Evropská obchodní akademie1 Projektové cíle. Evropská obchodní akademie2 Projektové cíle   cílem projektového řízení je zajistit, aby požadované změny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Zlepšování jakosti.
Projektový management
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Evropský sociální fond
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Proces řízení projektu
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
3. Životní cyklus a procesy projektu
6. Koncepce řízení projektů
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Předmět: Řízení podniku 1
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Techniky projektového řízení
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
© Ing. V. Šebek, CSc. Plánování a řízení projektů IS 1 7. Zadávání (definice) projektu  Zadávání (vznik) projektu  Zadání projektu  Formalizované zadání.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Projektový management procesy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU Ostrava.
Rozhodovací procesy.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Strategie projektu Základní parametry: Záměr projektu Cíl projektu
Projektový cyklus, analýza SWOT
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Plánování a controlling 1
Metodika řízení projektů
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ekonomika malých a středních podniků
Systém managementu jakosti
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Evropská obchodní akademie1 Projektové cíle

Evropská obchodní akademie2 Projektové cíle   cílem projektového řízení je zajistit, aby požadované změny byly realizovány správně a přinesly předpokládaný efekt. Cílem je, jinak řečeno, úspěšný projekt.   úspěšné řízení projektu znamená dosáhnout plánované parametry provedení v daném termínu / lépe dříve/ a v rámci rozpočtových nákladů / resp. s úsporou/   klíčové je, že je potřeba dosáhnout současně tří nezávislých parametrů cíle

Evropská obchodní akademie3 Projektové cíle  Vyhněte se projektům - které neodpovídají vašemu strategickému plánování - dlouhodobé koncepci  které nejste schopni krýt zdroji  které jsou pro vás bezvýznamné, okrajové  kde nemáte šanci zvítězit ve výběrovém řízení  když je vaše skupina již nyní pracovně přetížena  I když váš návrh nezvítězí, musíte být schopni splnit všechny závazky a podmínky, k nimž jste se v návrhu zavázali – není to hra na náhodu

Evropská obchodní akademie4 Výběr konečného cíle  Výběr konečného cíle  Je důležité strávit určitý čas se zákazníkem / resp. cíleně ve vlastní organizaci/ pro provedení analýzy současného stavu, zjištění které dimenzi trojimperativu se přednostně věnovat a priorizovat ji. Zároveň musí být jasno, kdo má za organizaci rozhodující pravomoce / neboť co člověk to názor / a jeho požadavky je nutno se řídit.Při jednání se zákazníkem /vedením vlastní organizace/ se jednoznačně vyprofiluje požadavek organizace se zohledněním předsudků a preferencí.

Evropská obchodní akademie5 Výběr konečného cíle  Je nutno pochopit vybraný konečný cíl, který se bude prolínat celým písemným návrhem. Při jednání musí návrhový manager sehrát důležitou roli v dialogu se zákazníkem – roli konstruktivního průvodce návrhem. Výsledkem musí být schválený jednoznačně definovaný měřitelný konečný cíl zahrnující podmínky trojimperativu.

Evropská obchodní akademie6 Příprava definice dílčích cílů a rozsahu  Projektový tým popisuje co má být uděláno – cesta k naplnění konečného cíle při respektování výchozího stavu. Musí obsahovat specifikace, které budou použity.

Evropská obchodní akademie7 Příprava definice dílčích cílů a rozsahu  Konkrétně jde o definování klíčových aktivit a dílčích činností nutných pro postupné naplnění konečného cíle / musí obsahovat měřitelná, dosažitelná a ověřitelná akceptační/přejímací/ kriteria, aby nedošlo k pochybnostem o splnění dílčího cíle. Důležité je i stanovení priorit trojimperativu

Evropská obchodní akademie8 Plánování projektu  Na základě strategického plánu máme stanoveny priority, projektové záměry a cíle, které by měly být v určeném časovém horizontu platnosti strategie realizovány. Musíme přistoupit k samotnému posouzení projektového záměrů z hlediska realizovatelnosti a přístupu k přípravné části zpracování resp. zadání projektu.K tomu nám slouží jednotlivé studie.

Evropská obchodní akademie9 A) Studie příležitosti  Rozbor příležitostí k realizaci projektu, rámcové vymezení projektu a jeho cílů spolu s určením předpokladů úspěšné realizace a hlavních rizik. Dále analýza současného stavu, vyhodnocení SWOT analýzy, návrh rámcového obsahu projektu, stanovení prvního odhadu nákladů a přínosů. Shromáždění a přezkoumání platných relevantních dokumentů

Evropská obchodní akademie10 B) Studie proveditelnosti  Rozbor možných cest k dosažení cíle ze současné situace, ohodnocení cest z hlediska potřebných celkových nákladů a celkového potřebného času s přihlédnutím k disponibilním zdrojům. Doporučení nejvýhodnější varianty cesty a upřesnění cílů.

Evropská obchodní akademie11 Studie proveditelnosti  Odpovídáme si na otázky :  čeho chceme dosáhnout  jaké konečné výsledky předpokládáme  jak výsledků dosáhneme  z jakých předpokladů vycházíme  jaká jsou alternativní řešení  kolik jsou náklady  kdo to zaplatí  K tomu většinou zpracováváme logický rámec projektu - Logframe

Proces přípravy návrhu projektu Celý proces se skládá z následujících částí :   Pověření k zpracování návrhu   Výběr konečného cíle   Příprava definice dílčích cílů a rozsahu   Zpracování plánu respektujícího podmínky trojimperativu   Úpravy k odstranění nerovností a nedostatků   Schválení   Předložení   Následné práce, včetně prezentace, jednání o smlouvě

Pověření k zpracování návrhu   Začíná v okamžiku vypsání grandu, výběrového řízení resp. zadáním úkolu např. poradou vedení organizace   je v souladu se záměry organizace – strategický plán organizace na dané období.   manažer návrhu by měl být i manažerem projektu

Výběr konečného cíle   provedení analýzy současného stavu   pochopit vybraný konečný cíl, který se bude prolínat celým písemným návrhem   Výsledkem musí být schválený jednoznačně definovaný měřitelný konečný cíl zahrnující podmínky trojimperativu   manager – role konstruktivního průvodce návrhem.

Příprava definice dílčích cílů a rozsahu   definovaná cesta k naplnění konečného cíle při respektování výchozího stavu   definování klíčových aktivit a dílčích činností   musí obsahovat měřitelná, dosažitelná a ověřitelná akceptační/přejímací/ kriteria   stanovení priorit trojimperativu

Zpracování plánu   plán je vodítkem celého návrhu a následně i realizace projektu   upřesnění rozpočtových nákladů projektu, dodržení – upřesnění časového plánu projektu i stanovení splnitelného konečného cíle projektu   kontrolní seznam otázek

Úpravy k odstranění nerovností a nedostatků   Úpravy jsou požadovány již v průběhu zpracování návrhu, vycházejí z nově zjištěných skutečností ovlivňující realizaci konečného nebo i dílčího cíle. Úpravy by se měly realizovat po schválení celým projektovým týmem

Schválení   jak zahájení přípravy návrhu tak i ukončení vyžaduje schválení vedením organizace   plánujte schvalování návrhu v předstihu   kontrolní schvalovací formulář   Pověření ke zpracování návrhu projektu

Předložení   je nutno ve většině případů dodržet závazný termín pro předložení konečného návrhu projektu   je nutno dodržet i formální část návrhu

Následné práce, včetně prezentace, jednání o smlouvě   jedná se o prezentaci projektu   Typické problémy při zpracování návrhu :   snaha zpracovatele udělat všechno již v návrhu   přimět celý projektový tým ke spolupráci již v době zpracování návrhu projektu

Projektování   Vstupy   vymezení výsledků projektu   nároky na projektové řízení   Vyhodnoce ní   jde o příležitost   vyplatí se vynaložení času, peněž   jaká jsou rizika Výstupy specifikace konečných výsledků specifikace omezení, předpokladů - určení vedoucího J. Veber a kol.

Plánování projektu   Cesta plánování Vstupy zadání projektu smluvní vztah komentář k zadání projektů Plánovací proces definování činnosti a vazeb vymezení času určení nákladů Výstupy Specifikace věcné náplně harmonogramu rozpočtu J. Veber a kol

Realizace projektu   Postup realizace Systémová integrace koordinace komplementace řešení rozporů Dohled nad realizací vedení evidence monitoring řízení změny Podávání zpráv věcné plnění termíny rozpočet

Předání a vyhodnocení projektu   Ukončení projektu Vyhodnocení projektu testování zkušební provoz standard. postupy Předání projektu předávací protokol rutinní provoz garance projektu Vyhodnocení projektu managementu ekonomických výsledků

Tabulkový popis projektu (logický rámec projektu)   Logický rámec (LogFrame) je nástroj pro zpodrobnění návrhu projektu, který vám usnadní prezentaci a komunikaci náročných a nákladných projektů   Celý projekt je jasně a srozumitelně popsán na jediném listu papíru   popisuje model příčiny a důsledku, tj. způsob, jakým náš zásah podnítí vznik očekávaného dopadu v cílové oblasti

Evropská obchodní akademie26 přestávka