Metodický a supervizní seminář k praxi III. 6. září 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích  Termín praxe  Postup při výběru instituce  Průběh praxe a.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Vzdělávací program N/01 Sociální práce pro absolventy všech typů středních škol s maturitou 3leté denní a 3a1/2leté dálkové studium ukončené absolutoriem3leté.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Metodický a supervizní seminář k praxi I.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích na ÚISK v roce 2013  Důležité termíny  Postup při výběru vhodné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Praxe ve Věznici Karviná
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 2. září 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Metodický a supervizní seminář k praxi IV. 15. února 2011.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Praxe KS VOŠ JABOK + ETF UK
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Terénní programy.
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Metodický a supervizní seminář k praxi I.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Dobrovolnické programy
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Transkript prezentace:

Metodický a supervizní seminář k praxi III. 6. září 2011

Program Systém praxí a metodických seminářů 2. ročníku  Termíny seminářů, rozdělení do skupin Praxe  Výběr praxe (cílové skupiny, praxe ve státní správě, pastorační praxe)  Průběh praxe (kontakt s pracovištěm, individuální plán praxe, docházka, hodnocení) Metodické semináře  Individuální plán praxe  Zpráva z praxe Podmínky získání zápočtu

Termíny metodických seminářů společný seminář – M. Martinek „Pastorační praxe“ 4.10., , 1.11., , , semináře ve skupinách (vždy PŘED a PO praxi) společný seminář – začátek druhého semestru

ROZDĚLENÍ DO SKUPIN 4 SEMINÁRNÍ SKUPINY  Marie Vorlová  Ivana Čihánková  Radomír Kuchař  Hana Čížková ROZDĚLENÍ DO SKUPIN NA KONCI ZÁŘÍ (po dokončení zápisu na ETF UK)

VÝBĚR PRAXE SOCIÁLNÍ SLUŽBY (Zákon 108/2006 Sb. O sociálních službách)  5 CÍLOVÝCH SKUPIN Jedna praxe musí být ve: STÁTNÍ SPRÁVĚ Jedna z praxí musí být: PASTORAČNÍ PRAXE

5 CÍLOVÝCH SKUPIN 1. Rodiny s vícečetnými problémy; děti ohrožené dlouhodobě nepříznivou sociální situací v rodině, zanedbávané, týrané, zneužívané 2. Děti a mládež s výchovnými problémy; dětští a mladiství delikventi 3. Osoby ohrožené sociálním vyloučením (pachatelé trestné činnosti, osoby bez přístřeší, propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody, ústavních nebo léčebných zařízení) 4. Lidé s tělesným, smyslovým, mentálním, zdravotním handicapem 5. Senioři

STÁTNÍ SPRÁVA Úřady městských částí  sociální a zdravotní odbory PŘÍKLADY ČINNOSTÍ:  sociálně právní ochrana dětí  sociální prevence  hmotná nouze + sociální péče  národnostní menšiny  komunitní plánování

PASTORAČNÍ PRAXE  Sociální služby v zařízeních, která jsou zřizována církví (Charita, Diakonie,...)  Farnosti – komunitní centra v lokalitě  Práce s mládeží v rámci církve (diecézní centra mládeže, salesiánská střediska)  Duchovní péče v nemocnicích, ve věznicích více Michael Martinek

ÚSPĚŠNÁ PRAXE (step by step) 1. VÝBĚR Z BALÍKU 19. září (19.00) září (24.00) 2. INDIVIDUÁLNÍ PLÁN PRAXE 3. OSLOVIT VYBRANÉ ZAŘÍZENÍ (po uzavření balíku) 4. METODICKÝ SEMINÁŘ PŘED PRAXÍ (předložit individuální plán praxe) 5. PRAXE 1. den – Individuální plán praxe ; domluvit průběh praxe 5. den – Hodnocení praxe – razítko + podpis 6. METODICKÝ SEMINÁŘ PO PRAXI 7. ZPRÁVA Z PRAXE vložit do odevzdávárny  po schválení vytisknout a vložit spolu s hodnocením praxe do portfolia

INDIVIDUÁLNÍ PLÁN PRAXE  Individuální plán praxe  Studující: (jméno)  Ročník: (ročník)  Forma praxe:(bloková informativní, specializační, …)  Pracoviště, organizace: (název, adresa)  Místo výkonu praxe:(upřesnit např. oddělení nebo úsek, třídu,…)  Vedoucí praxe:(jméno pracovníka na pracovišti)   Cíle praxe, kterých chce studující dosáhnout - studující:  vychází  ze svých poznaných silných a slabých stránek  z klíčových otázek:  Co se chci dozvědět?  Co se chci naučit?  vnímá cíle jako součást svého dlouhodobějšího studijního plánu a sleduje rovinu  informační (o jaké pracoviště jde, jak funguje, …)  profesního zrání (ověření teor. poznatků v praxi, dovednosti sociálního prac., …)  osobního zrání (překonávání obav a předsudků, zvládání emocí…)  formuluje své vlastní konkrétní cíle podle zásady SMART  S - pecific(specifický - přesně definovaný)  M- easurable(„měřitelný“ – splnitelný – obsahuje kritéria)  A- ligned(přeneseně „přiměřený“ – musí být potřebný, ne cíl pro cíl)  R- ealistic(„realistický“ - splnitelný reálný cíl)  T- imed(dosažitelný v reálném čase)  Plánované aktivity během praxe - studující:  naplánuje konkrétní aktivity (co, kdy a kde bude dělat) na základě Webových stránek pracoviště nebo pracovištěm formulované Náplně praxe  dbá na provázanost plánovaných aktivit a formulovaných cílů praxe.   Datum:______________ Datum:_________________ Datum:_____________  _____________________ _______________________ ___________________  Podpis studující(ho) Podpis zástupce školy Podpis zástupce pracoviště  Informace psané kurzívou v závorce je třeba smazat i se závorkou a nahradit příslušným údajem.  Informace psané kurzívou slouží jako směrnice pro vypracování práce. Je nutno je vymazat a v práci neuvádět.

PRŮBĚH PRAXE PŘED PRAXÍ: Po uzavření balíku zkontaktovat pracoviště Domluvit se na:  pracovní době  individuálním plánu praxe  specifických požadavcích pracoviště

PRŮBĚH PRAXE NA PRACOVIŠTI: Ideálně vše domluvit na začátku praxe.  Počet odpracovaných hodin + pracovní doba  Individuální plán praxe  Hodnocení HODNOCENÍ SE POVINNĚ ODEVZDÁVÁ Minimálně s potvrzením odpracovaných hodin

PRŮBĚH PRA XE: co dělat když... ONEMOCNÍM  Pokud jsou odpracované alespoň 3 dny, je možné zbylé hodiny odpracovat v náhradním termínu  Pokud jsou odpracované méně než 3 dny, je třeba opakovat praxi celou  Ihned kontaktovat koordinátora na pracovišti i ve škole ????????????????????????????????????????? KOMUNIKOVAT

ZPRÁVA Z PRAXE  Informace o organizaci – pozor na její správné zařazení  Formulovat, zda byly splněny cíle praxe (porovnat s individuálním plánem praxe)  Sebereflexe  Brát si ponaučení z komentářů vyučujících ZPRÁVU ODEVZDAT DO 14 DNŮ

PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ ZÁPOČTU  Docházka na metodické semináře  Schválené zprávy z praxí + vytištěné v portfoliu  Hodnocení z praxe potvrzení odpracovaných hodin

Děkujeme za pozornost