Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA512006003 RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Zhodnocení různých postupů při aplikaci navržených pravidel z finančního hlediska Tato prezentace vznikla v rámci účelové podpory Ministerstva informatiky.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Výhled Ministerstva vnitra – kvalita ve veřejné správě odbor veřejné správy a eGovernmentu Ministerstvo vnitra.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Pravidla publicity projektu
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Dobrovolnictví v české společnosti
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Obchodní činnosti - Kapitola 8 1 VÝZKUM TRHU KAPITOLA 8 Pavlíčková.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
použitelnost webu (usability)
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Management a rozvoj obcí
Nové metodické trendy udržitelnosti
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Seminární práce z předmětu SIPOL
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
I. Dvořák Zahajovací setkání
Sociologie - projekt 2. C.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Klíčové aktivity projektu
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007

Přístupnost webových stránek orgánů státní správy Výzkumný projekt byl vyhlášen MI ČR v květnu Řešiteli jsou H1.cz, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity a TyfloCentrum Brno, o.p.s. Požadované výstupy: – porovnání Pravidel pro tvorbu přístupného webu, pravidel WCAG 1.0 a návrhu pravidel WCAG 2.0, – výzkum v oblasti cílových skupin občanů se zdravotním postižením, – návrh nových pravidel přístupného webu, – finanční zhodnocení navržených postupů pro aplikaci pravidel přístupného webu.

Výzkum v oblasti cílových skupin občanů se zdravotním postižením Personální zabezpečení Fakulta informatiky, Masarykova univerzita Brno RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D. – koordinátor druhé etapy, Mgr. Michal Hejč – kategorizace typů postižení, návrh dotazníku, Mgr. Miroslav Petráš – technická implementace SW řešení dotazníkového průzkumu, Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc.– návrh metodiky výzkumu, RNDr. Danka Némethová, Ph.D. – statistické zpracování výsledků průzkumu. TyfloCentrum Brno, o.p.s. RNDr. Hana Bubeníčková – kategorizace typů postižení, identifikace cílových skupin, návrh dotazníku, Mgr. Radek Pavlíček – návrh a realizace praktických testů.

Cíl výzkumu 1. určil podíl občanů ČR se zdrav. postižením v následujících skupinách A.občané, kterým zdravotní postižení nebrání v seznámení se s obsahem webových stránek B.občané, kterým zdravotní postižení brání v seznámení se s obsahem webových stránek, ale pokud jejich tvůrce dodrží pravidla pro tvorbu přístupného webu, mohou se v nezbytném rozsahu seznámit s webovými stránkami orgánů veřejné správy, C.občané, kterým zdravotní postižení brání v seznámení se s obsahem webových stránek a nemohou se seznámit s jejich obsahem ani tehdy, pokud jejich tvůrce dodrží pravidla pro tvorbu přístupného webu, D.občané, kteří spadají do skupiny B a kteří mají zájem pracovat s internetem.

Cíl výzkumu 2. vyčíslit jejich zastoupení v rámci všech obyvatel se zdrav. postižením. Zpráva o situaci zdravotně postižených (VVZP 202/91, Praha ) zdroj: Na základě této zprávy se předpokládá, že v České republice je 400 tisíc těžce zdravotně hendikepovaných osob. Novější údaje nejsou k dispozici, proto tento vládní dokument považujeme za směrodatný. Proporcionální členění zdravotně postižených do stanovených skupin A až D pomohl určit dotazníkový průzkum. Detailní rozčlenění do skupin B a C pomohl určit praktický test.

Postup řešení Výzkum v oblasti cílových skupin občanů se zdrav. postižením probíhal v době srpen leden 2007 v těchto krocích:  1. krok: kategorizace typů postižení a identifikace jejich potřeb  2. krok: návrh sběru dat  3. krok: sestavení souboru praktických testů  4. krok: identifikace a kontaktování cílových skupin  5. krok: provedení šetření prostřednictvím dotazníku  6. krok: provedení praktických testů na vybrané skupině respondentů  7. krok: formulace závěrů a předložení zprávy

Dotazník a praktické testy Dotazník byl složen ze tří částí  statistické (socio-demografické) údaje o respondentech,  informace o jejich postižení,  informace o způsobu práce s počítačem. Praktický test se skládal ze 13 praktických úkolů s možnosti doplnit slovním komentářem. Praktický test byl proveden na následujících webech:   

Dotazníkové šetření I.

Dotazníkové šetření II.

Dotazníkové šetření III.

Praktické testy Cílem praktických testů přístupnosti bylo rozčlenění občanů se zdravotním postižením do skupin B a C. Praktických testů se zúčastnilo 15 respondentů (někteří účastníci trpěli více než jedním postižením). Zastoupení jednotlivých postižení:

S čím měli uživatelé největší problémy? Na základě praktických testů se ale ukázalo, že i na stránkách splňujících Pravidla přístupného webu naráželi respondenti na menší či větší bariéry z hlediska přístupnosti:  nedostatečný kontrast barvy písma a podkladu;  nedostatečná velikost písma;  srozumitelnost zveřejněných informací;  rozpoznání nadpisů a hlavního nadpisu stránky;  přístupnost vyhlášek ve formátu pdf

Výsledky výzkumu Cca těžce zdravotně postiženým pomůže přístupnost k tomu, aby se mohli seznámit s obsahem webových stránek.

Výsledky výzkumu Přístupné webové stránky by již dnes používalo cca uživatelů s těžkým zdrav. postižením

Rady  nepodceňovat testy přístupnosti provedené školenými handicapovanými uživateli, protože ve skutečnosti to budou oni, kdo budou váš web používat;  nespoléhat se pouze na test přístupnosti provedený podle některé z dosavadních metodik;  provedení testů zadávat renomovaným společnostem, které mají s přístupností praktické zkušenosti, v ideálním případě mají v týmu školené handicapované testéry či konzultanty.

Děkuji za pozornost Kontakt: RNDr. Hana Bubeníčková