Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Regionální péče v Praze
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Klíčová otázka č. 3 Pozitivní vymezení prevence Ing. Jiří Růžička 26. – 27. listopadu 2014.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
Systém prostupného bydlení v Litvínově Erika Sedláčková (místostarostka města Litvínova) Vlasta Nekolová (vedoucí odboru sociálních věcí a školství, MÚ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Podoby sociální integrace podporované EU
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom, o.s. pomáhá jednotlivcům i rodinám s dětmi, které jsou v ohrožení sociálním vyloučením nebo již sociálně vyloučeny jsou. Nabízíme odborné poradenství, ambulantní i terénní aktivizační služby a provozujeme nízkoprahové zařízení. Veškeré služby poskytujeme bezplatně, v souladu s právními předpisy a s profesionálním přístupem ke všem klientům.

Bydlení s doprovodným sociálním programem je : -Projekt, jehož cílovou skupinou jsou sociálně vyloučené, převážně romské komunity z etnicko – sociálních ghett Ostravy. Filosofickým záměrem projektu je budování funkčního prostupného třístupňového systému bydlení na lokální úrovni. -Projekt, který na území města Ostravy realizuje CENTROM, o. s. -Projekt, jehož součástí jsou terénní programy a práce terénních pracovníků, která je zacílena na prevenci bezdomovectví – prevenci ztráty nájemního bydlení u uživatelů /rodiny s dětmi/, bydlící doposud v nájemních bytech v daných lokalitách. Další součástí projektu jsou doprovodné sociální programy, které jsou aktivizačním a motivačním prvkem /kurz zdravé výživy, kurz údržbářských a zednických prací. -Pojem, který nemá oporu v zákoně, někdy se používá nesprávný pojem „sociální bydlení“

Třístupňový systém bydlení je funkční a propustný systém bydlení na lokální úrovni, který je členěn do tří stupňů : 1. stupeň bydlení - kvalitativně nejvyšší je bydlení s vlastní nájemní smlouvou. Tento nejvyšší stupeň bydlení je cílem uživatelů zařazených do projektu. 2. stupeň bydlení – je bydlení s podnájemní smlouvou nebo též bydlení s kontraktem. Zde uživatel zařazený do projektu nemá nájemní smlouvu, účastní se nabízených doprovodných programů. Tato fáze trvá cca 1-2 roky. 3.stupeň bydlení je ulice, ubytovny, nevyhovující byty, nabourané byty atp. Na základě empirických poznatků při realizaci projektu dochází k vytvoření mezistupně mezi 1. a 2. stupněm bydlení, kdy uživatel postupující z typu 2. do typu 1. nedostává ihned vlastní nájemní smlouvu, ale ještě setrvá cca 1 rok v bydlení s podnájemní smlouvou s příslibem vlastní nájemní smlouvy, doprovodné programy jsou nabízeny v omezené formě a trvá spolupráce s terénními pracovníky a využití poradenství. BYTY -jsou majetkem samosprávy - jsou majetkem soukromého sektoru jedná se především o byty v méně zajímavých lokalitách,které chátrají a jsou neobsazené, ale pro potřeby projektu jako 2. stupeň dostačující - CENTROM o. s. má smluvně byty pronajaté a vůči majiteli nese odpovědnost za úhradu nájemného a ochranu majetku před zdevastováním

Obecné přínosy z hlediska cílové skupiny a města Ostravy Okamžité - zabránění rozdělení rodin u klientů programu bydlení - zabránění odnímání dětí z rodin u klientů programu bydlení - prevence bezdomovectví u klientů programu bydlení - zlepšení stavu údržby bytového fondu v lokalitě etnicko sociálního ghetta - zlepšení celkových životních podmínek klientů bydlení - zlepšení celkových životních podmínek klientů prevence ztráty nájemního bydlení Dlouhodobé - následování příkladu Sirotčí, nyní již i Trnkovecké jako příkladu dobré praxe i v jiných městských částech - zvrácení nepříznivých trendů v oblasti vývoje problematiky kolem etnicko – sociálních ghett v chátrajících městských částech Ostravy - změna vztahu cílové skupiny k bytovému fondu - snížení celkové míry sociopatogenních jevů v minoritě - zlepšení životních podmínek všech obyvatel oblastí současných etnicko-sociálních ghett i obyvatel oblastí přilehlých - celková resocializace cílové skupiny, patrná zejména u nastupující generace