Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma VÝROBKY Z OCELI Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Výrobky z oceli Témata: Nejpoužívanější oceli Výrobky pro instalatéry
Trubky a tvarovky Výrobky ve vytápění Výrobky ve zdravotechnice

5 Nejpoužívanější oceli
Oceli se rozlišují a rozdělují do tzv. tříd ocelí. Tyto třídy mají číselné označení od 10 do 19. Čím je číslo vyšší, tím je kvalita oceli větší. Ocel třídy 10 je nejhorší ocel, která se používá jen jako výztuha do betonu. Prutům do betonu se říká roxor. Nejpoužívanější ocel je třídy 11, ze které je vyrobena většina předmětů pro běžné používání. Nejkvalitnější ocel je třídy 19 a je určena k opracování ocelí nižších tříd. Vyrábějí se z ní obráběcí nástroje a nářadí.

6 Výrobky pro instalatéry
- trubky a tvarovky otopná tělesa článková, desková, trubková kotle, krbové vložky, topidla čerpadla, ventilátory, kouřovody konzoly, držáky, šrouby, objímky nářadí, nástroje, stroje expanzní nádoby, ohřívače vody vany, dřezy a další ZP

7 Trubky a tvarovky Ocelové trubky pro instalace se rozdělují podle konce trubky na hladké a závitové. Instalatéři používají nejčastěji pro rozvody trubky v jakostech a Pro výrobu kotlů se používají trubky kotlové a Podle povrchové úpravy se rozlišují trubky pozinkované a bez povrchové úpravy (tzv. černé). Ve vybraných rozvodech se používají trubky nerezové (pochromované) – třída oceli 17, nejčastější materiál nebo Těmito provozy jsou chemické závody, úpravny pitné vody, ČOV apod.

8 Trubky a tvarovky Ocelové trubky se vyrábějí ve velmi velkém rozsahu průměrů. Sériově vyráběné trubky mají nejmenší rozměr 6/1 (vnější průměr/ tloušťka stěny) a největší 610/16. Délka se podle výrobců pohybuje od 5 metrů do 7 metrů. Ve stejném průměru jako trubky se vyrábějí také tvarové kusy do průměru 108 mm. Téměř všichni výrobci uvádí použití trubek a také tvarovek v teplotním rozmezí – 20 °C až °C a tlak dopravované kapaliny do 16 bar.

9 Výrobky ve vytápění Výrobků z oceli, které instalatéři používají (instalují) jsou desítky, např.: kotle, krbová kamna, výměníky tepla, akumulační nádrže, čerpadla, otopná tělesa, armatury, konzoly atd.

10 Výrobky ve zdravotechnice
Ve zdravotechnice je velmi velké množství předmětů, které jsou vyrobeny z oceli. Patří k nim např.: zařizovací předměty, armatury, domovní vodárny, doplňky zařizovacích předmětů, ohřívače vody, podlahové vpusti atd.

11 Doplňky zařizovacích předmětů
K doplňkům zařizovacích předmětů patří držáky na ručníky, mýdelníčky, madla, držáky a hygienické potřeby atd. Některé firmy je vedou pod názvem nerezový program, jiné pod názvem drátěný program apod.

12 Kontrolní otázky: Ze které třídy oceli se vyrábí nejvíce polotovarů a výrobků? 2. V jakých průměrech se sériově vyrábějí ocelové trubky 3. Které ocelové výrobky se uplatňují ve vytápění? 4. Které ocelové výrobky se uplatňují ve zdravotechnice? 5. Kde se nejvíce používají ocelové nerezové trubky?

13 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google