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nightfall_europe-and-afrika_20050507-184500.jpg Volně šiřitelné obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scuba_diving_elba.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisklettern_kl_engstligenfall.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stilles_Mineralwasser.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.10- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:African_waterfall.jpg?uselang=cs Volně šiřitelné obr.č.11- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WorldWaterAvailability.png obr.č.12- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PiramideAlimentariaSENC2004.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported autor: Sociedad Española de Nutrición Comunitaria Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro 5. ročník. ŽIVOT NA ZEMI. Všeň: Nakladatelství ALTER, 2006. ISBN 80-85775-61-1. s. 38 – 40. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.