CePo – cesta k podnik ání seminář pro zástupce cílových skupin Garant: NARP Vyškov, 23.1.2003 - složení účastníků - průběh - výsledky a návrhy k využití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační materiál k projektu: Podnikání žen jako efektivní cesta k posílení rovných příležitostí na trhu práce. Projekt je financován z programu OPL.
Advertisements

„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vstup absolventů středních škol na trh práce
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Seminář VYŠKOV Program: Úvod Význam a cíle projektu Současná situace MSP, jeho podpora, program START Výměna vlastních zkušeností účastníků workshopu.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Obchodní společnosti.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Lenka Šůsová Marie Kubáňková Analýza možností podpory podnikání v Městské části Praha 13.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Evropský podnikatelský konzultační panel - EBTP EBTP je konzultačním nástrojem Evropské komise Umožňuje podnikatelským subjektům sdělit své názory Evropské.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Konference k regionálním projektům „Správci“ „Vstávat, jde se do práce“ Podnikatelský inkubátor Vsetín
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Czech Business Center Regensburg- Místo pro česko- německou spolupráci
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 SOZE Sdružení občanů zabývajících se emigranty Libor Studený
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
© Macura & partner, a.s. Veletrhy řešení 2015 Právní formy podnikání dané zákonem.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

CePo – cesta k podnik ání seminář pro zástupce cílových skupin Garant: NARP Vyškov, složení účastníků - průběh - výsledky a návrhy k využití

Cílové skupiny a jejich zastoupení  Zájemci o podnikání, začínající podnikatelé do 1 roku od zahájení  účast 12, muži 6, ženy 6  Živnostenská společenstva, HK  účast 4  Úřady práce, živnostenské úřady  účast 12  Poradci RPIC  účast 8  Zástupci obchodních společností  účast 7 Celkem přítomno 43, z toho mužů 24, žen 19

Program a průběh semináře - CÍL  Záměry a výstupy projektu CePo – Ing. Blažíčková, Ing. Janoš  Programy podpory pro začínající podnikatele – PhDr. Holubář  Získání podnětů od účastníků  diskuse  dotazník

Výsledky a návrhy k využití  Diskuse  téměř všichni účastníci se zapojili  všichni potvrdili prospěšnost a potřebu metodiky a nástrojů pro potencionální a začínající podnikatele  jednoznačné doporučení – absolvování spec. vzdělávacího programu (různé zkušenosti se stávajícími programy, délka, obsah a formy studia)  požadavek na zavedení bezplatné poradensko- informační služby pro potencionální podnikatele a zájemce o podnikání v rámci programu MPO ČR, MPSV ČR

Výsledky a návrhy k využití  zkušenosti s programem START  výborný program  někdy opožděné přísuny odsouhlasených prostředků  možnosti podporovaného poradenství  ÚP velmi výrazně podporují budoucí podnikatele, ale jejich možnosti jsou omezené, předpokládané výstupy projektu velmi potřebují  zahraniční zkušenosti jsou pro nás inspirací – např. Holandsko  různost názorů na náročnost kritérií pro získání živnostenského oprávnění  možnosti celoplošného uplatnění a využití projektu CePo

Výsledky a návrhy k využití  Dotazníkové šetření Začínající podnikatelé  Náročnost získání živn. oprávnění snadná55% náročná36%  Důvod rozhodnutí zahájit podnikání dlouhodobý plán81% nedostatek jiných příležitostí19%

Výsledky a návrhy k využití  Pořadí nejdůležitějších znalostí a dovedností pro zač. podnikatele podle účastníků 1. odborné znalosti v oboru 2. právní podmínky podnikání 3. komunikativní dovednosti 4. daňové a účetní znalosti 5. znalosti podpůrných programů 6. znalost práce s PC

Výsledky a návrhy k využití  Doporučení státních orgánům a subjektům ovlivňujících rozvoj podnikání  právní podmínky podnikání – vymahatelnost práva  podnikatelské prostředí  podpora drobného podnikání  administrativní, daňové a účetní podmínky

Výsledky a návrhy k využití Zástupci ÚP, ŽÚ, HK, RPIC a ostatní  Vlastní poradenská práce pro potenciální podnikatele ANO84% NE14%  Hodnocení současného stavu pomoci zač. podnikatelům dobrý10% uspokojivý56% neuspokojivý28% špatný 6%

Výsledky a návrhy k využití  Nutné zlepšení pro zač. podnikatele zpřístupnění kapitálu29% zdarma,nebo levně přístupné poradenské služby56% metodické manuály a návody přístupné na ÚP, ŽÚ, RPIC, OHK25%  Vylepšení současného stavu systémové změny v legislativě57% změna chování a přístupu úředníků25% převedení části kompetencí na podnikatelskou samosprávu17%

Výsledky a návrhy k využití  Jak ovlivní náš vstup do EU podnikání  Kladně  zrušení cel, barier obchodu  využití evropských fondů  rovné podmínky  zlepšení právního stavu  Záporné  omezení, kvóty  konkurence  kapitálová nepřiměřenost  administrativní náročnost

Výsledky a návrhy k využití  Tyto názory a zkušenosti budeme moci využít v konfrontaci s dalšími a to zahraničními zkušenostmi v následných výstupech  Prvním pokusem tyto informace využít je návrh konstrukce dotazníku pro mezinárodní využití a srovnání podmínek