Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MATERIÁLŮ
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MATERIÁLŮ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Technologické vlastnosti materiálů
Témata: Svařitelnost Slévatelnost Obrobitelnost Odolnost proti opotřebení

5 Svařitelnost Je schopnost uvést materiál do tekutého stavu a nerozebíratelně spojit. Svařují se vždy materiály stejného druhu. Některé firmy vyžadují pro splnění podmínek záruky svařovat trubky jen od jedné firmy. Ocelové trubky musí mít tzv. zaručenou svařitelnost. Tu splňují nízkouhlíkaté trubky s maximálním obsahem uhlíku 0,22 %. Instalatéři často svařují trubky s tvarovkami – kolena, redukce atd. Rovněž tato „varná kolena“ a další tvarové kusy musí mít zaručenou svařitelnost a obsahovat málo uhlíku.

6 Svařitelnost plastů Každý materiál má jiné složení, vazby molekul a jinou teplotu tavení. Nelze svařovat PE s PP apod. Nelze svařovat PE-HD s PE-MD. Nelze svařovat PEXa s PEXc. Trubky by se po spojení při naplnění vodou pod tlakem roztrhly.

7 Svařitelnost ocelí Zásady pro svařování ocelových trubek: Nelze svařit ocelové trubky různých tříd. Třídy ocelí jsou od 10 do 19. Instalatéři používají nejčastěji trubky třídy 11 – ocel konstrukční obvyklých jakostí se zaručeným složením prvků C, P, S. Tyto prvky (uhlík, fosfor a síra) mají největší vliv na vlastnosti oceli. Nelze svařit ocelové trubky s různou svařitelností. Svařují se pouze trubky (a tvarovky) se zaručenou svařitelností – nízkouhlíkaté. Trubky se zaručenou svařitelností mají poslední číslici označení nejčastěji 3 (např , apod.) Svařitelná ocel obsahuje max. 0,22 % C, lze svařovat i oceli s vyšším obsahem uhlíku, ale za určitých podmínek. Tyto podmínky však na stavbách nemusí být splněny.

8 Slévatelnost Je schopnost uvést materiál do tekutého stavu a vyplnit formu. Výsledkem je „odlitek“, který většinou není hotový výrobek a musí se dále upravit. Nejčastěji se instalatérské výrobky odlévá litina, bronz, mosaz a hliník. Nejpoužívanější materiál je šedá litina. Běžné výrobky pro instalatéry vyráběné odléváním: Z litiny – konzoly, radiátory, odpadní trouby a tvarovky, fitinky, ventily a šoupátka velkých průměrů, kryty čerpadel a některých strojů (velký závitořez). Z hliníku – radiátory. Z bronzu a mosazi – kohouty, ventily, šoupátka, klapky, části čerpadel.

9 Výrobky vzniklé odléváním

10 Obrobitelnost Je možnost z materiálu odebírat malé třísky nástrojem.
Nástroj používaný k obrábění musí být vyroben z kvalitnějšího materiálu než obrobek – nejčastěji z nástrojové oceli. Nejčastější způsoby obrábění – vrtání, broušení, soustružení, frézování, řezání. Odolnost proti opotřebení Je schopnost materiálu odolávat silám, kterým je vystaven. K opotřebení dochází vlivem tření. Důsledkem opotřebení je zmenšení tloušťky materiálu, a tím zhoršení mechanických a dalších vlastností.

11 Kontrolní otázky: 1. Jaké jsou technologické vlastnosti materiálů?
2. Které materiály se dají svařovat? 3. Jaké jsou podmínky svařování? 4. Jaké výrobky se pro instalatéry vyrábějí odléváním? 5. Co je obrobitelnost a co odolnost proti opotřebení?

12 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: tělesa Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google