Věty s podmětem a bez podmětu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:

32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Věty jednočlenné a dvojčlenné
Digitální učební materiál
Podmět (Po) - opakování
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
Udělej si čas na snění…. Udělej si čas na krásné večerní a ranní procházky….
Věta.
Věta jednoduchá, souvětí
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Větné členy PŘÍSUDEK.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Přísudek.
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
Skladba – věty podle složení
Věta jednočlenná a dvojčlenná
holé, rozvité, několikanásobné
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.12.  Zopakovat základní skladebné dvojice.  Rozlišit věty dvojčlenné i s nevyjádřeným podmětem od vět jednočlenných.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 2. Nejchytřejší savec 4. Co potřebujeme ze vzduchu 1. Pravé.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.9 v ě ty dvoj č lenné, jedno č lenné a v ě tný ekvivalent Název.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Syntax (větná skladba)
Syntax (větná skladba)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

Věty s podmětem a bez podmětu Skladba – stavba větná Věty s podmětem a bez podmětu

základní pojmy věty s podmětem věty bez podmětu větné ekvivalenty druhy vět a větných ekvivalentů podle funkce přísudek slovesný přísudek slovesný složený vedlejší věta přísudková podmět vyjádřený podmět nevyjádřený podmět všeobecný vedlejší věta podmětná

Věty s podmětem a věty bez podmětu text (1) Západní polovina oblohy//ztemněla. (2) Slunce // sotva prosvítalo kalným oparem. (3) Zešeřilo se. (4) Dusno // se stávalo téměř nesnesitelným. (5) Nejednou se ostře zablesklo. (6) Ozvala se // hromová rána. (7) Od západu studeně zafičelo. (8) Zachvěli jsme se // (my) (9) Bylo nám úzko, (10) a proto jsme rychle utíkali domů se schovat // (my) vysvětlení Věty 1, 2, 4, 6, 8, a 10 můžeme rozdělit na část podmětovou a ¨část přísudkovou, mají tedy oba základní členy. Ve větách 8 a 10 je podmět sice nevyjádřený, ale můžeme ho doplnit. Věty 3, 5, 7 a 9 takto rozčlenit nelze, protože podmět neobsahují, mají pouze část přísudkovou Věty bezpodměté často označují přírodní jevy nebo tělesné a duševní stavy lidí Věty s částí podmětnou i přísudkovou se nazývají dvojčlenné, věty s pouze s přísudkovou částí se nazývají jednočlenné

Věty s podmětem a bez podmětu cvičení – Vyber věty bez podmětu Stýská se mu. Bolí mě v zádech. Po celý den ho bolela hlava. Nic se nestalo. Venku se strhl prudký vítr. Od lesa zavanul chlad. Od lesa studeně foukalo. Po vdolkách se jen zaprášilo. Při chůzi po cestičce jsem si zaprášila boty. Líbí se ti u nás? Mirkovi se to vůbec nelíbilo. Něco se ti asi zdálo. Zvonilo už? Někdo zvoní u dveří. řešení Stýská se mu. Bolí mě v zádech. Po celý den ho bolela hlava. Nic se nestalo. Venku se strhl prudký vítr. Od lesa zavanul chlad. Od lesa studeně foukalo. Po vdolkách se jen zaprášilo. Při chůzi po cestičce jsem si zaprášila boty. Líbí se ti u nás? Mirkovi se to vůbec nelíbilo. Něco se ti asi zdálo. Zvonilo už? Někdo zvoní u dveří.

Věty s podmětem a bez podmětu Rozlište věty s podmětem a bez podmětu. U podmětu řekněte, zda je vyjádřený nebo nevyjádřený Nedělní ráno Když se v neděli ráno probudil, podíval se z okna. V noci zase sněžilo a od okna profukovalo. Nechtělo se mu ještě vstávat, lehl si tedy znova do postele, přemýšlel o všem možném a bylo mu dobře. Pak mu ale notně vytrávilo, dokonce mu několikrát zakručelo v břiše. Byl líný uvařit si čaj, a tak si vzal jen hrnek studeného mléka a kousek chleba s máslem. Najednou v zámku zaskřípělo. Šel se podívat do předsíně. Dveře se rozlétly a do bytu vtrhla Monika. s podmětem x bez podmětu Nedělní ráno Když se v neděli ráno probudil, podíval se z okna. V noci zase sněžilo a od okna profukovalo. Nechtělo se mu ještě vstávat, lehl si tedy znova do postele, přemýšlel o všem možném a bylo mu dobře. Pak mu ale notně vytrávilo, dokonce mu několikrát zakručelo v břiše. Byl líný uvařit si čaj, a tak si vzal jen hrnek studeného mléka a kousek chleba s máslem. Najednou v zámku zaskřípělo. Šel se podívat do předsíně. Dveře se rozlétly a do bytu vtrhla Monika.

Vyjádři bezpodmětou větou, že se Petr asi zbláznil. že nemocný pocítil po injekci značnou úlevu. že v létě u táboráku chtěli všichni zpívat. že Ivana měla stále pláč na krajíčku. že malé děti někdy pociťují stesk po rodičích. že v dálce duněl hrom. že někde blízko uhodil blesk. že nastává den. že nastává noc. že podle předpovědi přijde v noci mráz. Petrovi asi přeskočilo. Nemocnému se po injekci značně ulevilo. Všem se chtělo v létě u táboráku zpívat. Ivaně bylo stále do breku. Malým dětem se někdy stýská. V dálce hřmělo. Někde blízko se zablesklo. Rozednívá se. Stmívá se. Podle předpovědi bude v noci mrznout.

Věty jednočlenné a dvojčlenné nelze je rozdělit na část podmětovou a přísudkovou mohou být tvořeny holým členem: Bylo parno. Prší základem může být: určitý slovesný tvar např. přísudek: V křoví náhle zapraskalo. Sněží. podstatné nebo přídavné jméno: Napjaté očekávání. Jak namáhavé! infinitiv, příslovce, částice nebo citoslovce: Jen zabrat. Teď! Ano. Vtom prásk! ve větách jednočlenných by podmětem bylo „ono“, což v češtině nelze Věty dvojčlenné dělí se na část podmětnou a přísudkovou Domorodí lovci netrpělivě čekali. část podmětná část přísudková

Rozlište věty jednočlenné a dvojčlenné. Tak to trvalo týden. Schylovalo se k bouři. Skutečně? To není pravda. Stalo se něco nečekaného. Bylo mi zima. Ani na krok nebylo vidět. Přišlo jaro. Všude je klidno. Rozdělávaly se na polích ohníčky. Bylo k podzimu. Vystupovat! Praha-hlavní nádraží. Náhle se setmělo. Blížila se bouře. Zablesklo se. Někde blízko uhodilo. Blesk udeřil do vysokého stromu. Hej! Pohov! Velmi krásné! Náhle zafičel studený vítr. Tma náhle houstla. Bylo tak temno a smutno. Šťastnou cestu! V době řepné kampaně se v cukrovarech pracovalo na tři směny. Střídaly se po osmi hodinách. Právě se začíná. Představení právě začalo. V lese bylo syrovo. Běželo mu o život.

Rozlište věty jednočlenné a dvojčlenné. jednočlenné x dvojčlenné Tak to trvalo týden. Schylovalo se k bouři. Skutečně? To není pravda. Stalo se něco nečekaného. Bylo mi zima. Ani na krok nebylo vidět. Přišlo jaro. Všude je klidno. Rozdělávaly se na polích ohníčky. Bylo k podzimu. Vystupovat! Praha-hlavní nádraží. Náhle se setmělo. Blížila se bouře. Zablesklo se. Někde blízko uhodilo. Blesk udeřil do vysokého stromu. Hej! Pohov! Velmi krásné! Náhle zafičel studený vítr. Tma náhle houstla. Bylo tak temno a smutno. Šťastnou cestu! V době řepné kampaně se v cukrovarech pracovalo na tři směny. Střídaly se po osmi hodinách. Právě se začíná. Představení právě začalo. V lese bylo syrovo. Běželo mu o život.

Nahraďte jednočlenné věty dvojčlennými Všude bylo cítit vůni fialek. Veselé Vánoce! Zavřít okna! U dobrých přátel mně bylo vždycky dobře. Celou noc hustě sněžilo. V Jendových očích se zajiskřilo radostí. Nateklo mi do bot. Večer se u táboráku zpívalo. V městečku bylo rušno. Zvečera jen trochu skráplo. V kamnech to vesele zapraskalo. O takovém štěstí se mu ani nesnilo. Je mi líto. Všude byla cítit vůně fialek. Přejeme veselé Vánoce! Zavřete okna! U dobrých přátel se vždy cítím dobře. Celou noc hustě padal sníh. V Jendových očích zajiskřila radost. Natekla mi do bot voda. Večer jsme u táboráku zpívali. Městečko bylo rušné. Večer trochu padal déšť. V kamnech vesele praskal oheň. O takovém štěstí ani nesnil. Lituji toho.

Nahraďte věty dvojčlenné jednočlennými. Miloš cítil stesk po domově. Pomalu nastávalo šero. Blesk uhodil do stodoly. V přátelské besedě jsem hovořil o společném zájezdu. Bolest v krku mu nepřestávala. Ryby se v rybníku jen hemžily. V tanečním sále vesele tančili. Po temné noci nastával úsvit. Bylo krásné počasí. Milošovi se stýskalo po domově. Šeřilo se. Uhodilo do stodoly. Při přátelské besedě se hovořilo o společném zájezdu. Stále ho bolelo v krku. Rybami se to v rybníku jen hemžilo. V tanečním sále se vesele tančilo. Po temné noci svítalo. Bylo krásně.