Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Ivana Brožová
Advertisements

Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Techniky plnění kořenového kanálku
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Tato prezentace byla vytvořena
Protahování a protlačování I.
RAZÍTKA.
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Tupování BARVOU.
Tato prezentace byla vytvořena
PRAVÝ LEPT.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Zjednodušování obrazů
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
, Název školy Střední odborná škola Luhačovice
OCELOTISK.
ZJEDNODUŠENÉ ZOBRAZOVÁNÍ, PŘERUŠOVÁNÍ OBRAZCŮ
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Encaustika pro začátečníky
Materiál používaný při dekorování keramiky
Ohýbání dřeva Patří mezi speciální kategorie obrábění dřeva. Jedná se o rovinné nebo prostorové tvarování masivních dřevěných dílců. Výsledkem musí být.
Protahování a protlačování II.
Technické zobrazování
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Měříme délku s různou přesností
VÝZNAM A ÚKOLY TECHNICKÉHO KRESLENÍ
Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům.
Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Cvičení z techniky a technického vzdělávání II. Žehlička Vypracoval:
Tato prezentace byla vytvořena
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Rozměrové dělení konstrukčních materiálů
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 8. Broušení a ostření rydel Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
CorelDRAW – práce s rastrovou grafikou
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Inf Formáty grafických souborů
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
Ruční obrábění plastu II
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Výukový program Program je součástí bakalářské práce ,,Metodika výuky knihařských technik“. Téma výukového programu-,,Slepotisk“. Zpracovala: Vlasta Tomanová

Nejstarší výzdobná knihařská technika S l e p o t i s k Nejstarší výzdobná knihařská technika

Základní prvky - co je slepotisk - používané nástroje - materiál - principy zhotovení - rozdíl u vlhčené a nevlhčené kůže - pravidla pro zhotovení slepotisku - správné držení nástroje - použití tlačítek - použití filet - možnosti využití

Co je slepotisk ? - nejstarší výzdobná technika, používaná ke zdobení desek a hřbetů knižních vazeb - je to vtlačení ohřátého tlačítka do kůže, která se tím zbarví do tmava - tato technika byla poprvé použita ve Francii, v první polovině 12. stol. - nejčastěji byl slepotisk používán na románských a gotických vazbách - největší rozkvět spadá do 16. století - nejstarší česká vazba zdobená slepým tiskem je z roku 1404, cenné je, že je známo i jméno vazače – je jím převor Martin - v současné době nachází široké uplatnění při zdobení kožených výrobků ( kazet, etují, pouzder, knižních vazeb apod.)

Kontrolní otázky Popiš co je slepotisk ? Ve kterém století a v které zemi tato technika vznikla ? Na jakém materiálu se zhotovuje slepotisk ?

Nástroje - k vytvoření slepotisku používáme – filety, tlačítka, rolny s rozličnými tvary vyrytých ornamentů - nářadí je vyrobeno z mosazné směsi, zapuštěné v dřevěném držadle - z mosazi jsou vyrobeny, proto aby udržely delší dobu požadovanou teplotu získanou nahřátím

Nástroje TLAČÍTKA - jsou rytecky provedené ornamenty, které postupným řazením vedle sebe vytváří ornament na vazbě : - menší tvar tlačítka je v ražební ploše rovný - větší tvary jsou v ploše mírně kolébkovité FILETY - jsou to linky, které mají různou tloušťku ( polotučné, tučné, perličkové, čárkované, jednoduché, dvojité, ozdobné) a mají kolébkovitý tvar ROLNY – je to mosazné kolečko s linkou nebo ornamentem, které je připevněno na vidlici s dlouhým držákem : - menší kolečko je bez přerušení a větších rozměrů je s přerušením

Nástroje Tlačítka Rolna Filety Tlačítka Rolna Filety

Materiál vhodný pro slepotisk - slepotisk děláme jen na přírodní kůži – to je kůže činěná tříslem ( tříselná kůže) - kůže činěné chrómem jsou méně vhodné, protože dojde k částečnému zpětnému vyrovnání hloubky slepotisku - pro tuto techniku je nejvíce vhodná teletina, vepřovice, a kozina - kůže stříkané barvou nelze používat, pokud potřebujeme určité zabarvení můžeme použít lihová mořidla - o vhodnosti kůže pro tuto techniku se přesvědčíme testem jakou má schopnost nasát vodu

Kontrolní otázky Jaké druhy kůží jsou vhodné pro slepotisk ? Čím musí být činěná kůže aby tato technika byla kvalitní ? Jakou zkouškou si ověříme vhodnost kůže pro slepotisk ?

Principy zhotovení slepotisku 1. Navrhnutý způsob zdobení si nakreslíme přímo na potaženou desku knihy pomocí jehly.Při kreslení respektujeme rozměry jednotlivých předem vytipovaných tlačítek, aby byla zachována souměrnost jednotlivých zdobných prvků. Poté ohřátými nástroji podle nákresu na kůži provedeme slepotisk.Tento způsob je vhodný pro zdobení linkami s opakujícím se ornamentem. 2. Výzdobu knihy si rozkreslíme na slabý průklepový papír.Potom papír s nákresem přiložíme na desku knihy, zahrneme do knihy a samolepkou přichytíme na vnitřní straně desky. Potom mírně teplé nástroje vtlačujeme přes papír do kůže.Po sejmutí papíru znovu vytlačíme navrhnutý dekor. 3. Pro zabarvení ražby do tmava se provádí na navlhčené kůži. Po úplném vsáknutí vody do kůže se teplým nástrojem vtláčí kresba. Tlak se opakuje několikrát, aby linka byla stejnoměrná.

Postup zhotovení - vtlačení ohřátého tlačítka do kůže

Rozdíly při vlhčení kůže

Pravidla pro zhotovení slepotisku Před vlastním zhotovením slepotisku na knihu odzkoušíme teplotu tlačítka na odřezku kůže. Snažíme se o stejné podmínky jako na knize stejné vlhčení i dobu tlaku nástroje. Při vlhčení kůže používáme čistý štěteček nebo houbičku. Od práce nesmíme odbíhat a musíme se soustředit na to, aby přitlačení jednotlivých tlačítek bylo rovnoměrné. Při konečné úpravě slepotisku nástroj před použitím přetřeme o kůži napuštěnou včelím voskem, což zapříčiní vyleštění a rovnoměrné ztmavnutí kůže.

Pohyb tlačítka Při použití tlačítka používáme kolébavý pohyb: dopředu, dozadu, doprava, doleva

Správné držení nástroje Při uchopení nástroje musí ruka svírat nástroj kolmo na hřbet a podpaží až po loket musí být rovnoběžné se hřbetem knihy a rotačním pohybem zápěstí zhotovíme linku.

Použití tlačítek

Použití filet

Práce s filetou

Kontrolní otázky Kdy použijeme vlhčení kůže ? 2. Jak si zkontrolujeme správnou teplotu tlačítka ? 3. Vyjmenuj aspoň jedno pravidlo při zhotovení této techniky. 4. Jaké musí být vtlačení tlačítek do kůže ?

Využití

Využití