Role Fleet manažera v ČR v roce 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Využití služby O2 Car Control v praxi operativního leasingu
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Pojištění firemní flotily
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
stlačený zemní plyn vs. nafta
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
SPEED LEASE a.s., SIXT Franchisee
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Nabídka personálních služeb
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
13. ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS-CAR informační systém pro firmy i jednotlivce G E P R O, s. r. o. Štefánikova 52; Praha 5 tel:
Audit IT procesů ve FNOL
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Výběrové řízení na poskytovatele operativního leasingu Stanislav Zelenka 0 2 DEN S FLEETEM 9. června 2009 Automotodrom Brno.
Současné trendy outsourcingu mezd
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Pojištění vozových parků
O2 Car Control Tomáš Trejbal Manažer marketingu pro korporátní zákazníky V Brně dne 9. června 2009.
Podzimní kampaň 2014 FLOTILOVÉ POJIŠTĚNÍ Praha- Pankrác
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
1 | Kaspersky Endpoint Security Přehled. 2 | Kaspersky Endpoint Security Kaspersky Endpoint Security for Windows Kaspersky Endpoint Security for Mac Kaspersky.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Informační systémy Tomáš Maděra.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Pojištění firemní flotily DEN S FLEETEM
S námi víte na beton,kde jsou vaše auta Oborové řešení O2 Car Control.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Technologie sledují pohyb Telematická řešení nad vozovými parky
Prosperita organizace
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Propojení „soft“ nástrojů a „hard“ podpory je nutnost
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Dobré odpoledne.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Informační systémy v personálním řízení
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PROČ DĚLÁME ZROVNA TOTO 1.Věříme v růstový potenciál automobilového trhu v ČR a dalších zemí CEE 2.Proto spoluvytváříme podmínky pro to, aby co největší.
Proč pořídit monitoring vozidel ? Víte kde Vám stojí … ?
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Marketingový plán podniku
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Transkript prezentace:

Role Fleet manažera v ČR v roce 2009 O2 Den s Fleetem

Význam fleet manažera pro firmu Pozice fleet managementu ve firmách O2 Den s Fleetem Význam fleet manažera pro firmu Pozice fleet managementu ve firmách Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU Trendy ve fleet managementu

Fleet management - co to je? O2 Den s Fleetem Fleet management - co to je? fleet: dvě nebo více vozidel skupina lodí rovněž známá jako “flotila” management: řízení zdrojů (lidí, prostředků) za účelem dosažení stanoveného cíle obsahuje plánování, organizování, personalistiku, vedení a kontrolu zdroj Wikipedia.org Fleet management - správa firemního vozového parku Soubor všech činností vedoucí k zajištění maximální provozuschopnosti parku za dodržení bezpečnosti a spokojenosti jejich uživatelů, jejichž efektivním prováděním dosáhneme snížení nákladů na provoz firemních vozidel.

Význam fleetmanažera pro firmu O2 Den s Fleetem Význam fleetmanažera pro firmu Co nám fleet management přinese? bezproblémová mobilita spokojenost uživatelů (zaměstnanci) snížení operativního zatížení uživatelů - zvýšení produktivity komplexní přehled o vynaložených nákladech na provoz firemních vozů možné snížení nákladů na provoz vozového parku bezpečnost zaměstnanců i okolí reprezentace společnosti kvalitním autoparkem

Význam fleetmanažera pro firmu O2 Den s Fleetem Význam fleetmanažera pro firmu Jednoduchá čísla pořizovací cena vozů 300 000 Kč celková doba provozu 48 měsíců úspora - v úvahu jsme brali pouze úsporu z provozních nákladů počet vozů 20 100 pořizovací cena fleetu 6 000 000 Kč 30 000 000 Kč roční náklady na služby 720 000 Kč 3 600 000 Kč celkové náklady na služby 2 880 000 Kč 14 400 000 Kč 20 100 10% 20% roční úspora 72 000 Kč 144 000 Kč 360 000 Kč 720 000 Kč celková úspora 288 000 Kč 576 000 Kč 1 440 000 Kč 2 880 000 Kč

Význam fleetmanažera pro firmu O2 Den s Fleetem Význam fleetmanažera pro firmu Jednoduchá čísla - doplnění v předešlém příkladu jsme brali v úvahu pouze možnou úsporu z nákladů a servisní služby, pojištění, asistenci apod. významné oblasti pro další snížení nákladů jsou: náklady na pohonné hmoty pojistný průběh flotily nadměrné opotřebení vozů interní náklady vzniklé časovými prostoji zaměstnanců - neefektivita

Funkce fleet managementu O2 Den s Fleetem Funkce fleet managementu Strategické definování flotilových potřeb firmy pořízení vozového parku nastavení podmínek s dodavateli návrhy úsporných opatření spolupráce s HR na Car Policy jednání s dodavateli

Funkce fleet managementu O2 Den s Fleetem Funkce fleet managementu Operativní objednávání vozidel monitoring vyjednaných podmínek kontrola účinnosti úsporných opatření kontrola rekalkulací dohled nad termíny ukončování vozů, přehled v dodacích lhůtách kontrola efektivního využívání pool vozů monitoring nadměrného opotřebení analýza pojistného průběhu zajištění plánovaného vzdělávání řidičů koordinace oprav vozidel administrace spolupráce s asistenční službou namátkové kontroly vozů (stav, opotřebení, čistota, pneu) monitoring trhu v oblasti vozů i fleetových služeb kontrola ukazatelů - ujetých kilometrů, pojistných událostí, průměrné spotřeby, předávání a přebírání vozidel kontrola úrovně opotřebení vozidel při převzetí, případně škodní komise kontrola faktur reporting zajištění náhradních vozů likvidace pojistných událostí

Pozice fleet managementu ve firmách O2 Den s Fleetem Pozice fleet managementu ve firmách Magický trojúhelník fleet managementu Top management Uživatelé Dodavatelé Dodavatelé

Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU O2 Den s Fleetem Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU Postavení a vnímání fleet managementu v ČR jako jednu z 5 priorit ovlivňujících celkové firemní náklady vnímá fleet management méně než 66% firem méně než 30% firem s vozovým parkem nad 50 vozů má vlastního specialistu na správu vozového parku - o vozové parky se nejčastěji starají a strategická rozhodnutí v oblasti fleet managementu tvoří specialisté z úseků financí či personálních oddělení 66% firem nepovažuje fleet management za prioritu v oblasti řízení nákladů 72% firem nemá stanovená pevná pravidla fleet managementu 88% firem s parky nad 50 vozů nemá fleet manažera 75% firem s parky nad 20 vozů nechá parky řídit specialisty na finance nebo HR - dobrá zpráva - je co zlepšovat!

Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU O2 Den s Fleetem Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU Co charakterizuje fleetový trh v České republice? Podíl outsourcingu na celkovém fleetu v ČR je menší než 15% Neexistují formálně nastavená pravidla pro firemní fleety Hlavním parametrem pro rozhodování je cena na vstupu Jak se zařadit k vyspělým fleetovým zemím? Outsourcing ve formě fleet managementu nebo Full Service Leasingu Rozhodujícím faktorem při hodnocení variant je TCO! Větší důraz na další nákladová kriteria (jako spotřeba PHM, pojištění atd.) Implementace Car Policy a standardizovaných vnitropodnikových směrnic pro vozový park a jeho využívání Oblasti které identifikovala Incoma Fleet Monitor 2008 jako oblasti ke zlepšení v rámci fleet managementu: - implementace vhodné strategie fleet managementu - provázání fleet managementu na další oblasti jako HR, IT, finance atd. - zlepšení povědomí o principech kalkulací nabídek leaingových společností - zlepšení vedení výběrových řízení - důraz na reporting a využívání informací - snížení nehodovosti - remarketing

Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU O2 Den s Fleetem Úroveň fleet managementu v ČR v porovnání s EU Vyspělé fleetové trhy Podíl outsourcingu na celkovém fleetu v vyšší než 50% Při strategickém rozhodování je jedním z hlavních kriterií TCO Vysoký podíl využití outsourcingu Kvalitně zpracovaná a implementovaná Car Policy Rozvinuté fleetové trhy hlavním kriteriem při rozhodování je pořizovací cena vedoucím typem financování je finanční leasing málo využívaná Car Policy Rozvíjející se fleetové trhy podíl operativního leasingu pod 10% Car Policy se téměř nevyužívá dodavatelé se na fleetový segment nezaměřují Německo Belgie Francie Velká Británie Nizozemí Švýcarsko Rakousko Slovinsko Švédsko Finsko Portugalsko Polsko Česká republika Maďarsko Slovensko Chorvatsko

Aktuální vývoj českého automobilového trhu O2 Den s Fleetem Aktuální vývoj českého automobilového trhu Vývoj leasingu v Evropě - nárust 2006 - 2007 dle geografických oblastí

Porovnání přístupu k vozovým parkům v ČR a EU O2 Den s Fleetem Porovnání přístupu k vozovým parkům v ČR a EU Průměrná doba provozu LUV Průměrná doba provozu osobních vozů

Porovnání přístupu k vozovým parkům v ČR a EU O2 Den s Fleetem Porovnání přístupu k vozovým parkům v ČR a EU Hlavní způsob financování

Trendy ve fleet managementu O2 Den s Fleetem Trendy ve fleet managementu Green Fleet - ekologické motivy při pořizování fleetů snižování nákladů vyšší podíl operativního leasingu nové technologie - zejména rozšíření GPS/GSM technologií vyšší využití outsourcingu optimalizace využití vozových parků plánování tras sdílení vozidel bezpečnost provozu nové bezpečnostní prvky vzdělávání zaměstnanců - defenzivní jízda, ekonomická jízda atd.