Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Diagnostika SPU.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Minimální preventivní program školy
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Základní škola Nerudova Říčany okres Praha - východ Škola je plně organizovaná, tj ročník, spolu se speciálními třídami
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Individuální vzdělávací plán
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozvoj a metodická podpora Poradenských služeb RAMPS VIP.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Od integrace k inkluzi Mgr. Ludmila Večerková
9. Tvorba individuálního plánu
Ústav pro informace ve vzdělávání bude sloučen s Českou školní inspekcí Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje, 21. říjen.
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Speciální pedagogika (podzim 2016)
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Speciálně pedagogická diagnostika
Pedie Co mají společné?.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Analýza implementace společného vzdělávání –
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013 Jan Klusáček, jan.klusacek@lumos.org.uk

Zdroj dat Statistická ročenka školství 2012/2013 (výkonové ukazatele) Statistická ročenka školství vychází z dat ze školních matrik, které školy odevzdávají vždy MŠMT k 31.9. Nejedná se tedy o výběrové šetření, ale vychází z dat o všech dětech ve školských zařízeních v ČR Ročenka je veřejně přístupná na www.uiv.cz

V krajích ČR diagnostika SVP

Hlavní zjištění Analýza dat ukázala, že mezi kraji ČR existují velmi velké rozdíly v procentuálním podílu dětí s diagnostikovaným lehkým mentálním postižením (LMP) a specifickými poruchami učení (SPU) Ve dvou krajích bylo dokonce více diagnostikovaných dětí s LMP než s SPU, což je v rozporu s běžným výskytem daných SVP v populaci (v celé ČR bylo 2,1% dětí s diagnostikovaným LMP a 4,3% s SPU) Vzhledem k tomu, že procentuální výskyt daných SVP v populaci by se neměl mezi jednotlivými kraji tak zásadním způsobem lišit , naznačují data, že zřejmě existují výrazné rozdíly v diagnostických postupech a práci poradenských zařízeních v jednotlivých krajích

Vyhodnocování SVP: ČR vs. VB Plánované změny v ČR Metody Velmi různé testy revize testů Kde vyhodnocováno škola, rodina Kancelář PPP, SPC žádné Produkováno kým, s kým vzděl. psycholog, SLT, učitel, sociální prac., další odborníci, rodina, dítě psycholog + speciální pedagog Vytíženost vyhodnocujících center ok přetížené Délka vyho. procesu měsíce hodiny Podpora a kontrola vyhodnocování silná role ministerstva vzdělávání malá podpora, žádná kontrola podpora NUV, inspekce ČŠI Výstup – prohlášení o SVP dlouhý, detailní, konkrétní, srozumitelný krátký, abstraktní, žargon Vyhodnocování SVP: ČR vs. VB

Jaká část dětí s různými SVP je individuálně integrovaná do běžných tříd? Inkluze v číslech

Hlavní zjištění Téměř 90% dětí s tělesným postižením (včetně těžkého) již je individuálně integrovaných Dětí se smyslovým postižením je individuálně integrovaných přibližně polovina Naproti tomu dětí i s lehkým mentálním postižením je individuálně integrovaných pouze 8% Mezi kraji existují velmi velké rozdíly, procentuální podíl individuálně integrovaných dětí se stejnou SVP se u některých SVP pohybuje od 20 procent v jednom kraji po 90 procent v jiném kraji