Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADNÍ PLNĚNÍ. Neboli „náhradní plnění povinného podílu“. Náhradní plnění je způsob, jak se podílet na zaměstnávání ZP. Místo abyste přímo zaměstnávali.
Advertisements

Informace o sociálních dávkách u osob s RS
Proč ne/nezaměstnávat OZP? Mgr. Romana Kaletová.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Pracovní rehabilitace Projekt: Rehabilitace – Aktivace - Práce
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Postavení zdravotně postižených osob ve společenském systému a odraz tohoto postavení v provozování pohybových aktivit.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
„Dobré, kvalitní a prověřené náhradní plnění “ Mohou pracovat osoby se zdravotním postižením? Lenka Kohoutová Hradec Králové
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ÚŘAD PRÁCE.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
STRUKTURA MZDY.
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR Krajská pobočka v Brně Mgr. Ivana Ondráková
Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Právo sociálního pojištění
Transkript prezentace:

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8

TERMINOLOGIE OZP = Osoba se Zdravotním Postižením Druhy průkazů OZP: TP osoba Těžce Postižená – osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace včetně osob s PAS. ZTP osoba Zvlášť Těžce Postižená – osoba s těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace včetně osob s PAS. ZTP/P osoba Zvlášť Těžce Postižená s potřebou Průvodce – osoba se zvlášť těžkým funkčním postižením nebo úplným postižením pohyblivosti nebo orientace s potřebou průvodce včetně osob s PAS. ID = Invalidní Důchod Průkaz OZP nesouvisí s přiznáním stupně invalidity, potažmo výplatou invalidního důchodu. !!!OZP není ZTP!!!

„OZP“ Osobami se zdravotním postižením (OZP) jsou podle § 67 Zákona o zaměstnanosti č. 435/2004, Sb. fyzické osoby, které jsou orgánem sociálního zabezpečení (respektive lékařskou posudkovou komisí ČSSZ) uznány invalidními v I., II. nebo ve III. stupni. Přiznání statusu OZP ovšem neznamená automatické vyplácení ID. Ten je vyměřen a vyplácen až po splnění podmínky – odpracovaná léta, vznik invalidity.

INVALIDNÍ DŮCHOD Posouzení nároku na ID se stanovuje na základě procentní míry poklesu pracovní schopnosti dle vyhlášky č. 359/2009, Sb. Písemná žádost se podává na místně příslušné pobočce ČSSZ a k ní je třeba přiložit: - občanský průkaz, - doklady o studiu/učení (i neukončeném), - doklady prokazující doby zaměstnání, popřípadě doby vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, - doklady o výkonu vojenské služby (civilní služby), - rodné listy dětí (pokud žadatel/ka požaduje zápočet péče o děti).

PRŮKAZ OZP A VÝHODY PRO DRŽITELE Průkaz OZP může získat osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním onemocněním, vydává se ve 3 stupních dle zdravotního stavu (posuzují lékaři ČSSZ) a jeho držitel má v případě jednotlivých průkazů nárok na: Průkaz TP - vyhrazené místo k sezení v hromadné dopravě - přednost při osobním projednávání své záležitosti, vyžaduje-li toto jednání delší čekání, zejména stání Průkaz ZTP (kromě výše uvedeného) - bezplatnou jízdu v hromadné dopravě - slevu 75 % jízdného ve 2. třídě osobního vlaku a rychlíku a slevu 75 % v pravidelných spojích autobusové dopravy Průkaz ZTP/P (kromě 2 výše uvedených) - bezplatnou dopravu průvodce hromadnými dopravními prostředky - bezplatnou dopravu vodicího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomá, pokud ji nedoprovází průvodce

Výhody zaměstnávání lidí se zdravotním postižením (OZP) Základní otázka: Proč ne? Objektivní odpovědi 1) Vědomí sociální zodpovědnosti 2) Splnění povinného podílu 3) Sleva na dani 4) Příspěvky od ÚP

Vědomí sociální zodpovědnosti Zaměstnávání OZP prospívá dobrému jménu společnosti, která jako bonus získává motivovaného zaměstnance, jenž si své práce nesmírně váží. Zaměstnaný člověk se zdravotním postižením je utvrzen ve vědomí vlastní užitečnosti a zároveň se dostává na dobrou cestu k ekonomické soběstačnosti.

Splnění povinného podílu Zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci jsou povinni zaměstnávat OZP ve výši 4 % podílu na celkovém počtu zaměstnanců. Pokud zaměstnavatel NEPLNÍ povinný podíl ZAMĚSTNÁVÁNÍM OZP, je povinen tuto povinnost splnit formou náhradního plnění, a to následovně: a) odebírání výrobků nebo služeb od zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než 50 % OZP b) odvodem do státní kasy ve výši 2,5 násobku průměrné měsíční mzdy c) kombinací obou možností

Sleva na dani pro zaměstnavatele Podle § 35 zákona č. 586/1992, Sb. o daních z příjmu je zaměstnavateli umožněno uplatnit slevu na dani ve výši: - 18.000,- Kč za každého zaměstnance v I. stupni a II. stupni invalidity - 60.000,- Kč za každého zaměstnance ve III. stupni invalidity

Příspěvky od ÚP CHRÁNĚNÉ PRACOVNÍ MÍSTO - příspěvek je určen na zřízení, částečnou úhradu provozních nákladů nebo se jedná o příspěvek na podporu zaměstnávání OZP pro zaměstnavatele, který na chráněných místech zaměstnává více než 50 % OZP SPOLEČENSKY ÚČELNÉ PRACOVNÍ MÍSTO - příspěvek je určen na vyhrazení pracovního místa nebo zřízení nového pracovního místa PŘÍSPEVEK NA ZAPRACOVÁNÍ - je určen na mzdu osoby, která zaučuje uchazeče s potřebou zvýšené péče

ODKAZY A ZDROJE Česká správa sociálného zabezpečení http://www.cssz.cz/cz Příručka pro osoby se zdravotním postižením v roce 2014 http://www.mpsv.cz/files/clanky/16881/Prirucka_OZP.pdf NÁPADNÍK 2014 – Sborník informací a rad pro život s postižením http://www.ligavozic.cz/klienti/poradna-pro-zivot-s- postizenim/napadnik

Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.