Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 „MECHOROSTY“ MECHOROSTY nejstarší plně suchozemské rostliny
nemají vodivá a podpůrná pletiva, proto jsou nízké a křehké často v polštářích – lépe zadržují vodu jejich tělu říkáme stélka dělíme je na játrovky a mechy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 oddělení: JÁTROVKY Oddělení: JÁTROVKY
patří mezi nejprimitivnější vyšší rostliny jejich stélka má lupenitý tvar k rozmnožování slouží pohárky ve tvaru deštníčků, ze kterých vypadávají výtrusy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 POROSTNICE MNOHOTVÁRNÁ
vyskytuje se téměř všude, na vlhkých místech typické deštníčky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 oddělení: MECHY Oddělení: MECHY mají tělo rozlišené na
orgán sloužící k rozmnožování štět s tobolkou vegetativní orgány lístky lodyžku kořínek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 ŽIVOTNÍ CYKLUS MECHŮ 1) mechová rostlinka 2) výtrusy vypadávající z tobolky 3) výtrus 4) klíčící mechová rostlinka 5) mladá mechová rostlinka 6) oplození (samčí pelatky a samičí zárodečníky) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 VÝZNAM MECHŮ rašelina – odumřelé zbytky rašeliníku (mech stále dorůstá) zadržování vody v půdě lesů útočiště pro drobné organismy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 BĚLOMECH SIVÝ nejběžnější mech suchých jehličnatých lesů
typické kulovité polštářky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 RAŠELINÍK OBECNÝ jehličnaté, vlhké lesy tvorba rašeliny
citlivý na znečištění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 MĚŘÍK BODLAVÝ stélka s kruhovitými lístky běžný na vlhkých místech
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 PLONÍK ZTENČENÝ jeden z našich nejvyšších mechů
tvoří velké tmavozelené polštáře v lesích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 ROKYT CYPŘIŠOVITÝ rozvětvená stélka nejběžnější lesní mech
tvoří povlaky na zemi i povrchu kůry stromů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 ROHOZUB NACHOVÝ u lidských sídel a na skalách
není citlivý ke znečištění – najdeme ho skoro všude Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ZPEŘENKA TAMARYŠKOVÁ nápadně větvená stélka
listnaté lesy nižších poloh Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 ZDROJE Obrazový materiál snímky 1-7, 9-14 (fotografie mechů, kresby): z archivu autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 8 (bělomech sivý): je dostupný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na ČABRADOVÁ Věra a kol. Přírodopis vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství , ISBN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google