Středověký zločin a trest

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
JAN AMOS KOMENSKÝ.
Jan Vokál Michal Štrympl Fyzikální seminář Všichni známe Chucka Norrise (přesto zkoušeli jste se někdy zamyslet nad věcmi, které o něm slýcháte?)
Úvahy v ranní mlze….
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Základní principy a vybrané instituty středověkého trestního práva
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Když se podíváte na toto, vypadá to jako mužská tvář. Můžete jasně vidět oči, nos, a ústa s plnovousem.
Německý ovčák LORD.
Leopold II..
III/2 XV A
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Evropa po třicetileté válce
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
„Ve svazku s ďáblem“ Čarodějnické blouznění v 16. a 17. století.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 03. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
JEDNODUCHÉ STROJE.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Problém padající kočky Václav Kurfürst
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_01_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
KOSTRA HORNÍ KONČETINY
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Vznik Svaté říše římské
Technické prostředky sebeobrany téma: Zákeřné palné zbraně
Některé z mučících nástrojů a trestů
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotaceBeztřískové.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Lidské tělo - kostra.
PSÍ PLEMENA Bernardýn, milý obr.
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) s. 38 s. 38.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Název projektu: Moderní škola
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
JEDNOROŽEC Aneta Mešková.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Středověký zločin a trest Díl 1.: Výslech

Postup mučení Podle závažnosti obžaloby byl stanoven 1.stupeň mučení. Mučení se stupňovitě zvyšovalo do doby kdy se dotyčný přiznal. Když se přiznal byl potrestán. když se nepřiznal byl většinou umučen k smrti, nebo měl vážné zdravotní problémy. Z toho vyplývá, že se většina lidí přiznala.

Život Život zločinců ve středověku nebyl rozhodně žádný med. Dopadení se ve valné většině rovnalo z dnešního pohledu neuvěřitelnému fyzickému utrpení a rychlá smrt bývala mnohdy vnímána jako milosrdný rozsudek.

Ač se na první pohled může zdát, že středověké trestní právo sestavovali samí zvrhlí sadisté, při bližším seznámení je vidět, že si zákonodárci uvědomovali ošemetnost útrpných výslechů, které se v českých zemích provozovaly již od 14. století.

V 16. století se však objevují názory na jejich bezcennost, jelikož na jedné straně u slabších jedinců vyvolaly ochotu přiznat se i k tomu, co neprovedli, u otrlých povah se vyslýchající stejně ničeho nedozví, protože ani mučení je nedokáže zlomit. Zařazení většiny zločinů odpovídá dnešnímu pohledu na trestní právo a ve 2. polovině 17. století byl dokonce v českých na čas zrušen trest smrti. Idylka však netrvala dlouho, k jeho kvapnému obnovení došlo po několika pokusech o zabití panovníka.

Augšpurský edikt Listina, kterou v roce 1500 vydal Císař Svaté říše římské a která zakazovala tehdejším cikánům pobyt v německých zemích. Během následujících let byl zákon neustále zostřován a ve finále bylo dokonce povoleno cikánské kočovníky beztrestně zabíjet. V českých zemích nebyla opatření proti cikánům nikdy tak drastická, přesto v roce 1549 vydal Ferdinand II. zákon o vyhnání cikánů ze země a všem svým poddaným nakazoval, aby je nikde netrpěli déle než jednu noc.

Protože se však perzekuce často zvrhla v nepokryté násilí, muselo být vydáno nařízení, které doslova zakazovalo vraždění mužů a topení žen a dětí.

Drtiče kloubů Při méně závažných provinění nebo při výsleších se obviněným nasazovaly různé pomůcky, které jim měly působit bolest. Za nejmírnější formu přitom bylo považováno šněrování, při kterém kat bolestivě utahoval provazová pouta na rukou. Dalším stupněm pak bylo nasazení palečnice (tedy dvou desek s kovovými hrboly, do nichž se vkládaly palce trestance a posléze se kličkou stahovaly k sobě, čímž docházelo k drcení.

Velmi podobně fungovaly právě i drtiče kloubů, které sestávaly z jednoho rovného a jednoho prohnutého silného kusu železa. Tyto dvě desky měly na vnitřní straně ostré výstupky, kterými se přikládaly na klouby odsouzených. K sobě se pak stahovaly za pomocí šroubů.

Jehlan Ostrý špalek ve tvaru jehlanu, na který se usazoval obviněný. Měl na něm sedět tak dlouho, dokud se nepřiznal. Toto „sedátko“ mělo v českých zemích oblíbenou variantu, které se říkalo osel. Jednalo se o přiostřené prkno usazené na dvou podstavcích. Zločinci (většinou obvinění z čarodějnictví) se na něj usazovali obkročmo, jako by seděli na koni.

Mučící lavice Jednoduchá pryčna s pouty na ruce a nohy, často vybavená také obojkem. Sloužila k usnadnění manipulace s odsouzeným nebo vyslýchaným.

Rozžhavené kleště Sloužily ke štípání na různých částech těla odsouzeného. Většinou se rozžhavenými kleštěmi štípala kůže na zádech. Tento způsob mučení sloužil spíše jako výslechová metoda než jako přímý trest. Žhavé železo se také využívalo při cejchování – vypalování značek trestancům, aby byli pro soud v případě dalších zločinu snadno k rozeznání.

Španělská bota Fungovala na podobném principu jako palečnice a drtiče kloubů. Sestávala ze dvou prohnutých čelistí, které měly na vnitřní straně výstupky a byly vytvarovány tak, aby se mohly nasazovat na bérce provinilců.

Po nasazení se oba díly k sobě stahovaly za pomoci šroubů Po nasazení se oba díly k sobě stahovaly za pomoci šroubů. Španělská bota byla dle hrdelního řádu Josefa II a tereziánského zákoníku ve stupnici mučení hned za drtiči kloubů.

Žebřík Též skřipec, mučící nástroj, který vypadal jako klasický žebřík s válcem na navíjení provazu umístěným u dolního okraje žebříku. Odsouzený se přivazoval rukama zkroucenýma za zády k horním příčkám pevné částí, nohama pak k válci. Otáčením válce docházelo k navíjení provazu a zvyšoval se tah na ruce až do stupně, kdy došlo k vykloubení ramen a natržení svalů a šlach ramenního pletence.

Obrázky skřipců

Toto tzv. suché trápení na žebříku mohl kat ještě okořenit tím, že pohyboval tělem a zvyšoval tak bolest mučeného. Na to se často navazovalo i pálením svazky svíček na bocích, v místě posledních žeber.

Další metody výslechu Jedna z metod byla topení v železné kleci v hradním příkopu či v řece při obvinění z čarodějnictví a nepoctivosti např. pekařů. Lití vody trychtýřem do úst do doby než prasknul močový měchýř. Železnou pannou (Zavření do železné figury s až několik dm velkými bodáky. Nastupuje až jako jedna z posledních metod.) Dřevěné křeslo s 5-10 cm velkými hřebíky pod kterým se topilo.

Souhrn To co jste se dozvěděli považuji za nejzákladnější mučící postupy a také nejpoužívanější. Postupů mučení je celá škála a při každém provinění se začínalo na jiném stupni.

Těším se na shledání u dalšího dílu zaměřeného na tresty. Konec Těším se na shledání u dalšího dílu zaměřeného na tresty. Jan Petrásek