Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

Migrace za lůžkovou péčí
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotnictví oblasti Severovýchod v roce 2003
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Finanční aspekty projektů šablon.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Zdravotní péče v ČR,.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Aktuální krize zdravotnictví
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Fakultní nemocnice Ostrava
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Porada ředitelů dětských domovů zřizovaných Moravskoslezským krajem odbor školství, mládeže a sportu KÚ MSK oddělení přímých nákladů.
Financování regionálního školství
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Odměňování pedagogických pracovníků
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Zdravotní péče v ČR,.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Setkání starostů měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: pracovní lékařství 2007–2016 NZIS REPORT č. K/27 (08/2017)
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: rehabilitační a fyzikální medicíny (FBLR) 2007–2016 NZIS REPORT č. K/22 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiologie a zobrazovací metody 2007–2016 NZIS REPORT č. K/19 (08/2017)
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Rozpis rozpočtu a normativy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Demografie vs. zdravotnictví
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské odbory Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Jana Marečková ÚZIS ČR, Jihomoravský krajský odbor 1. 12. 2004, Praha

Nemocnice jsou významným segmentem zdravotnictví Nemocnice jsou významným segmentem zdravotnictví. Je zde spotřebováno největší množství finančních prostředků na zdravotnictví ze zdravotního pojištění nebo ze státního či územních rozpočtů. Nemocnice jsou významným segmentem zdravotnictví je zde spotřebováno největší množství finančních prostředků v nemocnicích Jihomoravského kraje je zaměstnáváno 57,2 % zaměstnanců z celého odvětví

Do studie nebyly zahrnuty nemocnice: které nedaly souhlas s publikováním dat v souladu se zákonem o státní statistické službě č. 89/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů jednooborové nebo které se svou léčebnou činností odchylují od běžné akutní nebo následné péče

V Jihomoravském kraji bylo v roce 2003 zaregistrováno 23 nemocnic: 5 - zřizovatel MZ 2 - zřizovatel ostatní centrální orgány 8 - zřizovatel krajský úřad 3 - zřizovatel město 5 - zřizovatel právnická osoba

Pro studii bylo vybráno 10 nemocnic: Fakultní nemocnice Brno Fakultní nemocnice U svaté Anny, Brno Nemocnice Ivančice, p.o. Nemocnice Břeclav, p.o. Nemocnice TGM Hodonín, p.o. Nemocnice Kyjov, p.o. Nemocnice Vyškov, p.o. Nemocnice Znojmo, p.o. Nemocnice Blansko Nemocnice Milosrdných bratří Brno, p.o.

Lůžková péče Zdrojem údajů je výkaz L (MZ) 1-02 o lůžkovém fondu zdravotnického zařízení a jeho využití Dvě hlediska rozdělení lůžkového fondu: podle oddělení podle typu lůžka

podle oddělení: oddělení neoperačních oborů oddělení operačních oborů oddělení AR a samostatných JIP oddělení následné a ošetřovatelské péče 2. podle typu lůžka: akutní péče v základních a hlavních oborech intenzivní péče následná a ošetřovatelská péče akutní péče ve specializovaných a vysoce specializovaných oborech a ostatní péče

Počty lůžkových oddělení

Lůžka akutní péče na odděleních (včetně pracovišť)

Lůžka dalších druhů péče na odděleních (včetně pracovišť)

Průměrná délka ošetřovací doby ve dnech

Průměrná délka ošetřovací doby ve dnech na lůžkách následné péče

Zaměstnanci a mzdy Zaměstnanci ve zdravotnických zařízeních jsou odměňování podle dvou předpisů: podle zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost, ve znění pozdějších předpisů podle zákona č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku, ve znění pozdějších předpisů

Počet zaměstnanců celkem k 31. 12 Počet zaměstnanců celkem k 31.12.2003 (součet úvazků bez smluvních pracovníků)

Počet lékařů a SZP k 31.12.2003 (součet úvazků bez smluvních pracovníků)

Podíl nezdravotnických pracovníků ze všech zaměstnanců (v %)

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců (v Kč)

Průměrná měsíční odměna za práci přesčas a pohotovost (v Kč)

Ekonomické ukazatele Měsíční výkaz E (MZ) 6-12 o ekonomice zdravotnického zařízení za celý právní subjekt, vč. začleněných zařízení. ÚZIS nemá k dispozici údaje z roční účetní uzávěrky, výběr ukazatelů je proto limitován. Tato studie zpracovává data, která vychází z výkazů jednotlivých nemocnic, výsledky studie jsou ovlivněny kvalitou podkladových materiálů.

Celkové náklady nemocnic (v mil.Kč)

Vybrané náklady nemocnic (v mil. Kč)

Podíl jednotlivých nákladů nemocnic (v %)

Náklady na 1 ošetřovací den (v Kč)

Výnosy celkem (v mil.Kč)

Výnosy nemocnic podle druhu poskytované péče (v mil. Kč)

Podíl jednotlivých výnosů nemocnic (v %)

Hospodářský výsledek a provozní dotace od zřizovatele (v tis. Kč)

Shrnutí Čím více lůžek intenzivní péče a akutních lůžek ve specializovaných a vysoce specializovaných oborech, tím vyšší náklady (vč. mzdových), ale i vyšší výnosy. Vyšší počet lůžek následné a ošetřovatelské péče, vyšší průměrná ošetřovací doba a nižší průměrná mzda zaměstnanců.

Doporučení K zajištění dobrého hospodaření nemocnic: Tržba na 1 odborného zaměstnance v rozmezí od 700 tisíc – 1 milionu Kč Využití lůžek se bude pohybovat od 290 dnů při průměrné ošetřovací době 7-8 dnů Na 1 hospitalizaci 15-17 ambulantních vyšetření Zajištění veškerých služeb kmenovými zaměstnanci

Nemocnice Jihomoravského kraje ve statistických údajích v roce 2003 - Hospitalizovaní Analytická studie poskytuje informace: „spád“ nemocnice, tzn. jaký je dosah její působnosti, v jakém objemu poskytuje zdravotní péči převážně pro obyvatele svého bezprostředního okolí, věková skladba hospitalizovaných, skladba hospitalizovaných podle diagnóz na jednotlivých typech lůžek, rozložení případů hospitalizace v roce podle měsíce a neodkladnosti přijetí.

Lůžka základní akutní péče Společným rysem hospitalizací na uvedených lůžkách je krátká ošetřovací doba, poměrně nízký průměrný věk pacientů a nízká letalita.

Lůžka intenzivní péče Průměrná ošetřovací doba a průměrný věk závisí na diagnóze a liší se i v jednotlivých nemocnicích. Společným rysem je vysoká letalita.

Lůžka následné a ošetřovatelské péče Společným znakem této skupiny je průměrný věk nad 75 let, dlouhá ošetřovací doba a poměrně vysoká letalita.

Děkujeme všem ředitelům za poskytnutí souhlasu s publikováním údajů za jimi řízenou nemocnici.

Děkuji za pozornost